Скандал около СУ: Докторант или мияч на чинии?

Магистър по право и преподавател влязоха в публичен сблъсък
20 мар 2015 17:39,
173
Скандал около СУ: Докторант или мияч на чинии?
Снимка: архив Булфото

Софийският университет попадна в окото на сериозен скандал. Магистър по право обвини ВУЗ-а, че го къса три пъти за докторантура, а преподавател му обяснил, че нивото на интелигентност му е ниска. Младежът твърди, че въпреки това е успял от тази година да стане докторант по гражданско право…, но в Кеймбридж. Преподавателят пък отвърнал, че Англия има нужда от миячи на чинии.

Още по темата
От Софийския университет не отрекоха непремерените думи на преподавателя, но обясниха, че той е бил провокиран от провокативно поведение на младия мъж. Освен това от Алма Матер изразяват съмнение, че той е именно докторант в Кеймбридж.

Ето и подробностите от историята:

Скандалът гръмна от страниците на в. „Труд”. Там Златин Златев разказва историята си.  Преди да стигне до Кеймбридж, Златин завършва магистратура по право в СУ. След това завършва магистратура в Quееn Mary University of London (ВУЗ-ът е трети по рейтинг). Отличник е на випуска, а дипломната му работа е с най-висок успех за последните 10 г. за университета.

Иска да прави докторантура в СУ, но през 2008, 2009 и 2011 г. го късат. Последния път подава жалба. „В отговор проф. Иван Русчев ми обясни, че съм се представил много зле на писмената работа, но и като цяло нивото ми на интелигентност не е на нивото на СУ “, разказа Златев.

Преди дни той написал в имейл до бившите си преподаватели, че им благодари, че са го амбицирали да търси докторантура другаде и ги обвинява, че заради такива като тях България е на такова ниво.

В отговор получил следното писмо от имейл с адреса на проф. Русчев: „Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите”. 

От СУ днес излязоха със специални пояснения, в които обясняват, че Златев е късан три пъти от различни изпитни комисии.

„Г-н Златев е отправил до няколко преподаватели от Юридическия факултет писмо, в което изразява недоволство от неуспешното си явяване. Провокиран от тона на писмото на г-н Златев, проф. Иван Русчев му е отговорил непремерено. В отговор на писмото на проф. Русчев г-н Златев му изпраща по електронната поща покана за доброволно изпълнение, в която настоява да получи неимуществени вреди в размер на сто двадесет и осем хиляди британски лири”, се казва още в позицията на СУ.
 
От Университета уточняват и че сертификатът, който Златев е показал в медиите като удостоверяващ докторантурата му в Кеймбридж, е всъщност сертификат, който потвърждава приемането на Златев за подготвителен курс в университета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 години
няма политически връзки като адв. Деяна Марчева
92
0
 
1
 
! Отговори
кали преди 9 години
Ле ле бре !!! Голямата работа !!!
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТъп си ти, а не професорът. Огромното количество шкарто и помия, които напълниха безчетните ВУЗ-ове не струват и стотинка. Много от тези "студенти" не могат да обелят и два лафа и ако изпитите са устни,, едва ли ще минат и във втори курс. Сега е лесно, защото може да се препише лесно. Има студенти, които не знаят какво значи думата сигнатура, но познават нсички чалготеки. Преподавателите също девалвират - годишно се бълват толкова професори, че няма повече и накъде
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ Хич не се и връщай
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МладНе хвърляйте камъни в градината на преподавателите заради пишман студенти. Сега във ВУЗ може да влезеш и с мижава тройчица, нещо, което не беше възможно по времето, когато проф.Русчев е кандидатствал. Освен това, правото не е нито медицина, нито някаква инженерна специалност, та да се развива с препускащи темпове. Проблемът си остава този - абсурдно голям прием, благодарение на който влиза кьораво и сакато и непрекъснато в набъбващия брой ВУЗ-ове. Сега и в Сливен щяли да правят
88
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
В държава в която Бойко Рапона - известен също като Тиквата/*** или Винетуто е завършил ВИШУ, дето същите като тоя професор "в скоби" са му дали дипломата, няма място за интелегентни хора като младежа. Да се изнася, докато може!Има една поговорка "Не се бори с прасе, на него ще му хареса, а и накрая ще си изцапан".
87
0
 
9
 
! Отговори
До 131- продълж. - 2 преди 9 години
Това ограничение премахнаха чак през 2011 г. В нормалните държави няма възрастово ограничение. И въпреки това, "въртелите" в много институти продължават.Затова не се чуди на факта, че младеж-отличник, работил в Лондон като юрист и сега приет там за докторант, у нас е късан три пъти и до 35 г. не е направил докторантура.Пред очите ни един наглец прогони кадърно момче, след като корумпираните му колеги три пъти са го разигравали.По институтите "доктор" стават психично болни деца на професори!
86
0
 
