Конфликт с дете с увреждане: Насилник или жертва?

Бащата: Детето е тормозено! Училището: Той е насилникът!
15 апр 2015 11:33,
65
Конфликт с дете с увреждане: Насилник или жертва?
Снимка: Reuters, архив

Баща на дете с увреждане алармира, че в 20-то СОУ в София искат отстраняване на сина му. Конфликтът се разрази след публикации, в които бащата разказва за тормоза над детето му от страна на съученици, родители и ръководството на училището.

Според Камен Данов синът му, който има лека форма на церебрална парализа, е обвинен в "агресивно поведение" спрямо останалите.

"Абсолютно основателно мога да се притеснявам както за физическото, така и за психическото здраве на детето в училище и смятам, че това се дължи на влошената комуникация с училищните власти", казва бащата.

Ученикът е в първи клас. Децата го обиждали с грозен прякор и дори преиначили песничка, която пеели по негов адрес. Вместо да тушират напрежението обаче, учителите намекнали, че проблемите създава самият той. Скоро инцидентите зачестили - имало случай, когато деца са го ритали в двора на училището, разказва "Стандарт".

Срещите с училищния психолог и педагогическия съветник не помогнали особено - психоложката посъветвала майката да го научи "когато го бият, да им задава въпроси и да разбере как се чувстват те и защо го бият". Майката Вера дори не могла да повярва, че чува подобно нещо от училищен психолог в момент, когато собственото й дете е малтретирано.

Обяснила, че малкият няма физическата сила нито да се сбие с няколко души, които го нападат, нито да ги гони, тъй като има проблем с крака си. В крайна сметка психоложката посъветвала, когато бият детето, то да търси помощ от възрастен.

"Съпругът ми говори с директорката няколко пъти и тя взе мерки да се увеличи броят на учителите, които наблюдават децата в двора по време на обедната почивка", разказва Вера.

Въпреки това инцидентите продължили, като винаги се получавало така, че детето било набеждавано за активен участник в тези ситуации, а не за потърпевш. Вера и Камен Данови били посъветвани да разговарят с родителите на децата, които го атакуват, вместо педагози и психолози да потърсят изход от ситуацията.

"Дори ни обвиниха защо още не сме го направили", допълва Вера. Имало ситуации, в които им връщали детето с ожулено лице, но никой не взел мерки да разговаря с нападателите му.

Нещата обаче позатихнали. Един ден родителите били изненадани от обаждането от Агенцията за закрила на детето, от където им съобщават, че е получен сигнал, че детето им е в риск, а сигналът е подаден от въпросното СОУ.

"Дете в риск означава, че то е физически тормозено в къщи, че е дете на починали родители или наркомани, изобщо, че е в тежко социално положение", казва бащата.

Красинка Доганджийска, директорката на училището бе категорична, че "подобно поведение няма как да се толерира от училище с име, училище, което е търсено".

"Категорично съм против терминологията като тормоз и терор върху детето", казва тя. Понеже според училищното ръководство болните деца се адаптирали "до една година", било съвсем нормално "да има подобни дребни конфликти" между дори най-малките ученици.

Родителите категорично отричат децата им да са обиждали детето, като твърдят, че училищните власти не са споменавали до момента, че в класа има ученик с увреждане. Не искали и отстраняването на детето с увреждане, а само "да спазва правилата наравно с останалите ученици", казват те пред камерата на Нова телевизия.

Бащата обаче твърди, че има жалби срещу детето му от страна на родителите на децата в класа и те са пожелали да го отстранят. "Вие подменяте фактите", каза още той.

Класната ръководителка на детето смята, че за съжаление проблемът идва от сина на г-н Данов. Според другите родители преподавателката е професионалист и тя може най-одбре да прецени кой е прав в ситуацията.

Според нея детето е агресивно не само вербално, но и физически. Насочвало е остри предмети към съучениците си и ги е обиждало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
5
 
! Отговори
друг преди 9 години
До АнонименДа, наистина няма защо да ни занимават повече с тази история, тъй като не знаем всички неща. Просто учителите е трябвало и трябва да предприемат ПРАВИЛНИТЕ, СПРАВЕДЛИВИ и АДЕКВАТНИ мерки, нещо което се очаква от тях като професионалисти.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Племенникът ми беше тормозен и бит от съучениците си. Никакви мерки от ръководството въпреки намесата на брат ми. Най-накрая след по-тежък инцидент изключиха племенника ми и го обвиниха, че провокирал насилие, по същата схема докараха Агенцията за закрила на детето и се опитаха да го изкарат умствено изостанал. И после брат ми им сви сериозно сърмите и оставиха детето намира.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напротив, в тая ситуация единствено преместването ще помогне на детето. Нещата са твърде напреднали, има формирано отношение към него и от страна на децата, и от страна на класната, родителски лагери и пр. Ще го съсипят.
53
1
 
7
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До ЛюбакаНормално е, когато имаш някакъв дефицит, да си по-чувствителен. Още по-ормално е, когато те обиждат и нараняват - да се опиташ да с защитиш. Тук увреждането няма нищо общо. Често децата са агресивни именно зщото са подложени на тормоз в къщи или в училище. За това трябва да се търсипричината за агресивността и да се отстрани, а не да се отвръща на лошто с лошо. Боят не епомогнал на никого. Нито ще помогне преместване на детето.
52
0
 
