Децата на бежанците от Ковачевци ще учат в София или Земен

Коларова: Първолаци от малцинствата знаят български език, колкото тях
Обновена: 16 сеп 2014 14:07 | 16 сеп 2014 10:31, Камелия Цветанова
104
Децата на бежанците от Ковачевци ще учат в София или Земен
Снимка: БТА

Министерството на образованието е намерило решение на проблема с децата на бежанци, които искаха да бъдат записани в първи клас в училището в село Калище, но родителите на българчетата заплашиха, че ще отпишат своите деца, ако това се случи.

Още по темата
Децата на бежанците може да посещават учебни занятия в Земен или в София, съобщи просветният министър Румяна Коларова по bTV.

Става дума за 12 деца от лагера за временно настаняване в Ковачевци, които искат да учат в българско училище.

Освен родителите и учителите и местните власти се противопоставиха на искането на бежанците.

На заседание на Oбщинския съвет дори се прие декларация, с която се настоява за премахване на бежанския център в Ковачевци.

Според Коларова грижата на министерството е децата, които отиват в първи клас, да не срещат омраза и негативно отношение.

„За нас е важно децата да учат в нормална среда. Все се надявах, че реакцията на родителите няма да е толкова остра, защото най-лесно и най-добре се интегрират чужденците чрез децата“, коментира тя.

Коларова коментира, че обстоятелство, че децата на бежанците не говорят добре български език, не е проблем.

„Има деца от малцинствата, които тръгват в първи клас с недобро знание по български език, сравнимо с това на въпросните деца. Българчета започват училище, без да знаят холандски, шведски, испански или който и да е език на страната, където живеят", мотивира се тя.

Според нея твърденията, че е заплашвала, че ще спре училищния автобус в селото, е спекулация, като Коларова припомни, че става въпрос за защитено училище, защото там има едва 18 деца, които учат в смесени паралелки.

„Аз не бих допуснала деца да влязат в едно училище, където са нежелани, ако в Земен ще протестират, е добре да го кажат по-рано“, заяви просветният министър.

Относно проекта на Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността Коларова призна, че се налага да бъде приета, защото базовата грамотност на едно голямо поколение е загубена.

„Има първокласници, които не са виждали книга, те се страхуват и инстинктивно намразват учебника. Има и  проучвания, че при деца, на които не се чете от 6-месечна възраст, се забавя интелектуалното развитие“, обясни тя

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
za 26 god izgonihte 2 miliona balgarski grajdan 1,5 izmriaha i mrat kato kycheta oblagorodiavate naciata mrasna paplach oligarska hitra dolna samo kyrshyma za vas .
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
интересно тия хиляда и повече които от Европа са отишли да се бият на страната на ислямистите дали са интегрирани добре на запад или не толкова?!?!
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕ ТИЯ ПЪРВОЛАЦИ БИЛИ НА ПО ДЕСЕТ-ПЕТНАЙСЕТ ГОДИНИ. Интегративна възраст да ги събереш с 6 годишни. Интересно защо тогава има отделни класове, а не съберат в Арена Армеец всички софийски деца и с 20 учителя могат да ги обучат и интегрират от първи до дванайсти клас... :-)
59
6
 
2
 
! Отговори
Рени преди 9 години
Съгласна съм с министъра. Сестра ми замина за Канада с двете ми племеници едната на 5 другата на 13, които не говореха езика. Въпреки това директора на училището препоръча да продължат директно в училище с останалите кандчета. Невероятно е колко бързо децата учат езика.
58
2
 
17
 
! Отговори
555 преди 9 години
гжа вземи си ги у вас и си ги учи ко.кото исаш и на какъвто език искаш л да питам на даска.ите зап.ата аз ще п.атя за сметка на моята пенсйка
57
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много често чувам български *** да казват за нас няма работа мъкнат черни радвам се за тях че и те проумяват какво е европа
56
3
 
18
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
В Ковачевци са настанени сборна група от Сирия,Сомалия и Афганистан!Бежанци ли са?Не сме ли ние-българите чужденци в собствената си държава!През 40 г.на миналия век от Северна Гърция бежанци-ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ с децата си са приютени в северната част на страната ни.И до ден днешен порасналите вече,създали семейства,имащи и внуци БЪЛГАРИ !!! не са се приобщили и въпреки наглед безпроблемните отношения,се чувстват РАЗЛИЧНИ!Един народ и една вяра,а за тези ще ни убеждават,че всичко е наред?
55
2
 
18
 
! Отговори
От Англия преди 9 години
Лондон е под заплаха от (отгледаните там деца ), които са се радикализирали и сега за на 17 години. Те говорят много добре английски !Това са Джихадистите , които днес режат главите на журналисти и отвлечени християни !Убиват най зверски всички които не са мюсолмани в Ирак и Сирия и заплашват че ще избиват по света всички които не са като тях
54
1
 
17
 
! Отговори
ццц преди 9 години
Айдееее пак в София ...........прибирам се в квартала си и не знам къде съм вече.....България ли, къде?!!!
53
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не отглеждЙте - деца бъдещи Джигадисти !Както ги отгледаха в Англия , за да режат да християните главите !
52
0
 
26
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Предлагам разни политици и водещи по сутрешни блокове дето така се възмущават от нетолерантните жители на това село да спрат с лицемерието и да дадат личен пример за толерантност. Да запишат собствените си деца в клас с десетина сомалийчета, афганистанчета или просто ромчета и тогава да раздават акъл и морал. Щото техните деца сигурно учат в т.н. елитни училища с ПОДБРАНА социална среда, но иначе много знаят да съдят другите родители, че искат най-доброто за децата си.
51
1
 
23
 
! Отговори
до 73 преди 9 години
Ислямът не живее в мир никого- знае само да убива, а тези "деца" и родителите и идват от страни, където освен корана другите книги са билиза бранение и са с толкова промит мозък. там е нормално да се убива хрситияни. да припомним, че масово джихадистите в ИД са учили в европа, но са си останали ислямистанци
50
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** мразят и себе си, защото са некъдърни и не се оправят с ижвота , а все някой друг им е виновен та даже и талибаните
49
5
 
1
 
! Отговори
Тъпаци до анонимен преди 9 години
Съжалявам, че ти е толкова малко мозъчето, че две изречения не можеш да схванеш :)
48
4
 
2
 
! Отговори
Тъпаци до анонимен преди 9 години
Не може да ни щурмуват както 14 век турците... Дам и децата на турците тогава са подлежали на възпитание и изграждане в българските училища с нашата култура мхм... И БГ не знам какво е и защо го използваш толкова, но не е хубаво да знаеш. Има си думичка и ако те мързи толкова да пишеш, кой знае каква култура ще успееш да опазиш точно ти. Сполай в начинанието!
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това го правият американците това е тяхна политика
46
1
 
23
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Значи мен, дето работя за тая държава и издържам институциите й с данъците си, заради една пропусната ваксина на детето, и то поради здравословни причини, ме направиха на луда и ме заплашват, че няма да го запишат на градина, а за тези дето са извън закона отвсякъде няма закони и наредби, няма задължителен имунизационен календар, няма бележка от личния лекар.... за тях може всякак
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли снимка на тези деца- защо ги крият? Да не се окажат по на 18- 19 г
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази е толкова отблъскваща личност , колкото началника си Пурко !
43
1
 
12
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Тази да не страда от синдрома на Даун?Болните от въпросната болест имат същите лица като неиното.Разликата е,че хората не правят зло на никого и не да лоши.Тази гнусна бабетка е за пребиване.