Скандал около СУ: Докторант или мияч на чинии?

Магистър по право и преподавател влязоха в публичен сблъсък
20 мар 2015 17:39,
173
Скандал около СУ: Докторант или мияч на чинии?
Снимка: архив Булфото

Софийският университет попадна в окото на сериозен скандал. Магистър по право обвини ВУЗ-а, че го къса три пъти за докторантура, а преподавател му обяснил, че нивото на интелигентност му е ниска. Младежът твърди, че въпреки това е успял от тази година да стане докторант по гражданско право…, но в Кеймбридж. Преподавателят пък отвърнал, че Англия има нужда от миячи на чинии.

Още по темата
От Софийския университет не отрекоха непремерените думи на преподавателя, но обясниха, че той е бил провокиран от провокативно поведение на младия мъж. Освен това от Алма Матер изразяват съмнение, че той е именно докторант в Кеймбридж.

Ето и подробностите от историята:

Скандалът гръмна от страниците на в. „Труд”. Там Златин Златев разказва историята си.  Преди да стигне до Кеймбридж, Златин завършва магистратура по право в СУ. След това завършва магистратура в Quееn Mary University of London (ВУЗ-ът е трети по рейтинг). Отличник е на випуска, а дипломната му работа е с най-висок успех за последните 10 г. за университета.

Иска да прави докторантура в СУ, но през 2008, 2009 и 2011 г. го късат. Последния път подава жалба. „В отговор проф. Иван Русчев ми обясни, че съм се представил много зле на писмената работа, но и като цяло нивото ми на интелигентност не е на нивото на СУ “, разказа Златев.

Преди дни той написал в имейл до бившите си преподаватели, че им благодари, че са го амбицирали да търси докторантура другаде и ги обвинява, че заради такива като тях България е на такова ниво.

В отговор получил следното писмо от имейл с адреса на проф. Русчев: „Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите”. 

От СУ днес излязоха със специални пояснения, в които обясняват, че Златев е късан три пъти от различни изпитни комисии.

„Г-н Златев е отправил до няколко преподаватели от Юридическия факултет писмо, в което изразява недоволство от неуспешното си явяване. Провокиран от тона на писмото на г-н Златев, проф. Иван Русчев му е отговорил непремерено. В отговор на писмото на проф. Русчев г-н Златев му изпраща по електронната поща покана за доброволно изпълнение, в която настоява да получи неимуществени вреди в размер на сто двадесет и осем хиляди британски лири”, се казва още в позицията на СУ.
 
От Университета уточняват и че сертификатът, който Златев е показал в медиите като удостоверяващ докторантурата му в Кеймбридж, е всъщност сертификат, който потвърждава приемането на Златев за подготвителен курс в университета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука все пак Рай , можеш да се явиш и 20 пъти докато им писне да гледат , но най-важното е да си мълчиш и да не се дървиш , като в казармата ако набие старото трябва да мълчиш.. Ако си достатъчно упорит ще минеш..
32
6
 
14
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
В СУ,трябва да си или студентка или да бтнеш рушвет иначе юредическият няма завършване.
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то пък нивото на софийския е направо върха...нали преди време тези професори с големите претенции се бяха напили като прасета и се търкаляха по коридорите...явно работата е защото не е бутнал
30
2
 
19
 
! Отговори
pp преди 9 години
И двамата не са стока. Какво ме интересува някакъв тип че го скъсали 3 пъти чак във вестник Труд ходил. Ако ще и господ да е. А "професора" отговаря по просташки и селски начин подхождащ повече на мияч на чинии както правилно отбелязаха по-долу коментиращите трябва да се извини писмено и публично и ще му е малко. Въобще мила родна картинка. Хвани единия че удари другия.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко трябва да е писмено като в Германия и кода на език за програмиране пишат на хартия , резултатите се бавят по 20 дни..
28
6
 
14
 
! Отговори
предложение преди 9 години
Този първо да напише на някой английски професор същото писмо, което е написал на българския. Ако получи по-различен отговор, тогава да предявява претенции.
27
1
 
