Скандал около СУ: Докторант или мияч на чинии?

Магистър по право и преподавател влязоха в публичен сблъсък
20 мар 2015 17:39,
173
Скандал около СУ: Докторант или мияч на чинии?
Снимка: архив Булфото

Софийският университет попадна в окото на сериозен скандал. Магистър по право обвини ВУЗ-а, че го къса три пъти за докторантура, а преподавател му обяснил, че нивото на интелигентност му е ниска. Младежът твърди, че въпреки това е успял от тази година да стане докторант по гражданско право…, но в Кеймбридж. Преподавателят пък отвърнал, че Англия има нужда от миячи на чинии.

Още по темата
От Софийския университет не отрекоха непремерените думи на преподавателя, но обясниха, че той е бил провокиран от провокативно поведение на младия мъж. Освен това от Алма Матер изразяват съмнение, че той е именно докторант в Кеймбридж.

Ето и подробностите от историята:

Скандалът гръмна от страниците на в. „Труд”. Там Златин Златев разказва историята си.  Преди да стигне до Кеймбридж, Златин завършва магистратура по право в СУ. След това завършва магистратура в Quееn Mary University of London (ВУЗ-ът е трети по рейтинг). Отличник е на випуска, а дипломната му работа е с най-висок успех за последните 10 г. за университета.

Иска да прави докторантура в СУ, но през 2008, 2009 и 2011 г. го късат. Последния път подава жалба. „В отговор проф. Иван Русчев ми обясни, че съм се представил много зле на писмената работа, но и като цяло нивото ми на интелигентност не е на нивото на СУ “, разказа Златев.

Преди дни той написал в имейл до бившите си преподаватели, че им благодари, че са го амбицирали да търси докторантура другаде и ги обвинява, че заради такива като тях България е на такова ниво.

В отговор получил следното писмо от имейл с адреса на проф. Русчев: „Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите”. 

От СУ днес излязоха със специални пояснения, в които обясняват, че Златев е късан три пъти от различни изпитни комисии.

„Г-н Златев е отправил до няколко преподаватели от Юридическия факултет писмо, в което изразява недоволство от неуспешното си явяване. Провокиран от тона на писмото на г-н Златев, проф. Иван Русчев му е отговорил непремерено. В отговор на писмото на проф. Русчев г-н Златев му изпраща по електронната поща покана за доброволно изпълнение, в която настоява да получи неимуществени вреди в размер на сто двадесет и осем хиляди британски лири”, се казва още в позицията на СУ.
 
От Университета уточняват и че сертификатът, който Златев е показал в медиите като удостоверяващ докторантурата му в Кеймбридж, е всъщност сертификат, който потвърждава приемането на Златев за подготвителен курс в университета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
до 97Принципно талантливи хора се взимат и се ползват за целите! При което заслугите се преписват на ръководителят на проекта! Има виц /дори реален случай/ с Айнщайн за избор на съдружник- категорично се отхвърлят кариеристите! Защо ли???
52
1
 
1
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
до 95 и 96Това, че сме в ЕС и НАО е факт! Но дали мfже българина да вземе доброто от членството и да елиминира негатива / поне цената е твърде висока /! Факт също е че БГ обеднява като държава, а не забогатява, т.с комай размяната /търговията / е кон за кокошка! :)) От Русия също има доста ценно какво да се вземе!
51
0
 
17
 
! Отговори
До Хм (92) преди 9 години
Не познавам този младеж Златин, нито онези, които са го скъсали.Но добре знам други две неща: 1.Десетилетия наред,при повечето конкурси за докторантура (по-рано - аспирантура), предварително се знае за кого е конкурсът.Дълго време работих в тези среди и знам на какви гаври биваха подлагани свестни, но наивни младежи-отличници.Това, че направих свободна докторантура, също ми струваше много нерви и мръсотии от завистници; 2. През соца в "Право" 99% от студентите влизаха по параграфи с предимство
50
2
 
7
 
! Отговори
БГ ,,демокрация' преди 9 години
Добре,че сме в ЕС и НАТО,за да може Българите да учат,завършват и показват на какво са способни в свободния свят.Тук си важи максимата-Който има вуйчо владика,става поп.Затова и сме в това окаяно положение.
49
1
 
12
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До Леси 90Да, така е. Нагледал съм се на псевдо учени. Работата ми е свързана със създаване на нови продукти. Нямаш представа за каква завист става дума когато видят нещо ново, а те не знаят как се постига това. Много са жалки. Още по-тъжно е когато си избера някой читав младеж да го уча и започва страшна ревност.
48
10
 
14
 
! Отговори
313 преди 9 години
Сметай колко е ниско нивото в Кеймбридж, щом са го взели, а? :))
47
18
 
