Мухъл, течове, разруха – съдбата на 155 ученици

В Професор Иширково се молят за суха пролет, за да не вадят кофите
Обновена: 24 мар 2015 14:10 | 24 мар 2015 14:07,
19
Мухъл, течове, разруха – съдбата на 155 ученици
Снимка: Булфото, ахрив

Олющени стени, покрити с мухъл, течове и рушаща се сграда – това е атмосферата, в която 155 деца вече няколко години получават образованието си. Местната власт твърди, че не може да се справи с проблема.

Във физкултурния салон на основното училище в село Професор Иширково децата тренират при непрекъсната опасност от травми.

"Когато завали дъжд и има голям теч, там долу е много мокро и лелките трябва с кърпите непрекъснато да минават и да чистят. Когато е студено не можем да влезем и да си проведем дейностите както трябва", оплака се пред bTV възпитателката Анета Колева.

Картината се допълва от олющени и напукани тавани и затворени поради теча кабинети. Обезопасителни ленти посрещат всеки ден деца и възпитатели.

"Събарял съм да не падне върху децата, с една дълга летва бутам подкожената мазилка да не падне на главите на децата. Опасно е", обясни огнярят Георги Йосифов, който отговаря и за поддръжката на сградата.

Проблемът е в течащия покрив, който се нуждае от спешен ремонт, но пари за него няма.

"Училището е със 155 ученика и средствата по делегирания бюджет не са достатъчни, за да може да се направи някакъв голям ремонт", обясни директорът Тодорка Славова.

Неведнъж училището праща докладни записки до община Силистра за нуждата от помощ.

Има шанс да бъдат получени пари само по новите европрограми.

"За момента знаете, че училищата и детските градини, които бяха в населено място извън града, не попадаха в отворени мерки по такива оперативни програми", коментира зам.-кметът по хуманитарните дейности в община Силистра Денка Михайлова.

А в училището се молят пролетта да бъде суха, за да не вадят постоянно кофите и да прибират техниката при всеки дъжд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
zina преди 9 години
Interesno mi e za kakvo im beshe na tova uchilishte vtori Li treti Li avtobus? Da bqha im napravili nqkakav remont.
10
0
 
1
 
! Отговори
An преди 9 години
Do zam.kmeta-znachi 6tom sa ot selo tiq deca Dai da mizerstvat,za tqh nqma otvoreni programi ,a za pri6tevki na obl.uprava ni6to ne se otkazva!Golqmo BRAVO
9
0
 
4
 
! Отговори
Хари преди 9 години
Децата са единствените хора в България, които неоспоримо заслужават цялата обич, грижа и внимание на което сме способни. Когато става въпрос за тях, оправданието "няма пари" е меко казано нелепо. Заеми вземаме за какви ли не глупости, ама за училището няма. И докога ще чакаме само на европрограмите. Кметът на това село да беше си размърдал *** и от местните хора да беше поискал помощ. По една керемида от къща да беше взел и покривът щеше да стане.
8
0
 
0
 
! Отговори
а преди 9 години
Против мухъв и влага има едни устройства дето се слагат на дограмата (за да не се включва ток или батерии), аз си взех от софия намерих ги на безвлага.цом и работят. Но това тук говорят за вода с кофи, не само мухъл и влага, то може да се наложи голям ремонт.
7
0
 
17
 
! Отговори
Десислава преди 9 години
Как не ги е срам?За това няма,за онова няма!А как намерихте пари за бежанците и то бързо,бързо!Гледам и не свършват!Това ако не е геноцид срещу собствените ни деца,здраве му кажи!
6
2
 
2
 
! Отговори
кмета преди 9 години
до софиянеца ти кога си бил в Силистра, да пишеш ,че кмета бил от БСП кмета си е от ГРОБ. Гроб управлява в Силистра Гради България, Виждате ли колко гради ГРОБ в Силистренските Общини??????????
5
2
 
0
 
! Отговори
SS преди 9 години
Силистра - Гроб
4
2
 
1
 
! Отговори
Станчо преди 9 години
Кметът на Лом е от герб, Видин - герб, Монтана - сдс
3
2
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
Всички кметове на комунистическите градове като Силистра , Видин , Монтана , Лом и други подобни , мислят само за кражби . Днес на обяд ако получат в община Силистра пари за ремонт на училището , след обяд кмета ги е откраднал . Това и затова си гласувайте още за БСП и ще си мизерувате .
2
0
 
1
 
! Отговори
Подписка преди 9 години
Подписка, община, европари, ново даскало. Толкова е просто, аз ли да ви напиша проблема до точната институция. До септември ще сте готови. Нързели
1
0
 
2
 
! Отговори
Гергана преди 9 години
ученици