Какво е общото между сърфа и сърпа? Незнанието!

Учени от БАН и преподаватели за правописните умения на младите
11 мар 2014 21:07,
62
Какво е общото между сърфа и сърпа? Незнанието!
Снимка: Dnes.bg

Правописните умения сред студентите се вдигнаха след въвеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), констатира пред БТА доц. Борислав Георгиев, преподавател по съвременен български език в Нов български университет.

Той отбеляза, че 20 години е работил в БАН – в секцията, която подготвя правописния речник на българския език, и изрази радостта си, че сега студентите имат по-малко проблеми с правописната и граматичната норма.

"Горещ привърженик съм на матурата по БЕЛ и на нейния формат, какъвто е той сега", каза доц. Георгиев.

По думите му основният проблем сред студентите е свързан с адекватната употреба на думите и изразите в българския език.

Преподавателят даде пример за паронимна замяна на думи - когато се чува някаква непозната дума на използващия, той да я отъждествява с най-близката по значение. Така по думите му се получават "истински дивотии".

Георгиев се върна години назад и разказа как на диктовка "студентите, чувайки думата "сърп", защото не я знаеха, я замениха със "сърф" и така се получи изречението: "Изгуби ли си сърфа, глад чакал селянина и неговото семейство", а текстът бе за Средновековието".

Доцентът отчете, че сега сред най-честите грешки в езика ни, които са заразни като "вирус", е погрешната употреба на думите в женски род, завършващи на "-ия" в единствено число, да се пишат в множествено число с "-ий". Подобни примери са за употребата на "медия" - "медий", "кайсия" - "кайсий", "симфония" - "симфоний".

"Тези грешки се правят от студенти, ученици, но така се пише най-често и във форумите в интернет", констатира преподавателят.

Борислав Георгиев сподели още, че към него доста често имало запитвания, на които отговарял, че "само химичните елементи, имената на духовните лица и на светците се пишат с "-ий".

Например правилното е калций, калий, радий, полоний, както и Паисий, Евтимий, Методий. Правилно е патриарх Евтимий, но вече може да срещне и погрешно написаното "Ефтим" - с "ф", обобщи той.

Затова Борислав Георгиев препоръча да се направи състезание по правопис сред учениците и студентите, като освен проверка на правописа, да има и диктовка с по-специфична лексика, която се употребява от всички. Данните си доцентът изнесе на правописен маратон в БТА за студенти от УНСС, НБУ и СУ, който е част от инициативата "Бъди грамотен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
3
 
! Отговори
Бъди неграмотен! преди 10 години
До 16-тиДа, така е. И все пак аз държа на тезата си, че пунктуацията и правописът ни са излишно усложнени. За граматиката се двоумя.
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бъди неграмотен! Българският език е един от трудните езици в света и за писане, и за говорене, но това не ни оправдава да не го знаемл
15
4
 
4
 
! Отговори
Бъди неграмотен! преди 10 години
Ама защо сте ,,насвяткали'' толкова минуси? Кое от казаното от мен не е вярно?
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До NЕграмотенама си един разбирач,тук грешката е само в СЪРФАтрябваше да е СЪРПА.ГЛАГОЛА ВЪРШИ ДЕЙСТВИЕТО!др.грешка няма.
13
13
 
2
 
! Отговори
... преди 10 години
БЪЛГАРИТЕ СА СМЕШНИ И ЕВТИНИ ПРОДАЖНИЦИ ИЗТЪКАНИ ОТ ФАЛШ И ИЗМАМА ! ЗАСРАМЕТЕ СЕ ! НА ВАС НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА, В ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ВСЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА *** ИЗБИРАТЕ ! КЪДЕ СА ВИ СИЛНИТЕ И УМНИТЕ МЪЖЕ ? КЪДЕ СА ИДЕАЛИТЕ ВИ , КЪДЕ СТЕ ВИЕ, КЪДЕ СА ЦЕННОСТИТЕ ВИ ? ХОРАТА ОТ КРИМ СА РЕШИЛИ ЧЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ ЧАСТ ОТ РУСИЯ, ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА ! КОГАТО АМЕРИКАНЦИТЕ И ЕС ОТКРАДНАХА КОСОВО НА СЪРБИТЕ ВИЕ ПАК БЯХТЕ ЗА ! ЗАЩО ТОГАВА НЕ КАЗАХТЕ НЕ, НИЕ НАСТОЯВАМЕ ЗА ТЕРИТОРИЯЛНАТА НЕПРИКОСНОВЕННОСТ НА СЪРБИТЕ ? НЕЩАСТНИЦИ, ЩЕ ВИ СМАЧКАМ И ВАС ! НА НАС НЕ НИ ТРЯБВАТ ЛИДЕРИ КАТО АМЕРИКА И ЕС КОИТО ДА КРАДЪ
12
17
 
