КТ "Подкрепа" предлага 21 и 25 май – неучебни

Това ще помогне на учителите да организират матурите
5 май 2015 22:30, Анисия Иванова
8
КТ "Подкрепа" предлага 21 и 25 май – неучебни
Снимка: архив Булфото

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" предложи на Министерството на образованието и науката дните 21 и 25 май да бъдат неучебни с цел по-добра организация на външното оценяване, на държавните зрелостни изпити и на честванията за 24 май. Това се посочва в съобщение от синдиката, подписано от неговия председател Юлиян Петров.

Работещите в училищата и в регионалните инспекторати по образованието са натоварени с организацията на традиционните вече "две в едно" - матури и външни оценявания, но много трудна би била организацията в учебните заведения с двусменен режим на организация на учебно-възпитателния процес, посочват от синдиката.

На 20 и на 22 май ще се състоят държавнитe зрелостни изпити в 12-и клас и националното външно оценяване в седми клас, а 21 май е между тези изпити и безкрайно трудно би било за учителите и администрацията да създадат добра организация за тях, заявяват от синдиката "Образование".

И допълват, че в огромна част от училищата в България се учи на две смени. Родителите и учениците са притеснени за това как учениците, които са втора смяна и учат до 19.00 часа на 21 май, ще бъдат готови и мобилизирани за теста рано на следващата сутрин, посочват синдикалистите, цитирани от БТА.

Според тях още по-трудно би било създаването на организация от директорите на училищата за 22 май при условие, че учителите и администрацията са работили до 20.00 часа в предишния ден. Доста учебни звена са решили да ползват спортния си празник на този ден, но твърде много от тях са го използвали вече по-рано, отбелязват от синдиката.

На 24 май повечето български учители ще бъдат ангажирани в организирането на събития, свързани с честването на празника. Във връзка с това вече десетилетна традиция е 25 май да бъде неучебен ден като своеобразна компенсация за заетостта на учителите и учениците на 24 май, който е официален празник, припомнят синдикалистите.

Затова, за предотвратяване на хаоса в училищата, синдикатът "Образование" очаква от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев да приеме тяхното предложение - 21 и 25 май да бъдат неучебни дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
Безумие е в България да има подобни практики . Недопустимо е да има матури .
5
0
 
4
 
! Отговори
доктор Емилова преди 8 години
Децата да починат от компютрите... Защото по улиците се движат едни лоени кюфтета,които плюскат разни миязми вътре с майонези ,кетчупи и кой знае какви още гадории...
4
1
 
11
 
! Отговори
до 3 от родител преди 8 години
Дванадесетокласниците няма да влязат по стаите на 21 май. Техният срок завършва още на 14. Но седмокласниците също са на изпити на 20 и 22. И повярвай, ако трябва ще влязат. Въпроса е дали нямат нужда от един ден почивка децата. Те все пак държат пет изпита. А специално български и математика за седми клас са по трудни от матурата за 12 клас. Направи си справка на сайта на МОН. Има матури от минали години.
3
5
 
13
 
! Отговори
Чужденец преди 8 години
Бъдещето на България щяло да се явява на матури. Анаболните мутанти и силиконовите кифли не умеят да четат и пишат, но добре се справят с кючеци върху буре.
2
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
tova sa nezavisimi sindikati ot tqx ni6to ne zavisi
1
1
 
7
 
! Отговори
депутатин преди 8 години
А за нас цяла седмица празник.