Родното образование: Андрешко без Android

Как да образоваме децата си? От 21 часа по България Он Ер
14 апр 2015 16:30,
43

Водещият Ивайло Лаков, журналистът и PR Соня Момчилова и Пенка Костадинова, доктор на историческите науки. Снимка: Dnes.bg

Как да образоваме децата си като функционално грамотни и космополити? Възможно ли е това и къде са спънките? Къде е държавата, къде са учителите, къде са родителите, а Децата? Отговорите на тези и други въпроси ще търси довечера от 21 часа водещият Ивайло Лаков в предаването си Club Investor BG по телевизия България Он Ер.

"Одобреният учебен план за учениците по литература е скучен за децата и не е релевантен на ситуацията у нас и по света в 21 век. Не искам да омаловажавам възрожденските ни творци, но как ще накараш едно дете да заобича да чете, ако го караш насила да чете книги, които са му скучни и неразбираеми, пълни с архаизми", настоя Лаков пред Dnes.bg.

По думите му настоящата образователна система ни държи все още в провинциално-балканския дух, който по никакъв начин не помага на децата да израстват космополити – да бъдат граждани на света, а не тясно вперени в собствените си обувки.

Според него след 12-и клас от училището излизат деца, които нямат абсолютно никаква представа от гледна точка на социално-икономическите и политическите взаимоотношения в света.

Какво движи света?

"Историята спира да се учи до Втората световна война, след това какво става – никой не знае. Защо има напрежение в Украйна, защо има Втора Студена война, кой се бие в Близкия изток, срещу кого и защо? Пълна мъгла, а това са нещата, които движат света напред.

Системата и учебните планове са така направени, че не могат да обяснят на нито едно дете защо е важно да знае дадено нещо и каква е практическата му насоченост. Да те убедят и мотивират, че сега е важно да учиш химия, защото... Липсва причинно-следствената връзка. Сега децата учат някакви неща, кълват, но защо това е важно – не е в състояние да им обясни никой", категоричен бе водещият.

Защо да гласуват и как да преценят за кого?

"Преди години имаше предмет Гражданско образование. Елате да видите за какво става въпрос", включи се в дискусията и Пенка Костадинова, д-р на историческите науки и продължи: "Децата трябва да бъдат привлечени към четенето и това ще стане, само ако се учат съвременни автори. Децата трябва да бъдат насочвани към нещо, което на тях им е интересно. Когато прочетат – трябва да се научим да разговаряме с тях, да разберем какво им е харесало или пък какво не е", настоя експертът.

"Не може да се лутаме десетилетие наред в Андрешко, в Под игото, не че са лоши, но все пак сме 21 век", допълни я Иво Лаков.

"Но ако махнат Андрешко, веднага ще се вдигне вой: Как така махат Елин Пелин?", попита го Костадинова и настоя, че съдържанието в учебниците трябва сериозно да се ревизира.

"За първи път България има европрограма по образование, която влиза тази година, но тя е нон сенс, явява се нещо като поредното ромско включване. Процесът с образованието не е образователен, той е политико-стратегически", настоя на свой ред Соня Момчилова, журналист и PR, която цитира ужасяваща статистика, че голяма част от българчетата са тотално неграмотни.

"Нужни са съвременни методи за образование, нужни са свежи неща", коментира и Божидара Денчева, която завършва икономическа социология. По думите й липсва интересният поглед, липсва мултимедийното отразяване на даден проблем, липсва общуването...  Дискусията продължава тази вечер от 21 часа по национална телевизия България Он Ер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
НС преди 9 години
Нищо съществено от изказванията на всезнаещите "журналисти".Тривиални и повърхностни тези и заключения.Говорете за фолка,мутрите...и оставете образованието на тези,които го познават!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MNOGO VAGNO E DEZATA DA RAZBIRATI OBOGAVAT AZIS,SOFETO MARINOVA NIN PINA KINA I KUNA KUCKATA.TE IMAT PARI,OBLICAT SE MODERNO I NI SLUGAT ZA PRIMER
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Природните науки имат приложение в живота ми. Историята и литературата никакво :D. 21 век сме да живее глобализацията всеки трябва да може да ходи свободно където си поиска.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не може да се лутаме десетилетие наред в Андрешко, в Под игото, не че са лоши, но все пак сме 21 век", допълни я Иво Лаков.......Само Айн Ранд трябва да се учи и Маргарет Тачър. Стига селяния и поезия.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да ги научат само за кого да гласуват - за ГЕРБ, както и да им обяснят какво движи света - парите. Отличен 6 за всички онлайновци.
14
0
 
