Швейцария у нас: Пилотно дуално обучение в две училища

Проектът се финансира с 3,5 милиона франка
30 апр 2015 22:08,
28
Швейцария у нас: Пилотно дуално обучение в две училища
Снимка: БТА

Дуалното обучение ще започне пилотно в две професионални училища, намиращи се в Централна България. Това каза за БТА министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, след като в президентството беше подписано споразумение между Швейцария и България за изпълнение на проекта "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система".

Проектът се финансира от Швейцария с 3,5 милиона швейцарски франка. "Имаме намерение във всички професионални училища в България да бъде взаимстван швейцарският модел, но ние имаме нужда също и от професионални училища, някои от които ги няма в Швейцария", коментира министърът.

Попитан как ще се обучават учениците при дуалното обучение и дали практиката и обучението им ще е по 50%, министър Танев отговори, че "практиката трябва да бъде повече от 50 % - от десети до 12-и клас". Това е рамката, която швейцарците са ни поставили първоначално", уточни той.

Танев заяви, че по този въпрос няколко пъти е разговарял с посланиците на Австрия и на Германия у нас, както и с българския посланик в Швейцария Меглена Плугчиева, и добави, че идеята е да се разшири дуалната система на професионалното образование у нас.

Работната практика на учениците от дуалното обучение би трябвало да се заплаща и затова сега водим разговори с четирите големи работодателски организации, както и със Строителната камара, за да има от тях известен брой стипендии за учениците, каза министър Танев.

В президентството продължава заседанието на Съвета по образование и наука към държавния глава на тема "Качество на образованието и пазар на труда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Я сега чичо ви Жоро да ви обясни какво означава дуална система- много разпространена е в някои страни, но трябва да имате предвит следните и особености. Например- в Германия след 6 клас се прави голяма цедка, след която на едни деца се казва, че са "богоизбрани" и ще учат в гимназия, а другите отиват в професионални училища, на които казват за благозвучие колежи и т.н.т....След завършено дуално обучение в Германия НЕ МОЖЕШ да кандидатстваш в университет- оставаш си долу завинаги!
14
0
 
0
 
! Отговори
finder преди 8 години
koito iska da pravi chips s sol i merudia v paketche za po 75 grama i cena 4.90 lv, da uchi dualno i da poluchava 68 leva na chas, da kachva na reisa.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е това е Швейцарското лициемерие вместо да помогнат на закъсалите с кредити те от скъпия швейцарски франк
12
0
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 8 години
При таз корупция в България швейцарската система не върви!!Там в училище решават как да се развива детето. Дали да продължи да следва или да завърши само средно образование. Ако решението на училищния съвет е да не следва-нищо не може да се направи-и тогава много родители си местят децата в други страни. Ако има такова нещо в България за 200 лева може да промениш решението на съвета, или не дай боже да мразят родителите- в малките градчета-никакъв шанс за детето-корупцията ще се развива!!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска дуално Бавария или Швабия , поне ти плащат достатъчно за да се самоиздържаш..Тука с 1/2 минимална 180лв. ще мреш от глад , отгоре на това и данъци и осигуровки ще ти сложат да плащаш
10
3
 
18
 
! Отговори
СПТУ преди 8 години
Дали откриваме топлата вода?Първо закриваме,а после откриваме!!!!!Затрихме професионални те училища,СПТУ при,които имаше обучения във фирми и заводи,плащаха се стипендии,а след завършване започваха работа по договор!Калфин ги знае тези работи и да не ни пробутва"гениалните" си идеи!Какво ще стане със безработните,които ни съкратиха и се надявахме на някаква преквалификация,която да даде нова възможност за работа,не сме в училищна възраст.Дуални простотии,а ние още по-прости,че ви търпим!!!!
9
1
 
1
 
! Отговори
Името преди 8 години
Сигурно ако отида и ще ме изпъдят... Даже случайно да ми дадът по някое време да карам, още на първото кацане ще катастрофирам и ще им счупя самолета. Едно време на тия симулаторите, много трудно се кацаше, вероятно и в реалността е така. Тря да прецениш някви скорости, растояния, да не изломиш предницата, да не удариш задницата, да не се строши колесника, не тря да е удър... Да не сталнеш в нищото, ветрове, ледове, видимост...
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма кой да даде 400-500лв. месечно на ученик или студент за 20 часа на седмица .. Работодателя за тези може да си хване работник и да му работи 40 часа на седмица.. Днешната младеж едва ли би се хванала за 200лв. месечно на работа. Трябва някой да си е намразил живота..
7
3
 
18
 
! Отговори
СИД преди 8 години
До БгКога си бил за последно в Швейцария? Тях ги управляват умни хора и се допитват до обикновените хора непрекъснато. У нас - Тикви навсякъде, ***-ГРОБ-ари и калинки!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** няма промишленост за тази система .. Колко заплата ще получи един ученик или студент за дуално ,той трябва сам да се издържа и това смисъла на системата .. А издръжката на студент или ученик е се тая 400-500лв. на месец..
5
11
 
10
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Абе много неграмотни хора пишат тук. Това е най-сполучливата система в света, само че трябва и да се работи. Ние само знаем да мрънкаме и да даваме акъл. Отидете да видите в Швейцария как 15-годишни момичета и момчета работят и се обучават по фирмите.Макар и недостатъчно има развите индустрия в БГ. Само в Пловдив има нужда от над 2000 техн. кадри с такова образование... И не е вярно че фирмите не плащат, почти няма заплати под 1000 лв във всички по-сериозни фирмиНека да дадем шанс на децата
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали трябва индустрия за дуално обучение , тука няма нищо. .Дри прехвалените Хюлейд Пакард са телефонисти.. и системни администратори , в САЩ системните администратори са без висше образование , а тука в България в обявите за работа Хюлейд Пакард иска магистърска степен по информатика
3
2
 
8
 
! Отговори
(-,_-) преди 8 години
Дано експериментът да е успешен. Нали не си мислите, че швейцарците ей така наливат пари благотворително?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще изядат парите , и после .. То не въпроса швейцарци да плащат , а фирмите да имат интерес.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората плащат по 600-700 евро на студенти дуално обучение , и 450 евро са освободени от данъци и пенсионни осигуровки. Сина учи ТУ фирма му казаха 1 година да работи без пари , щяли да го учат затова не му плащали , после щели да му плащат 200 лв.. месечно - за 16 часа на седмица.