Обучението в професионалните гимназии - в критично състояниe

Броят на учениците е намалял, програмите са остарели
24 фев 2014 07:12, Петя Славова
27
Обучението в професионалните гимназии - в критично състояниe
Снимка: Булфото

Обучението в професионалните гимназии е в критично състояние - броят на учениците драстично е намалял, учебните програми са остарели, делът на младите учители е незначителен. Това са част от изводите в проекта на концепция за развитие на професионалното образование, разпространен от социалните партньори, подчертава "Сега".

В интервю за "Труд" министърът на образованието и науката Анелия Клисарова допълва: "Стратегията за информационни и комуникационни технологии в училищата е доста амбициозна. Но ще се случи. Разчетена е на три етапа. За 2014 г. са планирани 15 млн. лв. и с тях ще се изгради единна високоскоростна оптична мрежа. Тя ще свърже всички регионални инспекторати по образование, висшите училища, научните центрове. Чрез нея всички наши структури ще имат връзка помежду си, ще ползват база от общи данни и най-вече ще се сложи край на хартиения документооборот. Важно е и изграждането на безжичната мрежа в училищата. След това ще се изгради актуализиран образователен портал, в който да бъде качено учебното съдържание.

През 2016/2017 г. ще се развие втората част от стратегията, която е за мобилност и сугирност. Обучението няма да е е-обучение. То ще е м-обучение, или мобилно обучение. Всеки ученик с мобилното устройство, с което разполага, ще може да има достъп до училищната система, до националната платформа с база данни и да я използва при подготовката на своите уроци. А третата фаза, която сме кръстили "Универсалност и устойчивост" ще се случи през 2018/2020 г. с въвеждането на виртуални класни стаи и лаборатории." По думите на Клисарова е важно да се изработят такива закони и механизми, с които да се мотивират и учителите да работят качествено.

Темата за реформата в образованието присъства и на страниците на "24 часа". Вестникът допълва, че зрелостниците, които се насочват към учителската професия, ще бъдат осигурени с целеви стипендии за обучението си във вуз, включително и от местната и регионалната власт. Това предвижда проектостратегията за развитие на педагогическите кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
ГАЙ преди 10 години
БОЖЕ , КАКВА МИНИСТЪРКА-МИСИРКА
24
1
 
2
 
! Отговори
Prioriteti преди 10 години
*** народ лесно се управлява. БСП и ДПС имат много голям интерес народа да е необразован, за да управляват още 100г. Трудно можем да очакваме промяна от хора, нямащи изгода от промяната.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе язе да питам на тая "вятърна мелница" Клисарова от де и иде водата та да мели само глупости????
22
1
 
3
 
! Отговори
х. преди 10 години
Тези учебници за 9клас са от 2001г.Колко пъти до сега трябваше да се преработят до сега,че да станат по разбираеми за учениците.Направо ги обърквате тези деца.
21
1
 
3
 
! Отговори
сб преди 10 години
Забележете : м - обучение , всеки ученик с мобилно устройство , база данни , национална платформа , трета фаза - " универсалност и устойчивост " , виртуални класни стаи и лаборато рии , и т. н. Най накрая - " дуално обучение ". Това не се ли наричаше " практика" някога? Откриха топлата вода! Може ли бизнеса да осигури работни места след завършване на обучението ? НЕ!!! В България в момента истински бизнес няма! Истината е , че трудът никому не е навредил , освен ако не е съобразен с възрасто
20
2
 
4
 
! Отговори
ЖороПърви преди 10 години
600 000 ученици по 800 лева за лаптоп=480 000 000 лева по 20 прозента комисионнна за министъра.....ех!
19
1
 
2
 
! Отговори
Ним преди 10 години
Госпожо Министър,кажете ми къде да се реализирам като зооинженер,агроикономист,НУП,ПУП,химик и т.н.!?
18
2
 
