Заявления за матура ще се подават от 10 до 21 март

Документите се подават в училищата, в които се обучават дванадесетокласниците
10 мар 2014 09:13, Петя Славова
0
Заявления за матура ще се подават от 10 до 21 март
Снимка: Булфото

Учениците, които ще се явяват през майската сесия на държавни зрелостни изпити, трябва да подадат заявления за допускане до изпити между 10 и 21 март, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Заявленията ще се подават в училищата, в които се обучават дванадесетокласниците. В документа те трябва да посочат както желанието за допускане до задължителния изпит по български език и литература, така и вида на втория задължителен изпит. Той е по избор между предметите - чужд език /английски, френски, немски, испански, италиански, руски/, математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизация, география и икономика, и предметен цикъл "Философия".

Освен на задължителните два изпита, зрелостниците могат да се явят и на матури по желан от тях предмет, което също се отбелязва в заявлението, пише БТА.

До 20 май учениците, завършили успешно 12-ти клас и подали заявление за явяване на държавни зрелостни изпити, ще получат служебна бележка за допускане до тях. В нея ще са посочени датите, началните часове и сградите, където ще се състоят съответните изпити.

Първият държавен зрелостен изпит, който е задължителен за всички ученици от 12-ти клас, е по български език и литература и ще се състои на 21 май. Вторият задължителен изпит по избран от ученика предмет е на 23 май.

Третата матура, която е по желание, ще е от 27 май до 5 юни. Датите за конкретните предмети ще бъдат определени по-късно, за да се види колко ученици са заявили желание за явяване на трети изпит, посочват от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари