Учениците блеят, учителите будят, родителите – бият

Синдикати искат затягане на мерките в родното образование
25 мар 2015 13:30,
50
Учениците блеят, учителите будят, родителите – бият
Снимка: Reuters

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" е загрижен от многобройните посегателства върху учители от ученици и родители, които са ежедневие в учебните заведения. Това се посочва в позиция от синдиката, в която се отбелязва, че Министерството на образованието и учителските синдикати трябва да набележат бързи мерки за спасяването на българския учител.

За да се случи това обаче, социалните партньори трябва да открият и набележат превантивни мерки, за да се изкоренят грозните сцени на посегателство и физическа разправа върху българския учител, заявяват от синдиката и допълват, че тези мерки трябва да бъдат насочени към ученици и родители.

Според тях на учениците трябва да се наложат императивни задължения, както и ефективни наказания при нарушаване на нормите.

Задълженията трябва да включват спазване на утвърдения училищен правилник: забрана за използването на GSM-и и таблети, както и правенето на снимки и клипове на територията на училището.

Синдикатът настоява наказанията да бъдат въздействащи, но за съжаление и в проекта за закон за училищното образование е видим страхът на авторите от ГЕРБ да "възпитават" учениците, пишат те.

Към родителите и в сегашния закон, а и в неговия бъдещ наследник "отново се ходи по терлици", твърдят от синдикат "Образование" и посочват, че не са малко правата на родителите, но техните задължения са безкрайно неглижирани.

За осигуряване на нормален учебно-възпитателен процес трябва да се осигури разумен пропускателен режим, като родителите да могат да влизат на територията на училището, само по повод на регламентирани срещи и прояви, с разрешение на учителите и директора. Останалите посещения, както е практиката в модерните образователни системи, да бъдат забранени.

Според синдикалистите фундаменталната причина, поради която има огромен проблем с дисциплината на ученици и родители и грозни сцени на посегателства над учители, са делегираните бюджети.

„Зависимостта на училището, на учителите, директорите и техните трудови възнаграждения от учениците и родителите, във връзка с броя на учениците, е пагубна и води българското образование към неминуем упадък“, заявяват от образователният синдикат.

Това налага час по-скоро да се прекъсне зависимостта на директорските и учителските заплати от броя на учениците и от делегираните бюджети в този им вид, настояват синдикалистите.

Според тях след действията, ограничаващи агресията на ученици и родители върху учители и директори при изпълнение на техните служебни задължения, трябва задължително да се помисли и за криминализирането на тези посегателства, каквато е и идеята на министъра на образованието проф. Тодор Танев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
8
 
! Отговори
До: 16 преди 9 години
"...Ученикът не е съд, който трябва да напълниш,а факел, който да запалиш..." В комбинация с морков и тояга нещата ще се оправят
13
0
 
19
 
! Отговори
Десислава преди 9 години
Аа, добър ден!Ама,не - няма твърда ръка,няма униформи,няма намалено поведение,няма задължения,е то няма и как да е,така ще е !
12
13
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Дайте справка колко учители в пенсионна възраст учат децата ни .Трябва да се напише децата не слушат ,даскалите спят,родителите нехаят .Дайте път на младите ,времената се промениха,дайте стимул на завършилите млади педагози да се докажат.
11
1
 
26
 
! Отговори
Рапунцел преди 9 години
Закривааааййй, за ко са ни училища изобщо? За сервитьорки, камериерки, бармани и пикола образование не требе. Технологии нямаме, производство също. Инженерите извършват всякакви дейности от товаропазтоварачески до озеленяване на градинката пред офиса та и за тях образование не се изисква вече. Заривайте и стига харчили пари за тия хрантутници учителите. Важното е че сме в Гейропа и НАТО и даже и армия не ни трябва, а бе и държава не ни трябва, закривайте, всички нормални хора се изнесоха вече.
10
1
 
23
 
! Отговори
художника преди 9 години
...Ученикът не е съд, който трябва да напълниш,а факел, който да запалиш... ПлатонТова е истината, казана преди 2500г., която важи и до днес.
9
2
 
28
 
! Отговори
zd преди 9 години
Ученика трябва да има респект от Учителите си!! Това няма как да стане след като учителите нямат право да въвеждат дисциплина с познатите методи от близкото минало! Да се върне "намаляването на поведение" и степенуването му на Мн.добро, задоволително, лошо и последващото изключване!! Учителите трябва да налагат дисциплина по всеки възможен начин, дори наглите родители на *** простачета ще им бъдат благодарни, въпреки че нямат мозък да го осъзнаят!!
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТова беше част от пропагандата (че сме най умни след евреите). Сега се сблъскаваме с реалноста и е болезнено.
7
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не съм фен на комунизма, но по онова време бяхме едни от най интигентните нации.. космонавти, учени, каквто искаш...
6
0
 
3
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Ох!
5
12
 
11
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До какаЕжегодни психотестове за учители, а също така и за съдии, прокурори, следователи и полицаи!
4
0
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
" ...с годините се променят и децата и потребностите им..."Верно си е - трева, амфетки, белоа ний ено време пишехме дива лоза или най-много ученическо БТ /вид цигари - БулгарТабак/
3
3
 
36
 
! Отговори
Глупости! преди 9 години
Нищо не може да се направи! Учениците имат права, а нямат никакви задължения. Учителите нямат никакви права, но имат само задължения!Поне да преосмислят правилото, че до четвърти клас ученик не повтаря класа, за да не се чудят после "капацитетите" защо излизали толкова неграмотни ученици...
2
1
 
34
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Ще се сетите, че делегираните бюджети не водят след себе си нищо добро! Не може на ученика да се гледа като на 1200 лева и в същото време да се иска от учителите да обучават и възпитават, да налагат ред и дисциплина. Дисциплината се постига с ясни правила и смели мерки за тяхното прилагане. Само тогава, при наличие на дисциплина в училище, ще можем да очакваме грамотно и възпитано младо поколение. Всичко останало е пунта-мара и попара.
1
28
 
16
 
! Отговори
кака преди 9 години
А какво да кажем за психическия тормоз върху децата ни от изкукали учителки в деликатна възраст. Никой в момента не учи педагозите, че с годините се променят и децата и потребностите им, да не говорим за информацията, която ги залива отвсякъде. В университетите се преподават неща, непроменяни от десетки години. Казвам го от опит, учител съм, от учителско семейство.