9
 
! Отговори
Бъди неграмотен! преди 10 години
На мен ми прави впечатление, че тези, които си позволяват да критикуват правописа на другите, са още по-неграмотни и от тях! Иначе българският правопис и пунктуация са твърде усложнени (особено правилата за слято, полуслято и разделно писане, както и правилата за писане на запетаи), с много изключения. С две думи: трябва реформа!
11
0
 
8
 
! Отговори
asdf преди 10 години
Благодаря за изяснението, приемам Вашите забележки
10
0
 
6
 
! Отговори
Дали е така преди 10 години
Граматика има математиката , програмирането , логистиката .Всички науки имат своя граматика.При това много сложна граматика.При тях зад един символ , думите също са символи ,понякога се крие цял вагон от книги.Добре е , че не са ги изпитвали по логоса на понятията и съжденията , за да не се види колко са образовани.Необразованите си избиват комплексите , това е явлението.
9
1
 
20
 
! Отговори
NЕграмотен преди 10 години
До asdfЧленува се подлог, който извършва действието, т.е. не селянинът чакал глада, а "гладът" върши действието "чакане" и понеже е употребено в обобщен смисъл не се членува.
8
2
 
8
 
! Отговори
1111 преди 10 години
А бе господин Доценте, ти не виждаш ли че, новинарски сайтове със супер висок рейтинг пишат с правописни грешки, които моите деца в шести и седми клас ако допуснат ще имат най-много три или четири. Честно казано вече започнах да се карам с жената / тя е начална учителка/ за дето ги тормози за допуснати правописни грешки на български, английски и немски. То май няма никаква файда да пишеш грамотно.
7
12
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
МЕРКЕЛ ? ДЪРТА НЕМСКА ЛИЦЕМЕРКА ! РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КРИМ И КОСОВО КАКВА Е ? КРИМ ИСКА ДА БЪДЕ ПРИСЪЕДИНЕНА ОТНОВО КЪМ РУСИЯ А КОСОВО ВИЕ ЕС И АМЕРИКА ОТКРАДНАХТЕ ЗЕМИТЕ И ИКОНОМИКАТА НА СЪРБИТЕ И ГИ ПОДАРИХТЕ НА АЛБАНЦИТЕ ! ПОДАРЪКА КОЙТО ЛИШИ ЕДНА НАЦИЯ ОТ ХЛЯБ И ВИЕ СПЕЧЕЛИХТЕ РОБИ, СЕГА АЛБАНЦИТЕ ТЪРГУВАТ ДРОГА И РАБОТЯТ ЗА АМЕРИКА И ПЛЮС ТОВА АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ СА ТАМ, АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ТОЗИ ГРАБЕШ ОЧАКВАТ ОТ АЛБАНЦИТЕ ВЯРНОСТ ! ЕС ЗАТВАРЯЙТЕ СИ МРЪСНИТЕ УСТИ АКО НЕ АЗ ЩЕ ВИ ГИ ЗАТВОРЯ ЗА МЕН ЩЕ Е УДОВОЛСТВИЕ ! САМО РУСИЯ, ТЕ СА СИГУРНОСТ,МОЩ, СИЛА И КОЙТО ГИ ПИПНЕ ГОРКО ЩЕ СЪЖАЛЯВА ! МЕРКЕЛ
6
5
 
9
 
! Отговори
учител преди 10 години
До asdf Браво! Тази дума е подлогът в изречението.
5
9
 
2
 
! Отговори
asdf преди 10 години
Кой чакал глад - Той?!
4
1
 
3
 
! Отговори
учител преди 10 години
До asdf Защо мислиш така?
3
10
 
8
 
! Отговори
myyy преди 10 години
Ни иъ ръзбиръм тъз новина за сърва. Ми как селианина ши оре бес сърв?
2
1
 
21
 
! Отговори
учител преди 10 години
То какво да я коментираме тази тема в сегашно време, правописът на младите хора е ужасен и е жалко, че са толкова неграмотни !Потресаващо,просто нямам думи!
1
25
 
5
 
! Отговори
asdf преди 10 години
Съществителното име "селянина" не трябва ли да е с пълен член в конкретното изречение?