7
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
до 135Какво му е будното на младежа? Може би и благодарен в несполуката си? Не, не е! Злобно и отмъстително човече чието его е наранено! пп. според мен в БГ много отсъства уважението един към друг! Кой по-, по-, най- ? "С нокти и зъби до край своята чест отстоявай" е манталитета едва ли не!!! А младежа ми се струва свръхамбициозно кариеристче, а не талантлив!
46
3
 
26
 
! Отговори
135 преди 9 години
Случката е изключително показателна. Нафталина се размириса и най-смешното е, че точно професор по право си позволява да се окаже подсъдим! Що се отнася до младия човек, нека да успее и да продължава да се бори. Не разбирам как ще стане да се оправим, ако си мълчим за подобни унизителни постъпки. Един младеж проговори, но явна трябва да станат повечко. Това са будните млади хора, а не ранобудните, които омазаха столицата!
45
0
 
1
 
! Отговори
емо преди 9 години
и тоя като Стати
44
0
 
8
 
! Отговори
st преди 9 години
Nerde sofiskiq nerde kembridj.hihihihi
43
0
 
10
 
! Отговори
Кви прависти, ве? преди 9 години
Толкова объркана правна система не могат да създат даже във Вануату след като е минал ураган. Само *** и алчни *** стават юристи в България и чрез парламентарното си лоби, което няма партийна окраска се е?ава с цялата рая. Ама тя ратята е затова.
42
3
 
19
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До ЛесиДори теоретици не са. Преписват стари учебници и така четат лекциите си. Много е тъжно. Познавам специалисти в моята област, които са нива над преподавателите в СУ. Подкрепям студента, а "професорът" очевидно е стигнал до там по партизанските пътеки. Призовавам Ректорът на СУ да провери дали лицето правещо се на професор не е с дебело досие от 6ти отдел на бившата ДС.
41
6
 
8
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
Каква е ползата на Златев да се препира с хора който не го приемат добре и според него го немогат да оценят правилно? Каква? Да се бори за преподавателско място в Кембридж и да го постигне! Тогава действително ще покаже, че преподавателите в Су са сгрешили в преценката си него, а той е кадърен! Другото е махленски манталитет и интриги! На кого и какво иска да докаже Златев? Защо? какви са тези писма и за какво ? Ще промени ли нещо и някого? Не! Тогава?
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VSE KELESHI V SU,BIVSHI KOMUNISTI,SINOVE NA NOVI UPRAVLIAVASHTI-90% UCESHTI S PREDPLATENI PRIVILEGII.LOSHO UPRAVLENIE, LOSHO STOPANISVANE NA IMOTITE NA SU,NEPREKASNATO ISKANE NA PARI ZA OGROMNI ZAPLATI I NIKAKVI REZULTATI.MLAD COVEK PRIET V KEMBRIDG,A PODIGRAVAN OT SU.KEMBRIDG I SU --RAZLIKA NA SVETLINNI GODINI---BOGE PAZI BALGARIA I RUSCEV--TOI NE E VINOVEN,VINOVNA E SISTEMATA V BALGARIA.
39
3
 
18
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
СУ е най-долнопробния университет в България. Лежи на стари лаври, а студентите им се ползват с невероятни привилегии спрямо колегитте им от други университети.А постъпката на това професорче е супер комплексарска и заслужава да му отнемат жалкарската титличка, както и правото да преподава.
38
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май ще излезе прав Дянков,че в БАН са феодални старчета.Но и в СУ явно е така.Факт е,че много талантливи българи тук са недооценени,а на запад са номер едно.Докато професорите са на по 90 години,а ректорът доноосник от ДС все такаще е!Тези"професори"убиват бъдещето ни.
37
13
 
9
 
! Отговори
naTpuoT преди 9 години
Ефективни присъди за уронване престижа на държавата!!!!Златин Златев - отнемане на българското гражданство ЗАВИНАГИ!!!!!проф. Иван Русчев - отнемане на всички титли и отнемане на българското гражданство!!!!Ако обжалват ... да изгният заедно в една килия - БЕЗ ПРАВО НА ПОМИЛВАНЕ!!!
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този пък какво се оплаква , в Германия имаш право , на 2 писмени и един устен.. Ако те скъсат ти слагат Черен Печат не можеш да учиш по тази специалност във всички университети в Германия.. Но живота продължава ако си достатъчно упорит , взимаш си академична справка и Австрия там няма ограничения колко пъти искаш се явявай на изпит..
35
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, и аз бих съдила професора на мястото на момчето. Забравили са се като се нагнездят, е лапане цял живот и младите не могат да припарят, освен ако бащите им не е някой от тия професори.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
начи най ни мразим ей такива като тоя зубъри нагли