Държавата да дава пари на университетите за наука

Нужно е преструктуриране на системата, смята експерт
16 мар 2014 21:15,
8
Държавата да дава пари на университетите за наука
Снимка: Bulgaria On Air

Държавата трябва да насочи своите инвестиции към онези университетски центрове, в които се прави наука, коментира в ефира на Bulgaria On Air ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. д-р Григорий Вазов. Той допълни, че нито един бюджет не може да издържи като финансира няколко десетки университета. По думите му пазарът трябва да определи кой университет е добър. Според Вазов е необходимо преструктуриране на системата за висшето образование и разделянето на университетите на такива, в които се прави наука, и други, където се прави образование. Към първата група следва да отиват и държавните средства.

Той допълни още, че не е функция на университета да създава конкретен работник за дадена компания и съответната корпоративна култура. По думите му от университета следва да излизат хора с фундаментални познания, способности да вземат решения  и потенциал за развитие.

Заместник-председателят на УС на Vivacom Александър Грънчаров се съгласи, че компаниите следва да обучат завършилия висше образование в конкретната корпоративна култура чрез съответните програми и според специфичните потребности. По думите му това може да стане, чрез стажантски програми, при които става възможно взаимното опознаване на двете страни. По отношение на създаването на научни центрове в университетите Грънчаров  коментира, че това трябва да се случва съвместно с бизнеса. По думите му идеята може да дойде от компанията, но трябва да се съблюдава от университета.

На въпрос за прилагането на дуалната система към българското средно образование доц. Вазов коментира, че у нас вече действа подобна система, чрез така наречено „професионално ориентиране”, но не да дава особено добър резултат. Според него раздаването на стипендии е погрешна практика, тъй като компаниите не могат да бъдат сигурни, че стипендиантът ще има нужните качества в края на обучението си. По-добрият вариант по думите на проф. Вазов е създаването на магистърски програми с участието на преподаватели от бизнес средите и съобразени с професионалните нужди на компаниите.

На връзката между образованието и бизнеса е посветена и предстоящата конференция „Образование и бизнес- на един език ли говорят теорията и практиката”. Организатори на събитието, което ще се проведе на 24 март в София, са Bulgaria On Air и Investor.bg в сътрудничество с Bloomberg Television.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ,бе. Даване пари на куп за неща, от които никой през последните години не е станал свидетел на практическа полза за хората. Богати държави могат и да го правят, но 80%гладуващи няма как да да си дадат хляба и млякото, за да се забавляват на техен гръб хора с титли, но без възможности в науката. Скоро четох, че имаме нови 2 000 професори. Вярвам, че знанието ни води напред, но по-добре да ползуваме достигнатото от световните умове, защото "на гол...чифте пищови" не помагат. Всеки лев е ценен.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАбсолютно, от къде на къде някакви смотани компанийки ще си прехвърлят обучението си на издръжка на държавата. Да си обучат кадрите, егати наглите ***.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въртят, сучат, само да не дават кинти. Държавата да плаща, а те да лапат и да прибират печалбите. Егати измислените експерти. Светът се промени, а те още не разбрали. Държавата ще плаща за кадри, които ще работят за държавата, а не за частни компании.С моите данъци ще обучаваме кадрите на частна компания Наглост
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истински научни центрове ще имаме тогава, когато резултатите от конкурсите за докторантура ще стават ясни едва след като съответният конкурс бъде проведен. През последните 70 години резултатите са известни още когато конкурсът се обяви, тоест месеци преди да бъде проведен. Така поне се случва в БАН. Говори се, че и в много от висшите ни училища се практикува това.За да спре този кошмар, защо не въведат и платени докторантури - не можеш да спечелиш конкурс и затова си плащаш за научен ръководител
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не, напротив, държавата не трябва да дава НИКАКВИ пари на тези търтеи. Ако не друго, трябва направо да лиши тези лапачи и *** от субсидии, да сформира международна комисия и да финансира отделни научни проекти с голяма стойност. Великите СУ и ТУ са абсолютно безполезни. Само им вижте международния рейтинг и какви безсмислици публикуват, съпоставете го с това колко студенти учат там и какви такси плащат, и ще се уверите какви са кърлежи.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам как е в другите ВУЗ-ове,но студентите учещи медицина завършват образованието си с 0 практически умения.Те не са обучени да "хващат" венозен път,да поставят катетър,да интубират,да правят пункция.Желателно е обучаващите да черпят опит от европейските си колеги.