1
 
! Отговори
Хорейшио преди 9 години
"Днешното образование за нищо не става" си мислеше бай Киро, триейки думата "***" от стената на училището! :)
13
2
 
3
 
! Отговори
Калина Станкова преди 9 години
Децата ни заслужават много по-добро бъдеще в България . Заслужават много повече .
12
1
 
4
 
! Отговори
Експерт преди 9 години
Не са виновни литературните произведения,а образователната система. Технологиите могат да помогнат само на тези,които искат да научат нещо.За останалите са средство за комуникация.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чичо Гугъл, Фейсбук и Ютуб ще ги образова достатъчно. Андроид му е майката на образованието. Никакъв Уиндоус към света.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да имаме начално, основни и средно образование, като нямаме висше което да обучава учителите. Как да накараш един учител да си върши работата когато децата знаят че не могат да бъдат пипнати с пръст каквото и да правят.
9
0
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Доктор Пенка ще си каже ли ,че всички революционни "промени" ги правят с една единствена цел -пари.Какво лошо намирате в това едно дете да знае че е българин/каквото и да значи този факт/
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мизерните заплати на учителите са основния проблем.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЗИ ДРЕБНИ ДУШИЦИ ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ СА ЗА РАЗСТРЕЛ
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА ДА МОЖЕШ ДА БЪДЕШ ГРАЖДАНИН НА СВЕТА ПЪРВО Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАШ НАЦИОВАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ.СЪС СИГУРНОСТ ТОВА МОЖЕ ДА БЪДЕ НАУЧЕНО ИМЕННО ОТ ВЪЗРОЖДЕНСКИТЕ НИ ТВОРЦИ.НЯМА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА ПО СВЕТА, ПРИ КОЯТО ДА НЕ БЪДАТ ИЗУЧАВАНИ НАЦИОНАЛНИТЕ КЛАСИЦИ.КОСМОПОЛИТ Е ЧОВЕК, КОЙТО ЖИВЕЕ И РАБОТИ В РАЗЛИЧНИ СТРАНИ. ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ БЕЗРОДНИК, КАКЪВТО Е ТОЗИ - ЛАКОВ.ОТРИЧА ВЪЗРОЖДЕНСКИТЕ ТВОРЦИ, А Е ЗАГРИЖЕН КАК ЩЕ ГЛАСУВА ДЕТЕТО МИ.ЗАЩО ИЗОБЩО СЕ ДАВА ТРИБУНА НА ПОДОБН
5
3
 
13
 
! Отговори
Елинтън Пелинтън преди 9 години
Андрешко пратил СМС до съселянина си, че Нападжията-бирник иде да му конфискува контрабандните цигари. Оставил го с джипа на новата разбита магистрала, строена с европейски пари.
4
19
 
4
 
! Отговори
Pfff преди 9 години
Защо трябва да е родолюбиво?? Който иска детето му да е родолюбец да си го възпитава така. Не искам детето ми да е родолюбец, искам да е космополит. Да не е свързан със земя, град и държава а със развитието си и оптималното място на което да го развие.
3
10
 
7
 
! Отговори
ъх преди 9 години
Кои са идеалите,качествата и добродетелите в новото творчество ? На какво точно учи Хари Потър, Властелина на пръстените и т.нат ?
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от тв блумберг какво може да се научи? и нещо родолюбиво ли ще е?
1
4
 
16
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
Тая "телевизия" пари да ми дават не бих я гледал а камо ли заради образованието на децата си