10
 
! Отговори
екс преди 9 години
До 45: Щото той иска да прави PHD, бе ***! Той иска да стане или научен работник или университетски преподавател, а за това се изисква PHD! Схвана ли сега?! Не е да не са му предложили работа ...
26
4
 
23
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Не знам казуса, но отговора на Русчев е невъзпитан и просташки и повече подхожда на мияч на чинии, отколкото на професор. Да не повдигаме темата, с какво точно Русчев (и много като него) са заслужили да станат професори, че ще ни стане ясно от къде идват проблемите на съдебната система и че не могат с магическа пръчка да се решат, докато не променим качеството нивото на общото и правно образование.
25
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
100% ще мие чинии. Човек, който не може да пробие в собствената си страна, още по-малко ще пробие в чужда. Дайте един пример за преуспял българин в чужбина - освен преуспели ренегати, осребрили предателството - като разни меглени и кристалини...
24
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 35Дали в Кембридж ще оценят писмената му работа и интелекта му едновременно ? Работата на тоя *** от СУ е била да оцени писмена работа, не да се изказва за интелекта на човека. Това, че си е позволил подобно отношение и че другите от СУ го подкрепят показва колко мизерна е системата и какви морални инвалиди работят там.
23
3
 
25
 
! Отговори
екс преди 9 години
До ааааааааааа (28), ти него не го мисли - с PHD от Кембридж, тоя пич ще кара мерцедес и ще си е купил къща на 50... Мисли обаче за себе си, че даже "чиния" не можеш да кажеш в множествено число, умниЙк такъв ... маргинлен ...
22
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 30 АнонименНе викам все още! :)) Пиша! Арогантно, нагло е поведението на младежа! Дали ще посмее така да се държи с преподавателите си в Кембридж, м? Те просто ще го гледат отвисоко като поредният невъзпитан *** /липсват основните 7-м години/дет си плаща?
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обръщам се към бъдещите заблудени кандидат-студенти - ако мислите да записвате право в СУ или където и да е другаде,но нямате връзки, не си губете парите,нервите и времето - тази специалност отдавна не е елитна и е само семеен бизнес,ако ви се бачка за 400-500лв.,записвайте я...
20
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 27Викаш, задължението му е да си мълчи когато алкохолизиран агент на ДС го обижда ?!
19
3
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Виж фамилията на професора,коментара не е необходим
18
25
 
12
 
! Отговори
ааааааааааа преди 9 години
И какво като е приет за докторант-ДА МИ НАПИШЕ КОГАТО Е ПРИЕТ НА РАБОТА В СЛЕДСТВИЕ ВЕЧЕ ЗАВЪРШЕНАТА ДОКТОРАНТУРА ,ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ ПОСЛЕ ,ЧЕ НАИСТИНА ЩЕ МИЕ ЧИНИЙ ДОКАТО ОБИКАЛЯ ИНТЕРВЮТАТА ЗА РАБОТА МИНИМУМ 12 МЕСЕЦА СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕТО ,АКО ЗАВЪРШИ ИЗОБЩО
17
36
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Струва ми се, че на младежа му липсват пърите 7-м години, т.с да уважава и зачита по-възрастните, да премълчи, да е прояви скромност, ... ! Освен права има и задължения! Пък младежа изглежда мисли, че има единствено права! :)))
16
2
 
8
 
! Отговори
екс преди 9 години
Vesko2, много мурзилски звучиш бе, Ентелегент. "Уважаван в целия свят" е точно толкова безмислено като "НЕуважаван в целия свят"!!! Кой световен авторитет е казал нещо положително за нашата нефелна правова система ?! КОЙ БЕ КОЙ ?! Или той СВЕТА ти се обади лично на тебе ...
15
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България учат само *** и чалгарите. Което е свестно бяга навън.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Желев дъщерята *** я къса 7 пъти.. докато я принуди да си бие камшика в чужбина..