Пловдивски тийнейджър разби теста на МЕНСА

Цветан Чуканов постигнал впечатляващия резултат от IQ 154
Обновена: 23 апр 2015 14:07 | 22 апр 2015 09:00,
109
Пловдивски тийнейджър разби теста на МЕНСА
Снимка: MENSA

15-годишно момче от Пловдив разби теста на МЕНСА. Цветан Чуканов е постигнал впечатляващия резултат за възрастта си от 99% и има IQ 154.

Цветан Чуканов учи в математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив.

"Прочетох в интернет и ми стана интересно да проверя възможностите си. Преди самия тест си направих няколко примерни, но те не са по различните формати. Исках да си проверя нивото и да видя дали имам шанс. Факт е, че на примерните се представих по-зле", каза тийнейджърът пред "Монитор".

От МЕНСА уточниха обаче, че тестовете им не са публикувани в интернет, но имало подобни. Младежът дори поканил приятели да отидат и да се пробват заедно с него, но, уви, те му отказали.

В теста има 45 въпроса – 3 реда с по 3 колони и трябва да се открие 9-та вярна фигура. "Има логически съждения и прогресии", обясни момчето. Според него фактът, че заляга над математиката му е помогнал.

"Ако не го бях издържал, след 1 година пак щях да се явя", обясни тийнейджърът. На успеха му най-много се зарадвал по-големият му брат, който следва в Англия. Цветан обаче още не е решил дали ще членува в МЕНСА. Казва, че по-голямата част от членовете на организацията са на възраст над 20 г. и се опасява, че едва ли ще намери общ език с тях. Няма приятели и познати, които да са издържали теста.

"Баща ми е издържал подобен по времето на социализма, но тогава било забранено да се разкриват резултатите", казва момчето. Цветан обаче признава, че математиката, макар да му е била от полза за теста на МЕНСА, не е любимият му предмет. По-интересни са му хуманитарните науки и вероятно ще следва право.

Всяка година на теста на МЕНСА в България се явяват между 350 и 500 човека. "Между 35 и 40 на сто от тях получават резултат, който им дава право на членство в организацията", каза Христо Радков, председател на МЕНСА – България. Това означава персентил от 98 – 99% за съответната възраст. Минималното IQ трябва да е 148. На теста у нас се явяват повече мъже, отколкото жени.

--------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-04-22/vrazkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto-e-vazmozhna

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Мосю Шушон преди 8 години
Силата на човекът в природата, се крие в неговият интелект. А силата на човекът в обществото се крие в неговата Хитрост. Безспорни са човешките закони.
62
7
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Профила на един Умен човек за мен е да е Милионер и ,да е щастлив от живота си и това което прави.Всички други "умници" които се перчат на маса със знанията си а работят за 500 лв неги признавам за умни.Защото да умееш да използваш пълноценно знанията си е по трудно отколкото да ги придобиеш и това не се учи в училище.
61
1
 
3
 
! Отговори
Учен преди 8 години
До Ангел:Събират пари от членство и после си ги харчат. А кажи сега кой е по-умен?
60
2
 
4
 
! Отговори
Пловдив преди 8 години
Като прочете човек повечето коментари и му става ясно защо в България сме зле. На Запад се развиват, но трябва да знаете, че за всяка малко по-добра позиция, освен интервю, има и няколко въпроса съобразени с тест на Менса. Затова там ръководителите не са олиг*френи и се развиват в правилна посока хората. Тук на принципа " гроздето е кисело, защото не мога да го достигна", всички плюят нещата, при които се изисква мозък. Затова ни управляват мутри и затъваме безпрепятствено.
59
1
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Някой задавал ли си е въпроса с какво се занимава организацията Менса.Бизнес ли развиват?Научни проекти ли разработват?До колкото знам май с нищо.
58
5
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Стига с тези тестове за интелигентност. Това си е като меренето на п.шки. Получаваш някакъв резултат като мярка, обаче като не може да го използваш пак нищо не става. Интелигентноста не в това да решиш 2 задачи и да получиш оценка, камо ли в тези малумни тестове.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на младежа!!!! И нека всички се радваме, че има деца с повече Мозък, от колкото с Мускули.......:):):)
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тестът на МЕНСА е доказано немеродавен, но все пак действа срещу комплекси. Членовете на МЕНСА следва да се третират като последователи на култ, т.е. с известно подозрение.
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗадачатаАми искам. Аз съм да разрешат наркотиците и неваксинирането и естествения подбор да си свърши работата. Благодарение на ГМО'то могат да се ъсздават устойчиви култури, които да изхранят Африка без проблем и да няма гладуващи деца. Ама нали по-важното е да се поддържа в "баланс".Ей така трябва да се решават тия въпроси с медиини истерии по женски списания и масови вопли на полуграмотни без кауза.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗадачатаАко има някакви възможни опасности от ГМО'то те са свързани със застрашаване на бъдещото разнообразие в генетичния пул на растенията(за което със сигурност трябва да има регулация) и по никакъв начин със здравето на хората.
53
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Моето IQ е 50+
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗадачатаМи не, завършил съм молекулярна генетика и цитогенетика при житните растения та за това ти се смея на глупостите:).Баланс в природата няма. Всички живи системи са асиметрични.Ако имаше баланс нямаше да има еволюция. Има такова количество безмислен разход, че представа си нямаш. Анти ГМО манията е същата просотия като антивакса, чемитрейлса и другите дивотии на безработни хора от бгмама
51
1
 
1
 
! Отговори
shithit преди 8 години
Какво ще прави в Менса България?
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНякога са си мислили, че и това дали Земята се върти около Слънцето или Слънцето около земята е просто въпрос на гледна точка.Който си е глупав си му личи. Да не говорим, че теста за ик си е доста добра метрика.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До задачатаЕ това са някакви хипарски заклинания, на човек който не разбира много от темата обаче "расъждава" интуитивно на асоциативни впечатления. В природата баланс няма- всичко е борба на видове доминирана от случайността. "Пипнат организъм" не е иматация. Реално всеки зеленчук или животно които консумираш са пипнати генетично, просто това е станало с пряка селекция а не с директно заместване на гени. Пилетата без пера или кравите с 1:% мазнини са правени по този начин.
48
0
 
6
 
! Отговори
me преди 8 години
Браво на момчето! Изобщо да не се замисля, а направи да членува в МЕНСА, сега може и да не намери общ език с останалите, но след 2-3 години вече ще мисли по друг начин. Тоя тест наистина е бая труден за разлика от разните подобия и ФБ глупости. Само жалко, че иска да става адвокат. Това е толкова безмислено занимание за гений. За съжаление в България отдавна не се ценят инженерите и учените. Но може би и по-добре, ако се ориентираше към точните науки, просто щеше да избяга.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Аз съм социалист"- Адолф Хитлер."Аз съм преди всичко християнин"- Адолф Хитлер."СССР и Третият Райх са единствените социалистически държави във света и това ги прави естествени съюзници срещу имперските амбиции на тн. велики сили" - Адолф Хитлер.
46
0
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
до69 - разминаваме се , едните летим , другите пълзите :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКакво ще рече, че някой е ГМО?
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За митични създания като сорсоид и фашист не знамОбаче има тотална статистическа зависимост между интелекта и набожноста или комунизма.Практически е невъзможно да откриеш интелигентен убеден комунист или вярващ и също така невъзможно да откриеш комунист или вярващ с ик над 150. Сега всеки може да си интерпретира както му е угодно обаче фактите са такива.