7
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До анонимен 5520то училие е именно такова. Там се влиза с връзки и пари. Учат само децата на големците - от правителството, бизнеса и т.н. Училището се слави като едно от най-добрите и най-желаните. Но само се слави. Реалността е нещо друго. Очевидни не е решението в елитността.
51
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Предлагам детето да бъде преместено в училището, където учат децата на големците.Там то ще се чувства най-добре - ще бъде в среда, в която родителите възпитават отрочетата си към съчувствие и разбиране и ще бъдат много толерантни към него.Кое му е невъзможното?Ще отиде в училище с добри преподаватели и със съученици с прекрасно възпитание, деца на елита на нацията ни.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес бг защо не пуснете новината за бургаския учител по физическо който продавал наркотици и го хванали с 6 кг ??? Какво изобщо става в тези училища . Аз съм потресен !!!!
49
0
 
6
 
! Отговори
nina преди 9 години
аз пък съм имала съученик в английската,който беше с парализирана ръка и никога никой в класа или училището не го е подиграл по никакъв повод или го е карал да се чувства различен,така че може,когато човек иска,всичко може..
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте, всяка история винаги има две страни. Няма как всички съученици и учители да са лошите, а детето да е доброто. Така, че няма как да кажем кой е крив и кой е прав в случая. А може би всеки е прав сам за себе си. Да, детето има заболяване и това може би е повод за обиди от страна на другите, но това не означава автоматично, че самото то не е с кофти характер и не се държи зле с останалите на свои ред. За това няма смисъл да ни занимават с тази история при положение, че не знаем много неща.
47
0
 
8
 
! Отговори
Любака преди 9 години
До Лора-не разбира се не предлагам такова нещо! Просто медалът винаги има 2 страни.По презумция се смята,че някой с някакво увреждане винаги е тормозен и слаб,но това много често не е така.Не знаем какво наистина се случва там-само това,което ни се казва/насажда.От личен опит просто знам,че децата с увреждания(каквито и да са те) могат да бъдат силно-агресивни,не са ангелчета,както явно всички си мислят.За всичко си има причина,аз не се наемам да кажа кой крив,кой прав,но не съм и ***.
46
4
 
3
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До ЛюбакаЛюбак, ти какво предлагаш да направим сега? Да пребием детето, което така или иначе е тормозено от съучениците си? Да пребием съучениците? Или най добре ти да идеш и да нансеше по няколко крушета на всички участници (и родителите) за да се възцари справедливост. 20то училище е на Петте кюшета - за да не се чудиш къде трябва да биеш
45
6
 
7
 
! Отговори
Любака преди 9 години
Та този 120кг. "кротък ангел" никой не го понасяше,защото беше доста агресивен и силен,не знаеше мярка за нищо и само като орлички бяха майката и бащата по цял ден с него из даскалото.Та един ден това детенце сладко изщрака и той и налетя на 2 момичета от моя клас. На едната и разби носа,другата я отървахме няколко човека,като го наритахме качествено.Тати после тича по коридорите и крещи за това какви агресори сме били,как неговото дете е най-доброто и е "специално" айде стига крокодилски сълзи!
44
7
 
6
 
! Отговори
Любака преди 9 години
Имал съм два такива случая-един в 8-ми клас и един в гимназията.В 8-ми беше едно тотално ку-ку момченце,което тичаше с една пръчка и си говореше с нея,но не пречеше на никой.Един ден нещо "прещрака" и преби едно момиче с пръчката(мадамата ми беше гадже) та се наложи да бъде "посъветван"-после бащата идва да прави циркове,заради ненормалното си отроче-беше съветван и той,но от родителите-премести си синчето.В Техникумът имахме един "Митьо" дето беше 120кг трактор луд-същата работа-продължение
43
6
 
5
 
! Отговори
друг преди 9 години
До АнонименЗа съжаление това се случва и в други училища.А от медиите чуваме едностранно само за потърпевши учители.
42
3
 
3
 
! Отговори
nina преди 9 години
За съжаление този ограничен манталитет на пренебрежение и презрение към хората с недъзи и увреждания се формира още в ранна детска възраст в България- въпросния случай е поредното доказателство... Въпрос на интелект и интилигентност е как човек се отнася с различните нему.
41
4
 
4
 
! Отговори
nina преди 9 години
малките деца се учат най-вече от родителите си на поведение..явно тези родители не искат да имат "дете с увреждане" в класа на децата им,а и с такова впечатление оставам и от класната,която определено е на страната на родителите.В коментар под статия по темата,родител на дете,което е в същото училище с момченцето с церебралната парализа споделя,че е свидетел на оказан тормоз върху въпросното дете в двора на училището...За съжаление този ограничен манталитет на пренебрежение и презрение към хората с недъзи и увреждания се формира още в ранна детска възраст в България- въпросния случай е поредно
40
4
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 9 години
До АнонименА ти защо реши че заради тази статия цяла България трябва да съчуства на това дете...и защо изобщо реши че знаеш нещо? Ясно е единствено че предимно се дразниш...ясно и на деца със заболявания...жалко че има такива като теб...може би си от другите родители
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казвате евала на родителите, че се борели и докога? Докато детето смени 10-тото училище и вече няма училище в което да искат да го приемат? Защото вие сериозно ли си мислите, че от борбата им ще има някакъв резултат? Всъщност ще има, ама негативен! На детето ще му излезе име и накрая няма да е желано никъде, заради безкрайните опити на родителите му да докажат, че всички други са виновни, а тяхното дете е ангелче. Разберете системата винаги ще е по-силна.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 38А ти как разбра, че не съм имала такъв проблем? Хм...да вярно не са писали в новините.
37
4
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 9 години
До АнонименКато не си запознат с проблема е много лесно да се дразниш...ако имаш подобен проблем дали ще местиш детото от училище в училище вместо проблемът да се реши в първото...заради такива - дразнещи се на всичко като теб няма толерантност! Може би заслужаваш подобен проблем да те видим колко и на какво ще се дразниш тогава....