Не се оплаквайте, че децата ви не четат!

Без усилие от родителите не става, смята писателката Весела Фламбурари
Обновена: 23 апр 2015 07:32 | 1 апр 2015 09:45,
9
Не се оплаквайте, че децата ви не четат!
Снимка: Reuters, архив

Ако родителите не искат да положат усилие, за да приобщят децата си към четенето, то тогава не би трябвало по-късно да се оплакват, че децата им не четат.

Това коментира в интервю за БТА детската писателка Весела Фламбурари - автор на приказки, романи, пиеси за деца и юноши, както и на статии, студии и рубрики за детската литература.

Според нея децата трябва да се научат първо да четат за удоволствие, а чак след това, за да се образоват.

"Не харесвам идеята за "задължителни ваканционни списъци". Възрастният, който предлага една книга на дете, трябва да помни, че детето има нужда първо да прекарва приятно. Ако възрастният наистина иска да заинтригува детето и да го спечели за четенето, той трябва да превърне четенето в игра", каза тя.

Децата четат, но искат книгата да им бъде поднесена интересно и забавно, смята писателката. Ритъмът, при който израстват днешните деца е много бърз.

Съзерцанието е вече истинска рядкост, смята Весела Фламбурари.

В книгите за децата от 21 век яростно се завръща дидактиката, смята Фламбурари и пояснява, че "дидактиката" е конско, което ти четат, когато открито те поучават, как трябва да живееш.

Преводната детска литература идва с "гръмка" рекламна кампания, придружена от филми и игри. Издателите очакват да спечелят от нея и толкова. Българската детска литература излиза скъпо и е много трудоемка, смята писателката.

Според нея, за да помогне за решаването на някои от най-сериозните общи проблеми на българските писатели, държавата трябва да облекчи сериозно българските издателства. И едно от средствата за това е намаляването на ДДС върху книгите на българските автори.

Писателката представя и своите три закона са детското четене:

1. Във всеки дом да има библиотека. Може да е мъничка, но да я има. Тази библиотека да съдържа реални, телесни, а не виртуални книги.

2. Децата правят това, което виждат, а не това, което им се казва! От това следва, детето непрекъснато да изживява родителите си като четящи хора - да ги вижда с книга в ръка.

3. Да се чете на детето на глас. Не само за "Лека нощ!", а винаги, когато е възможно. Дори, когато детето вече може да си чете само, родителят да продължи да чете на детето си на глас.

На въпроса за забранените книги, Весела Фламбурари е категорична: Не, не вярвам в идеята за "забранени книги". Разбира се, родителят избира книгите, които ще купи на своето дете. И има право на това. Той избира и книгите, които ще купи на себе си.

За проблемите на писателите на книги у нас, Весела има предложение да се премахне „чудовищното“ ДДС върху книгите на българските автори, защото книгата не е обикновен продукт.

"Аз взимам една идея за възрастни и я разказвам на децата. Но винаги съм убеден, че бащата и майката ще чуят приказката и може би ще се поразмислят над нея!" - пише Андерсен в един от дневниците си. Ханс Кристиан Андерсен и Карло Колоди са велики именно с това, че са освободили писането за деца от чудовището на дидактиката.

И винаги ще си останат големи разказвачи на истории, защото разбират, че над книжките трябва да се "поразмислим" и когато ги пишем, и когато ги четем“, казва още писателката.

-----------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-04-22/vrazkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto-e-vazmozhna

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добрата книга, е продадената книга. Думите са на Иван Славков. Та и писателката, върти суче финансовият й интерес е на първо място. Защо написаното, от нея, да е важно и за другите?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-лесния начин едно дете да почне да чете е да има до него дете,което чете и да го подтикне със примера си.Когато родителя настоява детето да чете то го разбира,като нещо досадно задължение ,което родителят е измислил.Може би такива кампании трябва да се правят в училищата четящи деца да насърчават не четящи към книгата.Понякога добрия пример от съученик е заразен и той действа по добре и от учител и родител.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те четат Айфон и Киндъл - световни автори. Четат Фейсбук и Твитер - гениални автори. Четат и блог.бг - мегагениални автори.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те четат Тийнпроблем. Но проблем, ат алл. Там се образоват за всичко.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами майките и бащите им като гледат, танцувай с мен , съдби на кръстопът , женени от пръв поглед и всяква боза и даже ако им пуснат поредната американска глупост тя не е със субтитри ами е дублирана - кво да очакваш... не е проблемът че децата не четат - проблемът е ,че възрастните не могат....
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те четат, ама всичко от компа.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
20% ДДС да отпаднат както за духовната, така и за реалната храна.