30% от школата у нас използват класни стаи за физкултурни салони

В някои училища физкултурата се замества с други дисциплини
17 фев 2015 15:20,
3
30% от школата у нас използват класни стаи за физкултурни салони
Снимка: Архив Reuters

Около 30 процента от училищата у нас използват класни стаи за физкултурни салони. Това се посочва в позиция от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", в която се отбелязва, че в проекта на закона за предучилищното и училищното образование липсва грижата за здравословното и физическото развитие на децата и учениците.

Само половината от учебните заведения имат физкултурни салони, някои имат старо или негодно спортно оборудване, а квадратурата и броят на салоните не отговаря на броя на учениците, посочват от синдиката. И допълват, че обикновено физкултурните салони в училищата не се отопляват, а ремонтите и новите уреди "са мисия невъзможна за изтънелите училищни бюджети".

В някои от училищата няма часове по физическо възпитание, като те се заместват с други учебни предмети, посочват от синдиката "Образование". И отбелязват, че частните училища имат задължително физкултурни салони със съвременно оборудване.

Само 15 процента от българските училища имат плувни басейни, но поне половината от тях не се поддържат според изискванията заради непосилната за училищните бюджети издръжка.

От синдиката "Образование" настояват в законопроекта за училищното образование да бъде включено и задължението за здравословно хранене на учениците във всички класове и да има държавен финансов стандарт за това.

"Ако държавата абдикира от това си задължение, трябва да се запише изрично, че родителите финансират този процес, защото често учениците са в училище по десет часа - от 8.00 до 18.00 часа, като консумират само нездравословни храни", настояват от синдиката.

По данни на синдиката "Образование" повече от половината от училищата нямат ученически столове. Затова сега храненето в училищата е хаотично, не е задължително, без обезпечени финансови средства за издръжка и се плаща от родителите, посочват от образователния синдикат. И припомнят, че безплатните закуски в училище са със средства по министерско постановление, възлизат на 0,45 стотинки с ДДС на ден и са за децата от подготвителните групи и за учениците от първи до четвърти клас.

Според синдиката в законопроекта за училищното образование трябва да има и задължение за целодневна организация във всички български училища по европейски стандарт, което да е свързано със забраната за двусменна организация на учебния процес - с двегодишен гратисен период.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Даскала преди 9 години
Драги отговорни политици в образованието не чакайте да Ви мине мандата тихо и спокойно. Направете нещо за качеството на образованите. Положението в провинцията е ниво килийно. Докога ще съществуват училища с по 10-30 ученика като защитени и ще се наливат пари за тяхната издръжка, и запазване на персонала им. В тях има много добри учители, които биха работили в обединени училища. Обеденете ги поне с 90 -100 ученика.Преструктурирайте училищната мрежа за да има ефект и, пък и добри условия.
3
0
 
0
 
! Отговори
tri преди 9 години
tova e debela mafiotska bg mediina laja za teror. :((((((pokajete naprimer 100 takiva adresa na bg uchilista i bg nastoiatelstva bez sportni saloni, de. nemate nikakvi dokazatelstva. 100% lajete.
2
0
 
3
 
! Отговори
Мноо убаво преди 9 години
Не знам как стои въпроса с контрола, няма да е зле да се създаде някакъв училищен съвет с участието на родителите, за да знаят какви пари има и за какво стигат, и да не е само да се оплакват ,
1
0
 
8
 
! Отговори
edin преди 9 години
А нещо за контрол на директорите,ще рече ли синдиката? Как се харчат бюджети,как се взимат комисиони,как се стопанисва сграда?