ВУЗ-овете се оплакват от неграмотни кандидат-студенти

Матурите ще протекат по познатия начин, уверява Клисарова
Обновена: 19 май 2014 08:10 | 19 май 2014 07:15,
107
ВУЗ-овете се оплакват от неграмотни кандидат-студенти
Снимка: БТА

Университетите отдавна се оплакват, че кандидат-студентите не са достатъчно грамотни. Това коментира министърът на образованието Анелия Клисарова в интервю за вестник "Монитор" във връзка с начина на оценяване на предстоящите матури.

Както стана ясно, минималният праг за оценяване на матурите тази година ще бъде ясен преди изпитните работи да бъдат проверени. Това според министъра е гарант за грамотността, която учениците трябва да имат. По нейни думи скалата за оценяване е съобразена с резултатите, показани от проведените досега матури.

Матурите ще протекат без промени по отношение на формата, организацията и провеждането, за да няма стрес в системата. И тази година зрелостните изпити ще бъдат генерирани от 11 млн. възможни комбинации с помощта на програма.

Въпреки че някои университети провеждат въвеждащи лекции по български език, Клисарова е категорична, че висшето образование не трябва да наваксва пропуските на средното.

Анелия Клисарова коментира и задаващата се липса на студенти за висшите училища. По нейни думи предстои промяна във финансирането на университетите, което към момента се прави на базата на броя на студентите в него. Идеята на предстоящите рефори в сектора е 80% от финансирането да е на база брой учащи, а 20% - на база качество. Към момента 96% от финансирането е въз основа брой на студенти.

Новият начин на финансиране на университетите ще покаже на ВУЗ-овете кои направления и специалности са най-добри и предпочитани, а това ще насочи вниманието на университети към тях. По думите на Клисарова е възможно и сливане на университети.

Министърът изрази надежда, че с промяната на финансирането на висшите училища ще се увеличи конкурентността между университетите и страната ни ще стане все по-привлекателна за чуждестранни студенти.

Във връзка със задаващата се криза за учители Клисарова призна, че са нужни инвестиции, свързани с квалификацията им. По думите й предстои въвеждане на позиция „стажант-учител“, като идеята е професията да се направи регулирана, каквато е професията на юристите и лекарите.

Министърът потвърди готвеното увеличение на заплатите на младите учители от 1 юли. Към момента това е единственото сигурно увеличение, като Клисарова каза, че се водят преговори със синдикатите, които настояват за увеличение между 5 и 8 на сто за всички преподаватели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стискайте си парите за заплати, после чакайте успехи в работатаИ педагогиката и здравеопазването са скъпи професииИска се ежедневно четенеКолко лева отделя един даскал за нови учебници всяка година и колко процента е това от заплатата му?Колко лева дава за курсове и учебници всяка година един доктор и колко процента е това от заплатата му?Чистачката в банката да взема повече от тях ,без да казвам,че е цъфнала и вързала.
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кого освен на учителската мафия са нужни толкова много учебници всяка годинаАко даскалите се явят на кандидат-студентски изпит сега няма да се представят много по-добре от децатаИ то не защото са станали ,,по-неграмотни,, , а защото учебната програма е в пълен хаос от години.Нито азбуката сме сменили, нито таблицата за умножение. Защо толкова често сменят букварчето?
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При тия заплати - такова образованиеПри такова образование - такава медицина, такава журналистика,такава полиция, такава политикаИкономията -майка на мизерията
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грамотни или не,ще ги приемат,за да запълнят бройкатаБройка студенти = заплата за професори
95
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е тая трябва да се измита час по скоро, барабар със сите главочи на ОЛИ-гарски!
94
1
 
