Без две смени в училище. Възможно ли е?

От Национална мрежа за децата искат омбудсман
Обновена: 23 апр 2015 07:31 | 15 апр 2015 16:00,
21
Без две смени в училище. Възможно ли е?
Снимка: Булфото, ахрив

Да се премахне обучението на две смени и у нас да има детски омбудсман. Това са предложенията на Националната мрежа за децата при представянето за четвъртото поредно годишно издание на доклада "Бележник 2015".

"През последните 25 години почти не се строят училища в България, а се закриват, като проблемът с обучението на две смени е предимно в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас", каза Георги Богданов, изпълнителният директор на мрежата пред БТА.

По думите му затова трябва капацитетът на училищата, в които има много ученици и те учат на две смени, да се разшири или да се постоят нови училища.

"Сега, когато учениците стават в 5.30 часа, за да могат да отидат на училище в 7.00 часа, спят в първите учебни часове. При втората смяна пък учениците се прибират по тъмно вкъщи", коментира Богданов.

"След голямата учителска стачка от 2007 г. училищата у нас се финансират чрез делегирани бюджети, като получават средства по единните разходни стандарти, според броя на учениците. Бързо няма да може да се построят много нови училища, но трябва да има план за тази цел и Министерството на образованието и науката трябва да поеме този ангажимент", заяви той.

Георги Богданов добави, че затова ще е необходимо да има повече средства за образование, но е нужна и политическа воля, за да може да се реализира тази идея.

Според него трябва да има детски омбудсман, защото има препоръка от Комитета за правата на детето в България да има такава независима институция.

"Почти във всички европейски страни има омбудсман за детето, към който децата отправят писмени жалби или по телефон", каза Богданов.

Той съобщи, че в доклада "Бележник 2015" най-високата оценка е добър 4,29 и е за подобластта образование и грижи в ранна детска възраст. Напредъкът в тази подобласт е чувствителен в сравнение с 2014 г., когато тя е била оценена с 2,86. Повишената оценка е заради въвеждането на стандарти за ранно детско развитие и на програми за предучилищно възпитание и подготовка.

В доклада за 2015 г. най-ниската оценка е 2,11 и е за подобластта осиновяване, като през 2014 г. тази оценка е била 2,43.

--------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-04-22/vrazkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto-e-vazmozhna

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
тп преди 8 години
До родителпо темата лично аз не виждам как ще стане едносменния режим, защото ще се наложи да се строят нови училища или ще трябват повече учители на разположение, а като се види възрастта на повечето 50-60+ и заместващите предимно пенсионери, не виждам как ще се случи това.А учениците определено проспиват материал, но защото висят по компютри и телефони до 1-2 рано сутрин, било то за да игрят или да си чатят.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 18-не е точно така, или може да е само в определени училища....
15
10
 
1
 
! Отговори
родител преди 9 години
Това с делегираните бюджета е яка хранилка за директори и близки тям ученици. Не е за вярване, но не остана учител с по-ниска от 1500 лв заплата. Радвам се за тях, заслужават ги, но озверявам, когато това е за сметка на "спестяване" на други разходи!!! ( гардеробчета във всяка стая, гарантирана занималня за всички деца до 4 клас, сутрешна закуска и прочее ).
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Към аха то в Африка бачкат като скъсани ама файда никаква от това :D. Виж например за Норвегия бях чел че хората вземата толкова много пари че даже четвъртак се махат от столицата и не искат да работят просто не им трябват повече пари. Трябва да се научим да автоматизираме работата и да работим колкото се може по - малко това става благодарение на новите технологии но *** е свикнал че трябва да работи като *** 6 дена в седмицата от времето на Бай Тошо.
13
1
 
21
 
! Отговори
аха преди 9 години
прави са хората първите сутрешни часове каквото и да имат по програма се проспива а към сряда вече ходят като сомнамбули сутрин и четвъртък и петък са пълен автопилот няма такава трагедия по света .. какво да си говориме след като у нас още се отработват празниците и като се събраха две седмици с един почивен ден между тях направо прегря икономиката на последната дупка на кавала
12
5
 
3
 
! Отговори
До до гербист преди 9 години
ти да не би да си секларираш рублите които ти плащат да пишеш тука?
11
9
 
4
 
! Отговори
До со-ва преди 9 години
Сорос им плаща да искат минаване на 1 смяна, така *** ценности ще достигат по лесно до децата ни.
10
5
 
16
 
! Отговори
со-ва преди 9 години
Какви две смени какви пет лева? скоро няма да има деца и за една смяна.Това ни докара 25 годишната така наречена демокрация
9
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да взаимстват руския модел на обучение. (не го знам какъв е, ама ми плащат да го напиша)
8
1
 
28
 
! Отговори
до гербист преди 9 години
Кое образование е безплатно бе тъпчо? Платено е -всички внасяме данъци, и здравеопазването не е безплатно-всички сме длъжни да внасяме осигуровки, А,че не получаваме нищо си е наш овчедушен проблем
7
10
 
2
 
! Отговори
conservator преди 9 години
Още идеи за разточителство няма ли.
6
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н Богданов, преди години децата са ходели пеша километри в ранните утрини, за да отидат на училище. Аз самата съм ставала в 5.30 ч., за да започна занятия в 7.10 ч. Имах съученици, които пътуваха от Перник и пр. Със сигурност не спяхме в часовете, пък и изкласихме, някои и "вишу" завършихме. Сегашните не можеш да ги накараш да си легнат към 22 ч., по цяла нощ висят пред машинките и после спят. Това е училище, а не почивна станция. Аман от такава псевдогрижа.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е Еврика ! А дано !
4
3
 
10
 
! Отговори
@ преди 9 години
До gerbistЛичи, че образОванието Ви е било безплатно!
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не, не, не - абсурд! Това е противоконституционно и антибългарско, вероятно се подклажда от киевската хунта, ЦРУ и соросоидът Росен Плевнелиев! Дума да не става!
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Онлайн обучение прави сградите ненужни и строителството фалира.
1
27
 
4
 
! Отговори
gerbist преди 9 години
Абе не стига, че образуванието у нас е безплатно, ами и на една смяна им се приискало. Като идея бива, но ние сме в период на преход и реформи, няма как да отделим такива пари и не можем да си позволим да строим нови училища.Нашите баби и дядовци все на 1 смяна са учили, хайде нема нужда.