Пълна промяна: Ще пренаписват учебниците

Започва се от помагалата на най-малките
Обновена: 23 апр 2015 07:31 | 6 апр 2015 11:53,
76
Пълна промяна: Ще пренаписват учебниците
Снимка: архив Булфото

Просветното министерство се захваща с пренаписване на учебниците, за да се отстранят проблеми и грешки. Промяната ще започне от помагалата за най-малките – от първи до четвърти клас.

Това обяви министърът на образованието Тодор Танев. Той обеща, че до две седмици ще съобщи кои учебници ще бъдат променени най-напред. Министърът беше категоричен, че обновяването се е забавило с десетилетия.

Още по темата

Хартиените учебници на този етап няма да отпаднат, макар и да се върви към електронно съдържание, каза още Танев.

Той съобщи, че министерство на образованието вече има План за развитие на информационните технологии, който днес ще бъде поместен на страницата на министерството. Проектът на този план за достъп до Единната електронна съобщителна мрежа /ЕЕСМ/ е подготвен в края на миналата седмица и днес е обсъден от политическия кабинет на МОН.

Планът е на индикативна стойност 135 милиона лева.

Зам.-транспортният министър Валери Борисов обяви, че ще бъде осигурен достъп до широколентов интернет за 29 слабонаселени места с общо 58 училища. България е сред първите десет държави по достъп до широколентов интернет в големите градове. Не можем да оставим обаче хората в по-малките градове и в селата без бърз достъп до световната мрежа, каза Борисов.

-----------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-04-22/vrazkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto-e-vazmozhna

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ОТИВАМ И ЛИКВИДИРАМ ТОЗИ КОЙТО ПОСЕГНЕ НА ИСТОРИЯТА НА БЬЛГАРИЯ СЬЩО И НЕГОВИТЕ ПОДРЬЖНИЦИ САМО ДА ПОСМЕЯТ МАМКА ИМ
60
0
 
2
 
! Отговори
Искам за Историята преди 9 години
Искам от Аспарух, Крум, Симеон та до Левски, Ботев, ВМРО, просветителите, турското робство, партиите, войните за освобождение и всички исторически личности и случки да не се преиначават, а да се казват с истинските им имена и САМО КАКТО СА СПОРЕД ИСТОРИЦИТЕ, а не променено по партийна линия. И добре би били учебника да 1, най-много 2.
59
0
 
6
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
ТА АЗ ИМАМ ИДЕЯ ДА СЪБЕРА ПОДПИСКА ЗА ТОЗИ УЧЕБНИК И НЕ ЗНАМ ПО КАКЪВ НАЧИН (МОЖЕ И ПО СЪДЕБЕН),НО ДА СИ ИЗИСКАМЕ ОБРАТНО ПАРИТЕ ОТ АВТОРИТЕ ЗА ПОДВЕЖДАНЕ,ЗАБЛУЖДЕНИЕ И ОГРАБВАНЕ И ДР....ТАКА,ЧЕ МИНИСТРЕ МИСЛИ ДОБРЕ КАКВО И КАК ЩЕ ГО ПРАВИШ,ЗАЩОТО И НА УЧИТЕЛИТЕ И НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ ПИСНА ОТ ВАС...ДЕЦАТА СА НАШЕТО БЪДЕЩЕ!
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VMESTO DEDO VADI REPA CHE IMA TURCHIN SADI MORKOV I MARTINCHO GO PODKREPA ,VMESTO XLEB I SOL TURSKI BAKLAVICHKIVMESTO ROZOVO MASLO VAZELIN ZA VSICHKI BG PREZIDENTI I MINISTRI
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аа, знам аз каква ще е промяната:досега половината имена в учебниците бяха турски, сега промяната ще е, че те ще преобладават на 100% , а имена като Христо и Васил ще бъдат забранени и забравени.Подготовката със сериалите по босфор тиви премина успешно...
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе то трябва промяна,Ама на тоз хич му нямам доверие
55
2
 