20
 
! Отговори
Реформатор преди 10 години
Голяма пречка са учителите! Нищо не работели, нищо не разбирали... Добре, хайде да закрием училищата и да уволним учителите - тъкмо ще се спестят пари от учителските заплати. После връчваме по един лаптоп на всеки ученик и тези дървени философи, дето са много компетентни по форумите, онлайн ще обучават децата ни. Ново, модерно, практично, евтино! От тази реформа по-добра - здраве й кажи!
17
1
 
4
 
! Отговори
искрено за МОН преди 10 години
За какво добро образование говорим, след като многократно е подложено на експерименти.Всяко правителство със свои налудничави идеи.Сега предстоиусвояване на едни пари...блазе им.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЕ, как какво? Уволняваме "даскалята" и отиваш ти да работиш на тяхното място - да им покажеш как се работи! Нали много разбираш от тази работа, че чак и оценки даваш?!
15
1
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Госпожо Министър,не е по темата ,но е още по-важно и страшно .!!! "Джамия с мюсюлманско училище ще има в Мечка " !!! Плевенското с.Мечка , в район с много малко МЮСЮЛМАНИ ! Плевен има и Никопол има - какво налага да има и в Мечка ???Кое налага строежа в този регион ???Колко от ромите на Мечка са мюсюлмани,че да им се строи ДЖАМИЯ и УЧИЛИЩЕ ????Спим !!!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
..................ще се изгради единна високоскоростна оптична мрежа. Тя ще свърже всички регионални инспекторати по образование, . .. . . Всичко е много добре замислено на хартия, но нашите ученици ще намерят цаката как да прецакат нета, че да нямат училище ....
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В цялото образование е така през целия преход. Но сега е направо ужас, особено с намаляването на децата. Играем си на учене. Само мотивираните деца не се интересуват от нароените бъркотии, защото родителите им са си на мястото и знаят, че само кадърния може да пробие навсякъде. Жалкото е, че искат и го правят масово извън България. На управляващите не им пука. Необразованите лесно се управляват - голяма радост за вечните управленци от БСП, ДС и техните " многобройни кадри".
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами като даскалята постояно реват и си чоплят ...ноктите и гледат да им мине деня спокойно,какво искате
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На калпавата икономика -учениците и пречат!Средното си беше пре-достатъчно добро ,но в момента е толкова гладно навсякаде ,че за да работиш занаята на средниста трябва да си минимум магистър.Абе на кои му се учи 7 години за да му кажат ,че няма реализация по специалноста и да чака някои да хвърли топа за да си намери позиция!
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато виках "давайте на учителите вместо на полицаите" - никой не слушаше!И в Африка не слушат! Бедния на образование и душа е лесен за минипулиране! Необразования се превръща в животно! В роб!
9
1
 
17
 
! Отговори
bobo преди 10 години
вижте ни министърката,такова ни е и образованието-като излязло от махмуркук!! Тоя мишок да отива в Рибново ,айде да видим като вие управлявате какво ще направиш!!??/
8
1
 
15
 
! Отговори
VDCH преди 10 години
Професионалното образование е любима дъвка на някои демагози. Ами я ми припомнете, когато закриха преди 2 години механо-техникума някой от работодателите каза ли нещо или под професионално образование разбират това на келнерите бръснарите фризьорките и компаньонките.
7
1
 
10
 
! Отговори
ВТУ в Германия преди 10 години
Цялата Образователна Система в България за нищо не става , трябва да се преравни с Европа , Дипломите не се признават в ВТУ в Германия , който е учил Средно образования в България значе напразно е ходил 3 години
6
2
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Приятелю,не във всички ВУЗ-ове е така, както го пишеш.Дъщеря ми е в МУ и си нямаш на идея колко е сериозно обучението. Посещаемостта е задължителна, а пропуснатите упражнения се вземат с други групи, компромис няма.Както по времето на социализма,когато ние бяхме студенти.