Всички гимназисти да имат базисни познания по икономика

Това ще ги направи по-подготвени за живота, смятат учители
11 май 2015 14:10,
47
Всички гимназисти да имат базисни познания по икономика
Снимка: bgonair.bg

"Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за държавата си". Думите са от знаменитата реч на Джон Кенеди през 1961 година, когато полага клетва като 35-я президент на САЩ - сега най-развитата икономика света.

Преди 18 години Търговско-банковата гимназия открива успешно как може да инвестира в себе си и за държавата - създава заедно с учениците 3 учебно-тренировъчни банки, които работят с реалния бизнес. Целта е те да осигурят реални условия на работа, в които теорията да се усвои по-лесно и обучаващите да добият практически опит. Днес в гимназията функционират успешно над 50 подобни тренировъчни фирми и банки, с които децата упражняват своите умения да продават услуги на национални и международни икономически панаири.

За Георги, управител на една от тренировъчните банки, това е най-ценният опит, който е придобил през целия курс на обучение.

"Има полза от тази възраст да се научим да се справяме с живота и в крайна сметка тук има и екипна работа, трябва да се сработиш с хората около теб, трябва да ги контролираш, ако си управител например, да знаеш какво се случва и след това като излезеш от гимназията, да се оправяш много по-лесно и да се реализираш", каза Георги Георгиев, ученик от НТБГ.

Според Георги съучениците му от другите училища излизат финансово неграмотни и в края на средното си образование те не знаят дори как да попълнят мотивационно писмо. Именно подобни тренировъчни фирми и банки, са подходящият метод, чрез който те да добият базисни икономически познания, смята Георги.

"Много българи не знаят какво е акредитиви и разплащателна сметка. Нямат елементарно познание как се пише мотивационно писмо, CV, как да се държи човек на делова среща, интервю за работа", смята Георги.

Учителите от Търговско-банковата гимназия смятат, че в условията на пазарна икономиката децата от средните училища трябва да изучават поне теория на икономиката, за да бъдат икономически подготвени. Сложната материя обаче трябва да бъде поднесена чрез по-интересен подход, защото фиктивното въвеждане на финансовото образование няма да доведе до желания ефект.

Вижте повече във видеото:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ikonomika i grajdanska otbrana i obshtestven red zaduljitelno v uchilishte a religiqta i kulturata u doma.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Борисов: Инфраструктурата, дето я движа аз, е най-голямата реформа "Ограмотете първо тъпия си премиер а после който и да било друг.СМЕШНИЦИ!
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията не е за всеки народ.Простите народи като *** са за Диктатура и Робство.Не можеш да дадеш на *** човек да се самоуправлява.Това е все едно да качиш *** във Ферари.............. резултата е предварително известен.КАТАСТРОФА!
2
1
 
3
 
! Отговори
zlatnakaska преди 8 години
sled 2 mesetsa ste imame referendum za otnemane pravata na koncesiite v rbg.:-)
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** са мега клоуни.50-60% от гимназистите са неграмотни и не могат да пишат а кугнитивните им способности са като на 5 годишен фрикански *** а щели да учат "базисна икономика".Още си живеете във времето на соца с девизите "Да изпълним петилетката за 3 години".***!