8
 
! Отговори
потресен преди 9 години
А да не говорим за учителите. Задачата по математика е правилно решена само ако се представи решението измислено от учителя. По физика се събират скорост с път и това не прави впечатление на никой.Историята.... няма факти, разсъждения на автора и термини без обяснения.Биологията- или назубряш учебника с противоречиви, неверни факти или забрави да изкараш свястна оценка.Какво очаквате от тези ученици? Системата ги принуждава да са неграмотни, но с 6-ци. Или грамотни, но с 4-ки.
93
1
 
11
 
! Отговори
потресен преди 9 години
Някой да е чел някой от учебниците, по които учат тези ученици....? Защото аз съм ги чела. Неграмотно написано с множество правописни грешки, с множество грешки при записването на законите и правилата, с множество грешни твърдения. Но на всеки един от тези учебници е записано " Одобрено от МОН". Всяка година се издава нова серия от учебници. Защо? И кой ги проверява и одобрява?
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
неграмотните студенти, като завършат "вишуту" и хоп диплома за "меринджей"
91
5
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
ВУЗ-овете се оплакват от неграмотни кандидат-студентиТО И ПРЕЗ КОМУНИЗМА СИ БЕШЕ ТАКА ,НО БЕШЕ ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ДАВА ПУБЛИЧНОСТ НА ПРОБЛЕМА ! ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ НЕ ПРОИЗВЕЖДА НИЩО КАЧЕСТВЕНО !
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Огромен брой държавни и частни университети, които непрекъснато разкриват нови специалности без да имат необходимия преподавателски капацитет за тяхното обучение. Ниските заплати на преподавателите е причина по-кадърните студенти да отиват в частния сектор или в чужбина. Една от причините да се приемат "масово" студенти е да "се скрие" високата младежка безработица.
89
2
 
16
 
! Отговори
Бобката преди 9 години
То професорите са неграмотни пияници а те за кандидат-студентите говорят....
88
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ВУЗ-овете се оплакват от неграмотни кандидат-студенти".... Ами спрете да приемате ***..... Крайно време е да се ограничи броят на студенти държавна поръчка.... Излизат напълно неграмотни... И за копане не стават....
87
1
 
18
 
! Отговори
До 78 преди 9 години
Как да не се взимат мерки?Всяка година - нов ВУЗ.Юруш, народе! Сичките да сми с вишу!
86
1
 
17
 
! Отговори
rokoboko преди 9 години
В България се прави имитация. Средното образование е имитация на образование, същото е и за висшето. Във вузовете от няколко години лайтмотива е: "Няма хора", затова се взимат всички, които се запишат. Колкото повече вземат, толкова повече пари има дава държавата.
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кандидат студентите и учениците се оплакват от неграмотни преподаватели. И едното и другото е вярно. То е едно и също и важи за всички.
84
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БЪЛГАРИЯ НЯМА СТИМУЛ ДА СЕ УЧИ. НАЛИ ДЕЦАТА ВИЖДАТ КОИ СА НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА. АМИ БАТ САЛИ,ПЕЕВСКИ С КУПЕНАТА ДИПЛОМА,А ПЪК АКО БАЩА ТИ ,ДЯДО ТИ СА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ РОД ,МЯСТОТО ТИ Е ОСИГОРЕНО ПО ВЪРХАВЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА НА ДЪРЖАВНАТА ТРАПЕЗА !
83
1
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
Нещо повече: неграмотните кандидат-студенти, си остават неграмотни и след като вземат дипломата за "вишу"
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Макс, грамотните инженЕре ше произведат после работа за грамотните дофтори ;) Така цикъла се затваря!
81
1
 
7
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Само си представете от неграмотните студенти какви " индженери " ще произведат университетите. Поредно доказателство колко важно е да се осъществят градивни рефирми. Колкото повече време минава без реформи, толкова повече вреди за обществото ни. Реформи според мен не се правят за да бъде контролирана и манипулирана лесно масата.
80
3
 
4
 
! Отговори
коко преди 9 години
До АнонименЯсно е кои са тези 50% неграмотни и незнаещи дори български език. Статистиците да говорят ясно и точно кои точно"българи" са неграмотните.