Автономия за всички училища, настоява НПО

Така училищата ще имат свободата да правят адекватни програми
Обновена: 23 апр 2015 07:30 | 22 апр 2015 14:45,
5
Автономия за всички училища, настоява НПО
Снимка: Булфото, ахрив

От законопроекта за предучилищното и училищното образование, приет на първо четене от Народното събрание, не трябва да отпадат текстовете за автономията на училищата, за самостоятелните форми на обучение и за иновативните училища.

Това заявиха пред БТА от Института за прогресивно образование и от Гражданската инициатива "Направи училище", изразявайки притеснения, че има вероятност тези залегнали промени в законопроекта да отпаднат при второто му четене.

"Трябва да има автономия за всички училища в страната", заяви Мариана Банчева от Института за прогресивно образование. По думите й училищната автономия ще се изразява в това училищата да могат да контролират учебния процес - формите на неговата организация, включваща методите на обучение, продължителността на учебните часове и техния брой в един учебен ден.

Според Банчева по този начин училищата ще имат свободата да създават адекватни за учениците училищни планове и програми. Според неправителствените организации между първото и второто четене на законопроекта имало предложения на народни представители, които "искат да орежат" текстовете, свързани с автономията на училищата, с иновативните училища и със самостоятелните форми на обучение.

----------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-04-22/vrazkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto-e-vazmozhna

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако са частни училища могат да правят каквото си искат. В държавните, т.е. тези на издръжката на данъкоплатеца, трябва да има ясни и общи стандарти за обучение. Автономията за държавни училища е дотолкова доколкото индивидуалното училище предлага извънкласни занимания, избирателни (допълнителни) класове към задължителните предмети, различни клубове и т.н. Те са организирани от индивидуални учители или родители. Така е в повечето цивилизовани държави.
1
1
 
5
 
! Отговори
Idioti преди 8 години
Самостоятелната форма на обучение в голямата си част е продиктувана от някакви псих. отклонения на родителите, които по този начин възпрепятстват децата си от нормална соц. реализация.