8
 
! Отговори
До 131-продължение преди 9 години
Могат да те бавят и отлагат защитата ти по 10 и повече г. Ако се оплачеш, ще те провалят. Случва се да ти окрадат дисертацията още преди да си я защитил - това става и в СУ (представяш труда си за обсъждане и, докато текат процедурите, някой вече е издал твоя текст като книга, но от свое име).Комунистите бяха наложили възрастово ограничение (до 35 г.), ако не си "техен", бавят те до 35 г., та дори и да защитиш, да не можеш да заемеш научна длъжност.През 1991г. се предложи отмяна на това огранич
85
0
 
5
 
! Отговори
До 131 преди 9 години
Не знам дали имаш и най-малка идея какво представлява БАН.Там редовна докторантура се получава, само ако си "нечий" и ако твоят покровител предварително е говорил с цялото ръководство на института и с всички хабилитирани служители. Тогава вече може да се счита, че докторантурата си е твоя" ( ще получаваш висока стипендия и научен ръководител ще ти помага)Отличници без връзки, ако успеят да постъпят в БАН, могат да разчитат на т.нар.свободна докторантура- пише сам, след работно време, бавят го
84
0
 
10
 
! Отговори
Току що прочетох преди 9 години
материалите във в."Труд". Какъв се оказа младежът Златин, когото самозабравилият се професор определя като "посредствен"?Оказа се, че е отличник, печелил международни конкурси, работил в Лондон като юрист и минал успешно през всички процедури, за да го приемат като докторант в Кеймбридж. На всичко отгоре е освободен от някакви плащания именно заради отличното си представяне!А тук как се влизаше "Право" в СУ през соца, когато проф.Русчев е станал юрист? Децата на старшините от МВР влизаха с (3)
83
1
 
4
 
! Отговори
Хейтър преди 9 години
До АнонименАз познавам много успели българи в чужбина, ти като не можеш какво те я яд, хахаха
82
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До anonimenАз познавам много българи, които са се реализирали в чужбина на доста добри позиции. Само тези без език и професия ги експлоатират. Завистта няма почивен ден.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИде реч за дипломна работа в университет QUEEN MARY - обърнете внимание.
80
1
 
6
 
! Отговори
Мечо Пух преди 9 години
Трябва да изгоним паплачта от университетите и там да влязат млади и кадърни специалисти. Унивеситета в Брюзел още пред 1800+ и не знам коя си година възприема тезата ,че водещите катедри трябва да са именити специалисти в областта си, впоследствие го възприем цял свят. Само в комунистическите страни титлите се дават на партийна основа на хора, които не са нито учени, нито някога са се занимавали с наука. Как те и на какво да научат студентите?
79
0
 
15
 
! Отговори
Златимир Орсов-юрист преди 9 години
професор Русчев е мой колега в ЮФ той е много даровит-особено в големите ДАЛАВЕРКИ..Двамата с него и неколцина партийни синчета преди 20 г. ЗАВЪРТЯХМЕ ЕДНА ГИГАНТСКА ИМОТНА ДАЛАВЕРА-наречена ЖСК Научни работничи 1 в Малинова Долина.Излъгахме над 170 балъци като им свихме париците и си спретнахме ПАЛАТИ по 200 квадрата..Е това само ние го умеем...Талантлив е Русчев...Евалла на този другар..Е не можем да се похвалим с успехите на др.ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ...но има време и затова...
78
1
 
4
 
! Отговори
12 преди 9 години
До 131,нелепо е да се правят такива коментари кой е с диагноза.В конкретния случай,всички знаем преподавателите колко ниско са паднали и затова никой не е изненадан.
77
0
 
19
 
! Отговори
запознат преди 9 години
Кеймбридж е доста по-престижен университет от СУ, а като цяло, в българските университети са добри само бакалавърските и донякъде магистърските програми. Да се прави докторантура в България е безсмислено!Поздравления, че са го приели момчето в докторската програма. От тук нататък предизвикателството е да я завърши.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 119 И пожарникарите да стават министър-председатели, земеделци да стават военни мивистри, металурци-шефове на данс, любовници да стават шефове на мвр, физкултурници да савицепремиери калинки да дават акъл на образовани хора и да се опитват да ги управляват.Не зная каква е точно ситуацията, но университетът е сериозен, а ненавиждам дъртаците, които са окопани консервативно и алчно по учебните заведения и няма отърване от тях.Работих в подобна среда. Ясно ми е.Достъпно за роднини.
75
0
 
9
 
! Отговори
кой преди 9 години
От цялата история разбрах две неща. Един сополанко с големи амбиции и един преподавател с ниско самочуствие. Общото между тях двамата е че живеят в една и съща мизерия. В БГ И професори да станат файдата пак ще бъде финансово нищожна. Ако искаш да станеш богат,диплома не ти трябва,а гърбец,много работа,хитрост...Ако искаш да бъдеш велик учен не е необходимо да си с някаква научна степен,титла. Просто иска четене,практика и себеусъвършенствуване в определена научна сфера.Което не е никак малк
74
0
 
1
 
! Отговори
до 135 Яворчо преди 9 години
По темата за връзката на таланта и възрастта има достатъчно много сериозни изследвания, вкл и от учени от Кембридж!