45% от учениците в начален клас не знаят български

Това е характерно за ромския етнос
17 май 2015 18:58,
146
45% от учениците в начален клас не знаят български
Снимка: Булфото

За 45 % от учениците в начален курс, българският език е непознат. Това каза в интервю за ''Фокус'' Христо Димов, директор на ОУ "Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново. По думите му, преди години България е държала първите места по грамотност сред учениците, докато сега се запазват продължително ниски нива.

"Това не е характерно за всички етноси, а по- конкретно за ромския. При тях заинтересоваността е много малка и непременно указва влияние това на спада в класацията. Това се забелязва и във великотърновска област и си проличава и от ниските нива на четивна способност и грамотност. В нашето училище и в други по- големи във Велико Търново такива са единични случаи. Това обаче е тревожна статистика, затова и Правителството искаше да наложи за задължително посещението на детска градина от 5- годишна възраст, там да се учи български език и нивата на грамотност да се повишават постепенно'', обясни директорът.

Той коментира още, че покачване нивата на грамотност зависят единствено от учителите.

''Според друго изследване в близките години от системата ще излязат около 90 % от действащите в момента учители. Надеждата е в сегашните студенти, в тези които завършват или са завършили скоро. Начинът България да се изкачи в тези класации за грамотност е тези млади хора да прегърнат учителската професия и да успеят да се реализират успешно'', каза още Христо Димов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва ни персонаж като Стамболов.. Всичко мн бързо ще се оправи.. Но трябва и ние да действаме.. Защото хранихме кучета, които сега ни лаят. Дори тук е пълно с примери
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статистиката предвещава светло бъдеще за Митко Пайньера и компания. И помощи да се дават до второто дете. Оттам нататък да си правят сметката дали ще раждат!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще научат английски.
17
4
 
25
 
! Отговори
от Берлин преди 8 години
Това нищо не е. Преди време някакъв български турчин едва не ми се скара, че съм българин и не владея турски език. На същата персона (мъж на средна възраст живял да преди година две в България) познанията по български език бяха така добри, че предпочетох да си говорим на немски, та да се получи някакъв диалог.
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какъв *** трябва да си, за да напишеш в статията "Указвам влияние"?
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е ся ромския етност 45% от учениците в начален клас ли са бе поредния "експерт" с проценти ?
14
0
 
15
 
! Отговори
Нормално преди 8 години
Докато има делегирани бъджети ще е така!
13
0
 
16
 
! Отговори
От 14 до 17 преди 8 години
Не можем да оставим нещата така!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то с тоя смешен министър на образованието и с другия неадекватен алкохолик на културата - какво друго да очакваш ?!?
11
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жална ни е майка.. Прадядо ми умря за тая страна... Плаче ми се!
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен процентът е доста по-голям - около 60-65% и с годините ще стават все повече.България е обречена да изчезне и то не за друго, а заради простия си народ, у когото е заложен мазохизмът и самоунищожението.
9
2
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Значи права беше една моя позната акушерка, която преди години ми каза:"Новородените в родилното са в съотношение 1:3:5"Където на 1 българче се раждат 2 турчета и 5 ромчета. Ето, че статистиката на учителския профсъюз го доказа !За 45% от учениците българският език НЕ е майчин език ...Колкото и да се опитват властите да прикрият жестоката истина тя вече излиза наяве.Хайде да чуем сега евроапологетите какви оправдания ще намерят за изчезването на българите и дебългаризирането на БГ !
8
1
 
27
 
! Отговори
дабеда преди 8 години
До АнонименСтатията не е написана неграмотно и процента си е точен! Засега! След 10 години ще е 80 процента от учениците не знаят български...
7
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 8 години
Някой спомня ли си колко букви има в българската азбука
6
8
 
36
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Ами, да ни е честито евроатлантизирането ! :)Когато бяхме "примитивни" и се криехме зад гърба на Мечока, в България живееха над 95% етнически българи.След още 10-15 години американска "демокрация", у нас българите ще бъдат малцинство.
5
6
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
който не знаебългарски език не ползва никакви права няма друго с пасение
4
4
 
27
 
! Отговори
123 преди 8 години
Капитализмът убива. Това стана и с образователната ни система.
3
0
 
25
 
! Отговори
Нещастен преди 8 години
Нищо и никой няма да помогне, ако образователната система не се промени.Когато парите следват ученика се принуждават учителите да пишат тройки.Тези тройкаджии после ще станат учители, защото по-кадърните ще работят друго другаде.
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е написана много неграмотно! Става въпрос за процент от етносите а не за всички деца които отиват на училище!?
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доживях ме.