Какво е общото между сърфа и сърпа? Незнанието!

Учени от БАН и преподаватели за правописните умения на младите
11 мар 2014 21:07,
62
Какво е общото между сърфа и сърпа? Незнанието!
Снимка: Dnes.bg

Правописните умения сред студентите се вдигнаха след въвеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), констатира пред БТА доц. Борислав Георгиев, преподавател по съвременен български език в Нов български университет.

Той отбеляза, че 20 години е работил в БАН – в секцията, която подготвя правописния речник на българския език, и изрази радостта си, че сега студентите имат по-малко проблеми с правописната и граматичната норма.

"Горещ привърженик съм на матурата по БЕЛ и на нейния формат, какъвто е той сега", каза доц. Георгиев.

По думите му основният проблем сред студентите е свързан с адекватната употреба на думите и изразите в българския език.

Преподавателят даде пример за паронимна замяна на думи - когато се чува някаква непозната дума на използващия, той да я отъждествява с най-близката по значение. Така по думите му се получават "истински дивотии".

Георгиев се върна години назад и разказа как на диктовка "студентите, чувайки думата "сърп", защото не я знаеха, я замениха със "сърф" и така се получи изречението: "Изгуби ли си сърфа, глад чакал селянина и неговото семейство", а текстът бе за Средновековието".

Доцентът отчете, че сега сред най-честите грешки в езика ни, които са заразни като "вирус", е погрешната употреба на думите в женски род, завършващи на "-ия" в единствено число, да се пишат в множествено число с "-ий". Подобни примери са за употребата на "медия" - "медий", "кайсия" - "кайсий", "симфония" - "симфоний".

"Тези грешки се правят от студенти, ученици, но така се пише най-често и във форумите в интернет", констатира преподавателят.

Борислав Георгиев сподели още, че към него доста често имало запитвания, на които отговарял, че "само химичните елементи, имената на духовните лица и на светците се пишат с "-ий".

Например правилното е калций, калий, радий, полоний, както и Паисий, Евтимий, Методий. Правилно е патриарх Евтимий, но вече може да срещне и погрешно написаното "Ефтим" - с "ф", обобщи той.

Затова Борислав Георгиев препоръча да се направи състезание по правопис сред учениците и студентите, като освен проверка на правописа, да има и диктовка с по-специфична лексика, която се употребява от всички. Данните си доцентът изнесе на правописен маратон в БТА за студенти от УНСС, НБУ и СУ, който е част от инициативата "Бъди грамотен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
cence преди 10 години
До ШаркЗащо не вземеш да си отвориш граматиката и да прочетеш това-онова?! Явно много години от образованието ти липсват, за да кажеш, че не само *** се членува!
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШаркKakви са тези свободни съчинения?? Само подлог в мъжки род има разлика при членуване.
55
4
 
2
 
! Отговори
Шарк преди 10 години
Пълният член се употребява не само при ***.Доколкото знам замествате въпросната дума с ТОЙ или НЕГО,ако изречението запази смисъла си в първия случай - пълен член,при втория - кратък член.Иначе да,грешката е моя за сърпа,тъй като Селянина изгубва НЕГО (сърпа).
54
1
 
2
 
! Отговори
Азити преди 10 години
Като извод мога да кажа, че граматиката е изключително важна и само неграмотните не го разбират, затова ще дам пример: При неправилно сложени запетайки може да се промени смисъла и да те разберат грешно, а това да ти донесе някога някоя неприятност. И друг пример: неграмотният може да се изложи някога пред някого, който е важен за него с нещо и да бъде подигран, отхвърлен и да се чуди защо не е приет в някои по-добри среди - с една дума да се изложи, където не трябва.
53
1
 
0
 
! Отговори
Азити преди 10 години
На 53 искам да кажа, че както е написал "Великите Сили" е неправилно - според нашия правопис се поставя главна буква само в началото на израза (Великите сили). А за 54 искам да уточня, че думата "хранител" означава пазител, затова правилно се пише телохранител. Това да е - има такива груби грешки въобще, че понякога се хващам за главата. За някои е напълно излишно ползването на препинателни знаци (при което се губи смисъла), да не говорим за пълния член, за й в края на думите в мн.ч.- страшно!
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШаркДа, само така ти се струва - пълен член се слага на подлог (това, което извършва действието), а в случая думата сърф отговаря на въпроса какво, а не кой. Ето защо трябва да се внимава в час, че иначе - излагация.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по стария правопис бе телоохранител (охранявам тяло)а поновия е телохранитеб (отпада едното "о" и се получава хранител на тяло)
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всеки си пише така както е учил когато е бил млад и каквото е запмнил.Аз например поша по стария правопис с главан буква Великите Сили, Ориента, и прочие,но напоследък го пишат с малка буква великите сили, ориента по новия правопис- който както му е удобно
49
1
 
1
 
! Отговори
Alexander преди 10 години
Общото е първите 3 букви!!!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до *** Няма ли бан за *** с главните букви?
47
7
 
6
 
! Отговори
... преди 10 години
ЗА ДА СЕ ЗАНИМАВАШ С ПОЛИТИКА ТИ ТРЯБВА ЕДНА ОТЛИЧНА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА, В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ Я ПРЕВРЪЩАШ В СЦЕНА НА УЖАСИТЕ ! ОТ 10 ГОДИНИ СЕ НАГЛЕДАХМЕ НА НАГЛАТА ТЕРОРИСТИЧНА ПОЛИТИКА НА АМЕРИКА ! КАКВИ МОГАТ ДА БЪДАТ СЦЕНАРИИТЕ ПРИ ЦЕЛТА КОЯТО СА СИ ПОСТАВИЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ А ТЯ Е ДА ПРЕДИЗВИКАТ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В УКРАИНА ? РУСИЯ ТРЯБВА ДА СТОЯТ И ДА ПАЗЯТ УКРАИНА ИНАЧЕ ТЕХНИТЕ "ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ " ЕС И АМЕРИКА ЩЕ Я РАЗРУШАТ И ГИ ИЗБИЯТ ! ТЕ СА ПЛАТИЛИ ВЕЧЕ И СЦЕНАРИЯ И РЕЖИСЪОРИТЕ И ГЕРОИТЕ ! А ОТ МЕНЕ ИМАТЕ ПОСЛЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ И ЗА ДА МЕ РАЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНО ЩЕ ВИ ГО ЦИТИРАМ В ТЕКСТ КОЙТО ВИ Е Я
46
1
 
12
 
! Отговори
kocho преди 10 години
То само това да беше. Проф. Сендов не можа да научи цял парламент, че (примерно) 2 222 111 е число, а не цифра.
45
8
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До СТАРА ЗАГОРА Правилно е да се говори на "-МЕ" и освен това се казва "нема" и "хлеб" и освен това да знаете, че ракията се пече, а не се вари.
44
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който ни е излъгал нас българите, че става нещо от нас, главата му счупвам. По-големи *** от българите НЯМА!
43
3
 
2
 
! Отговори
Oxluv преди 10 години
Smesni glupavi komentari....gluhonemi oligofreni.
42
6
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Кой с и ти, бе гол *** че пишеш проценти?
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шарксърпа
40
1
 
7
 
! Отговори
До 40 преди 10 години
Да, само на теб... Или поне на теб и тези, които не знаят кое е подлог в изречението.
39
17
 
3
 
! Отговори
Шарк преди 10 години
Добре де,всички коментирате думата "селянин" ,а само на мен ли ми се струва че "сърф" трябва да е в пълен член,в случая сърфът ?
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сръп и чук.