Само за 1 срок: 1407 ученици напуснали чина

Ниската мотивация е една от причините
5 май 2015 12:16,
24
Само за 1 срок: 1407 ученици напуснали чина
Снимка: Reuters, архив

1407 ученици са отпаднали от клас през последния учебен срок, съобщиха от Образователното министерство.

Семейни причини - това е оправданието, с което повечето ученици са престанали да посещават училище. Като брой това са 902 деца. Заради натрупани отсъствия са изключени 496 ученици, а заради слаб успех от образователната система са отпаднали – 9.

За миналата учебна година 3490 ученици са престанали да посещават училище според данните на Образователното министерство, цитирани от "Монитор". Тази информация обаче се разминава с представените данни на НСИ, според които за учебната 2013/2014 година 13,8 хил. ученици са напуснали школата по различни причини.

Най-голям е броят на отсъстващите и отпаднали ученици в Сливен, София-град, София-област, Пловдив, Бургас, Варна. Най-често това са ученици в прогимназиален и гимназиален етап.

"Сред основните причини за допуснатите неизвинени отсъствия, посочени от директорите, са ниска мотивация и незаинтересуваност липса или слаб родителски контрол, както и нисък социален статус", обясни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
40
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Много правилно питат хората:Кои аджеба са тия дето отпадат!?Живея в малък град,където средната заплата е 500-600лв,но всички бели(българи и турци) плюс копанарите(вид ***)дават мило и драго да изучат децата си,включително и в чужбина!За това се хвърля и последната стотинка,това е цел N 1 !
16
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера слушах, че тенденцията по време на соц. е била децата да са по-образовани от родителите си и това, като се замисля наистина така, днес е обратното. Децата отпадат от училище, защото системата е архаична за времето в което живеем, материала е прекалено много, труден и неразбираем, изисква се активна работа, а не безхаберие от учителите, но и активна работа вкъщи. Родителите на тези деца, нямат желание, капацитет да им помогнат, децата затъват и отпадат.Някога съм учиа сам, но днес не става.
15
9
 
34
 
! Отговори
РОСИ преди 8 години
УЧИЛИЩАТА НЕ СЕ ПОСЕЩАВАТ .ИЗИСКАВАНИЯТА НА ДЕЦАТА НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ.НЯМА ПАРИ .ПОЛИТИЦИТЕ НИ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА УЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА.ТЕ СА ЛИШЕНИ ОТ МНОГО НЕЩА..БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ *** И НЕГРАМОТЕН НАРОД ЗА ДА ЛЪЖАТ СПОКОИНО И ДА КРАДАТ.ДЪРЖАВАТА НЕ ГИ КАРА С НАСИЛА ДА УЧАТ .КАКТО БЕШЕ ПРИ ЖИВКОВО ВРЕМЕ
14
8
 
39
 
! Отговори
Сержант преди 8 години
Политика на държавата. Докато образованието и здравеопазването са бизнес няма да ги има . За това спокойно корабът потъва.
13
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Олигархичният модел на комунистите е да има неграмотни,които по-лесно се управляват,както и без проблем да им се закупят интересните имоти на безценица или без пари по схема.А социалните ние ще ги плащаме,докато един ден ще попаднем пак при тях поради безпаричие и без изход.
12
8
 
38
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Министерството не му плащам заплатата да ми води статистика. И аз го знам, че отпадат, щото е пълно с неграмотни. И сигурно оше от трети клас е ясно, кой ще завършат и кои са само за бройка. Въпроса е какви мерки са взети? Кажете на колко калпави родители децата са в интернати и колко от незавършилите са взети някъде да се учат на труд, а не да обикалят улиците да чопнат нещо.
11
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
отишли са да бирът жилязу
10
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо да учат, за да станат висшисти на 500 лв заплата, борейки се преди това 5 месеца за 1 позиция и да им обясняват, че трябва да са благодарни за условията, които имат, някакви клоуни от екрана да им обясняват как всичко е ок, ако пък не е ок то непременно ще се оправи. Айде бе, емигрирайте, може да сте чистачи, но поне ще имате възможност да отгледате 2-3 деца, което в България е възможно единствено ако си малолетен ром подкрепен от над 20 организации, помощи и дарения. Закривайте държавата!!
9
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До синеваТочно това е причината да не си начело на правителството и държавата....
8
10
 
40
 
! Отговори
синева преди 8 години
Би ме било срам да съм начело на такова правителство и на такава държава...... Преди години беше друго - "Всичко българско и родно любя, тача, и милея....". Трябва пак да стане така. Ще се намери ли някой, кохто да го постигне?!
7
9
 
58
 
! Отговори
BG преди 8 години
Че как няма да напуснат ?! след като училището определено не им дава необходими практически знания като "крадене на кабел", "незаконно връзване на ток от електрото", "пласиране на наркотици", "незакона сеч" и прочее "нужни" им за бъдещата дейност "полезни" неща :))))
6
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От отпадналите ученици максимум 5% да са българчета и най-вероятно родителите просто са емигрирали.
5
9
 
37
 
! Отговори
111 преди 8 години
Може би семействата са им напуснали България
4
8
 
52
 
! Отговори
Да се помества и преди 8 години
разбивка по етнически признак към такива новини.Яд ме е за онези хлапета от село, които са от бедни семейства и след осми клас не могат да продължат да учат, защото средните училища са в градовете, а родителите им нямат средства, за да ги издържат да учат в гимназия или техникум. За тях ми е мъчно.Но също така е важно да се огласи колко пари ни струват едни други, които отпадат от училище неграмотни и полуграмотни - поради мързел, или за да крадат и просят, или защото са ги продали за булки.
3
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и мързелив, демотивиран, не полагащ никакви усилия да чете е някой, то той ще завърши училище, каквото и да става. Трябва само да присъства в списъците на училището и да симулира дейност...Тези отказалите се, всичкя го знаем кои са и какви са...няма да ги напиша, тъй като ще ми изтрият коментара пак
2
8
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
щом Сливен е на първо място това обяснява целият проблем :)половината от напусналите са в майчинство, а другата половина в бащинство
1
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо да учат,като всичко днес се случва,ако имаш познати.Така наречените връзки.