8
 
! Отговори
за 64 преди 9 години
"Другарю" е бил баща ти, а аз съм просто българин!!! И преди, и сега безпартиен. И не смесвай СССР и комунистическата идеология с Руската федерация, която е капиталистическа държава и Путин със Сталин. Дезинформираш целенасочено. От корумпирани лакей и слагачи не остана нито държава, нито народ. А политическия чадър над "ромите" опустоши страната като тайфун.
54
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 64Малко, малка, колко да е малка!??
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"политически коректни" учебници "в крак с новото време"! С турско присъствие и американски летци освободители..................а ти какво искаш - възхвали на СССР, вождът на всички народи другаря путин и развитото комунистическо общество ?това беше 45 години ... хайде малко промяна, другарю
52
3
 
9
 
! Отговори
ЯГО преди 9 години
Е СЕГА ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ЧЕ НАТО Е ОСВОБОДИЛО БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО...
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам този отвратяга на снимката и като си спомням какви глупости бръщолеви, ми става мъка за децата, които ще им промиват мозъците с новите учебници.Рибата мирише от към главата.Понеже тоя на снимката е главата на тези процеси, явно ще се вмирише всичко.Ще пропагандират, ще се слагат на САЩ и НАТО, ще плюят против Русия, ще се подмазват на Турция и изобщо така ще омажат учебниците, че ще стане като в политиката - трагедия.Целта е обучено, неуко, лесно за манипулиране ново поколение.
50
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най после ще имаме "политически коректни" учебници "в крак с новото време"! С турско присъствие и американски летци освободители. Математиката ще се учи като хората от единици, аритметиката им е предостатъчна, четене и писане - шльоковица и на латиница, кой каквото чува и както може да пише. Задължително изучаване на английски и турски. И разбира се, наизуст американските президенти по мандати. По география да се преподава, че от нас на изток има степи и тундри. Да, и земята е плоска!
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, разбрах аз - за османското присъствие и народите, които живеели тук в симбиоза.Ако Ботев или Лески бяха живи, щяха да дойдат до бърлогата ви на центъра и щяха да ви взривят!!!Молете се да не сте живи, когато се появят съвременните Ботев и Левски!Призраците им ще ви преследват до края на дните ви, ще ги сънувате и ще се будите облети в пот до края на мизерното ви съществуване продажни безродни ***
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се върне образователната система от преди 1989г. Тогава бяхме на първите места в образованието, сега сме на последно. тъпата западна и американска система цели пълна неграмотност, незаинтересованост. Както се казва в поговорката: *** народ - слаба държава. Народе време е да се осъзнаеш към какво ни водят т.н. специалисти. Време е да поумнеем . Имаше тестове при присъединяването на ГДР с ГФР и се оказа че тия от ГДР са в пъти по - подготвени от колегите си от ГФР...
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драги ми смехурковци. Не всичко което пише в учебниците е вярно, дори напратив, много неща са подвеждащи и манипулативни!Всяка промяна и изменение на историята, трябва да бъде подплатена с факти, и то солидни/неопровержими. !!!Трябва да се възроди глада" за знания в младите, инак загиваме като нация и култура !!!
46
0
 
4
 
! Отговори
април,2015 преди 9 години
Две неща са много хубави в България -1. Красотата на България и 2. Интернет ( покритието и бързината..за разлика от западни държави,където интернет е един ужас ..нямат хубаво покритие и лош нет!)
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще пише ли в новите учебници за синовете на Райна Княгина , офицери от българката армия носители на ордени за храброст, обявени от комунистите за народни врагове лежали в лагери и затвори.
44
9
 
6
 
! Отговори
уха! преди 9 години
Заплашиха статуквото на Рашките и демоните изпълзяха от дупките. Така е да! Учебниците не казват защо рашките искат да изтребят Българския народ. Учи се Война и Мир и след като досадят на децата не се учи Анна Каренина където Толстой казва като съвременик какво мисли за войната в България. Достоевски се печата навсякъде по света, но в България няма хартия и мастило за него. Не пише че рашките смятат Василий *** за един велик император.
43
0
 
7
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ХАХАХАХА МНОГО УМНИ ГЛАВИ СИ ИМАМЕ,,,Министърът беше категоричен, че обновяването се е забавило с ( десетилетия. )
42
4
 
19
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Новите книги,които се издават след 89-та са лъжебници,а не учебници.