Още мислят преобразуването на точки в оценки за матурите

Няма да има изтичане на информация, увери Клисарова
Обновена: 19 май 2014 19:52 | 19 май 2014 19:46, Камелия Цветанова
9
Още мислят преобразуването на точки в оценки за матурите
Анелия Клисарова. Снимка: БТА

Правят се анализи за преобразуването на точките в оценки от скалата за оценяване на матурите в 12-и клас.

Това каза днес пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, цитирана от БТА.

Тя обяви преди месец, че скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити в 12-и клас ще бъде обявена в деня на изпита, а не както в предишни години, след като писмените работи са вече проверени.

Още по темата
На 21 и на 23 май ще се състоят матурите по български език и литература /БЕЛ/ за 12-и клас, както и националното външно оценяване за двата предмета в седми клас.

Попитана днес дали скалата за оценяване в 12-и клас ще зависи от варианта, който ще бъде изтеглен на изпита, министър Клисарова отговори отрицателно, защото не иска да предизвиква стрес в системата. Ще се съобразим с хронологията в последните шест години - какви са били резултатите на матурите, защото сегашните зрелостници не са подготвени по някаква нова система, за да променяме тестовете или да променяме критериите, заяви Анелия Клисарова.

На въпрос ще се вдигне ли прагът за "тройка" на матурите, министър Клисарова каза, че "тройката ще си бъде, както досега, за да бъде съизмерима, но не може да каже още". В сряда ще стане ясно, добави тя.

Попитана дали ще "следи" във форумите за евентуално изтичане на темата за 41-ви въпрос от матурата по БЕЛ и дали е гарантирана в достатъчна степен сигурността на изпитните материали, министър Клисарова заяви, че няма да има изтичане на информация.

"Категорично ще следим, не бива да има изтичане на информация и изпитът трябва да бъде еднакъв за всички", коментира Анелия Клисарова.

Тя изрази увереност, че зрелостниците са подготвени и им пожела да бъдат спокойни. Няма да предизвикаме това, което пишат зрелостниците във форумите: "Няма да можем да си вземем матурите, за да не може да кандидатстваме в университетите", а напротив, нашата цел е да има повече кандидати за университетите, но те да бъдат грамотни, заяви министър Клисарова. Тя каза, че има достатъчно квестори за изпитите.

Скалата за оценяването в седми клас няма да бъде променяна, каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Мари преди 9 години
,,Скалата за оценяването в седми клас няма да бъде променяна"- каза министърът.Госпожо министър, държите ли на думата си?
8
3
 
9
 
! Отговори
ма мнооого мисли тая преди 9 години
Една *** мислила,мислила и умрела от глад ,друга я направили министър от БСП.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Доктор Сър ПичукНе го мисли Клисарова, общедтвото иска да лъсне с образовани млади хора, бъдещите управляващи на България.
6
0
 
13
 
! Отговори
Дидо преди 9 години
Да, ама не се срамуват! Още по-малко се срамуват техните родители! Само да чуете какъв гняв образуват срещу учителите- а после децата им били неграмотни. Единственото средство, с което учителят може да застави ученикът да учи, е слабата оценка. Но тя е вредна за детето, унижение за ордителя и позор за учителя. Хайде сега да видим каква ще е грамотността на българина- при усливие, че няма подсказване ! Министър Клисарова е права.
5
4
 
9
 
! Отговори
Панко преди 9 години
Оценка под 5,50 на матурата по БЕЛ е недопустима. Не виждам какво толкова се мисли, та чак и прагът за тройка се обсъжда. Всеки ученик с по-ниска оценка би трябвало да се срамува от себе си.
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кметка-марионетка. Тотална неграмотница и гафаджийка. Обърка и детските градини и училищата, и всичко ...
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПри нас миналата година, тройката беше 23 точки някъде...
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обикновено бариерата е около 50% по света. Отличие е над 85 или 90.5
1
2
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Не виждам какво толкова мислят. Един тест носи 100 точки. Образуването на оценка от тях в нотмалния свят е следното:0-69т. -слаб70-79т - среден80-89т - добър90-95т - много добър96-100т - отличенКакво толкова трудно има, или Клисарова се чуди как да пусне 80% от децата да завършат изобщо, а после нямало работа и нямало пари за "вишистите". Е няма как да има при това оценяване.