Клисарова: Бизнесът влиза във Фонд "Научни изследвания"

"Образованието и бизнесът да говорят на един език"
Обновена: 24 мар 2014 16:31 | 24 мар 2014 12:53,
7
Клисарова: Бизнесът влиза във Фонд "Научни изследвания"
Снимка: БТА

„Ако досега не сме говорили на един език, то трябва да започнем да говорим на един език“, категорична е Анелия Клисарова, министър на образованието и науката. Бизнесът участва в образованието и науката на три етапа – средно, висше образование и научни изследвания. С бизнеса сме единодушни, че държавните изисквания ще бъдат спазвани, каза тя по време на на конференцията „Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката”, посветена на връзката между образованието и бизнеса. Организатори на събитието са Bulgaria On Air и Investor.bg, в сътрудничество с Bloomberg Television.

„Ролята на бизнеса в дуалната система е много голяма. Той трябва да участва в изработването на учебните планове. Заедно трябва да участваме в обучението на заставниците, на училищните преподаватели“, сподели още министър Клисарова.

„Не трябва да правим науката самоцелна. И с нея искаме да говорим на един език. Само научните изследвания, внедрени в практиката, водят до т.нар. добавена стойност. Ето защо предвиждаме в изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ - там, където се одобряват проектите, да бъде включен и представител на бизнеса", съобщи министърът на образованието по време на събитието.

„Проблемите са два – единият е с план приемът, а другият – с качеството на нивото на обучение, качеството на продукцията на образованието. Поне така смятат 77% от анкетираните от БТТП“, разкри какви са проблемите по оста университети-бизнес-студенти председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Според него причините се коренят в наличието на повече от 50 висши училища в България, университетската автономия и начинът, по който се избират ректорите на университетите.

„Разбира се, проблемите идват и от средното образование. Спадна качеството на обучението по математика, по техническите науки. На редица места техникумите се превърнаха в езикови гимназии“, каза още Велев.

„Университетите не са корпорация, но трябва да се управляват като успешни бизнеси“, сподели мнението си Детелина Смилкова, вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Според нея позитивно за системата е, ако има няколко големи фундаментални университета, а другите да се специализират като играчи в печеливши пазарни ниши.

„Пред висшето образование в България има редица опасности, но една от тях идва под натиска на бизнеса. Той казва: „Дайте ми конкретния човек“, като няма значение какъв е той. Системата на висшето образование не си е свършила работата, ако бизнесът не е получил „конкретния човек“. Не искайте от университетите да създадат конкретния за определената корпоративна култура експерт“, обърна се към бизнеса ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов.

„Университетите трябва да осмислят начина на заплащане на преподавателите. Не материалната база, не техниката, не студентите или учениците – заплащането на преподавателите е най-важната част от системата“, категоричен е президентът на висшето училище.

По време на събитието, в специални урни се събират предложенията на участниците за промени в българското образование. Събраните предложения, заедно със заключенията от дискусията между образованието и бизнеса, ще бъдат обобщени в официален документ, който ще бъде подписан от панелистите и главните участници в конференцията и ще бъде изпратен в отвoрено писмо към Министерство на образованието.

Още новини от форума четете в www.investor.bg/news/index/119.htmlInvestor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
smykachi na pari.
5
0
 
6
 
! Отговори
застрахован преди 10 години
ВУЗФ / Висше училище по застраховане .... баси държавата, що не го кръстиха ВИС, както си е редно, да почетем първоизточника ... И какво учат там, как да въртят бухалки ли...
4
1
 
3
 
! Отговори
СМЪРТ НА ТАЗИ преди 10 години
" държава " !!!
3
0
 
8
 
! Отговори
УЧЕН преди 10 години
Министър с H-index = 0 в Scopus. ТОВА МИ БИЛО МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В коментар 1 се опитах да обясня, че някогашните дребни партийни велможи от сферата на науката, успяха да се наложат и в този Съвет към фонд "Научни изследвания" и да прикрепят своето корупционно влияние към вечната шуро-баджанащина, от която българската наука не може да се отърве. Държат се един за друг като свински черва, правят си усулуги един на друг и така някои от членовете на този съвет решават съдбите на проекти от такива дялове на науката, които нямат нищо общо с техните специалности.
1
0
 
5
 
! Отговори
Хубаво начинание преди 10 години
е този фонд "Научни изследвания".Редно е качествените проекти за научни изследвания да бъдат подкрепяни и поощрявани.Само че ние побългаряваме всичко. В съвета, който одобрява проектите,участват представители на различни научни институти.Така, преди време, властимащите в един такъв институт пратиха в съвета някогашната си партийна секретарка-зла и недоучена баба.Тя така "подкова"някои от членовете на съвета,че дори и след смъртта й минават само проекти на нейни протежета,останалите духат супата