45% от учениците в начален клас не знаят български

Това е характерно за ромския етнос
17 май 2015 18:58,
146
45% от учениците в начален клас не знаят български
Снимка: Булфото

За 45 % от учениците в начален курс, българският език е непознат. Това каза в интервю за ''Фокус'' Христо Димов, директор на ОУ "Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново. По думите му, преди години България е държала първите места по грамотност сред учениците, докато сега се запазват продължително ниски нива.

"Това не е характерно за всички етноси, а по- конкретно за ромския. При тях заинтересоваността е много малка и непременно указва влияние това на спада в класацията. Това се забелязва и във великотърновска област и си проличава и от ниските нива на четивна способност и грамотност. В нашето училище и в други по- големи във Велико Търново такива са единични случаи. Това обаче е тревожна статистика, затова и Правителството искаше да наложи за задължително посещението на детска градина от 5- годишна възраст, там да се учи български език и нивата на грамотност да се повишават постепенно'', обясни директорът.

Той коментира още, че покачване нивата на грамотност зависят единствено от учителите.

''Според друго изследване в близките години от системата ще излязат около 90 % от действащите в момента учители. Надеждата е в сегашните студенти, в тези които завършват или са завършили скоро. Начинът България да се изкачи в тези класации за грамотност е тези млади хора да прегърнат учителската професия и да успеят да се реализират успешно'', каза още Христо Димов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
Учител преди 8 години
Ако знаете само какво поколение учители идва....Не могат да говорят правилно на български език и за по-лесно пердашат на майчин... И после искат резултати!
59
2
 
0
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Goliama rabota.Toj e umirasht ezik. Niama smisl da se uchi.Da uchat turski i anglijski.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е тая стойка на снимката? Илюстрация към пътя знанието или какво?
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ги вече онези учители които като видят, че някое дете закъсва те да му помогнат и да се занимават повече с него. Сега им е най-лесно тези които знаят да работят с тях, а другите да изостават колкото си искат. Не знам вече няма ли хора които да наблюдават какво се случва в класовете и един учител какъв % на знания дава на класа си. Не може да се чака родителите да развиват уроците в къщи, те не са педагози и нямат нужния подход. Отделно учителите така си осигуряват частни уроци за закъсалит
56
0
 
6
 
! Отговори
SPOKO преди 8 години
Като не знаят БГ, повтарят 3 пъти класа и после напускат и да отиват на копат или метат улиците. Който не копа, а краде - в затвора. В САЩ нямат проблеми с неграмотни хора. Нека българите да сме образовани, а ония да копат и метат. Кой да чисти кенефите и да събира ***? За това не му трябва да знае подлог и сказуемо, нито колко е корен от 400. Освен това трябва и да не гласуват, ако нямат средно.
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо да го учат,като българите и езика им са на изчезване.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Български не знаем, но английският ни е на световно ниво сред берачите на боровинки, сервитьорите, просяците и секретарките. Животът е невероятна ирония.........
53
0
 
10
 
! Отговори
ИЗВОД преди 8 години
През 60-те и 70-те години на 20-и век Т.Живков внася стотици хиляди роми от съседните държави.Те идват тук с желание заради обещания "гювеч" - осигурени жилища и работни места (тоест, абониране за заплати).Всичко това - за наша сметка! От гладуващи катунари стават хора с гарантиран жизнен статус, независимо от това дали ще има някаква полза от назначаването им на работа - повечето от тях не са свикнали да работят.Това "даване на блага" не е било обвързано с изисквания поне за научаване на езика
52
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а ,те българчетата са много учени.а даскалите на какво ги учат.
51
0
 
8
 
! Отговори
Преди 50-60 г.ромите преди 8 години
са били около 1% от населението на Бг, затова езиковият проблем не е бил такъв, какъвто е днес. Имало е задължителната военна служба - дори неграмотният младеж се връща у дома ограмотен и научил български, това няма как да не се отрази и на децата му.Покачването на нивата на грамотност зависело единствено от учителите?! Ние за какво плащаме майчински и детски надбавки?За ракия и цигари ли? Ако не е научила детето си на бълг.език - лишаване от надбавките и да върне онези, които е взела дотогава
50
1
 
4
 
! Отговори
Цвък преди 8 години
Преди години, когато университетите бяха истински, който не можеше да влезе никъде ставаше педагог. Плод на това време е НЕЩОТО назначен директор на туй у-ще.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джан дукар,наш катар, скоро бугарско че стане 2-ра Индия,оле.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E та и по-добре то след 20 години няма да има тая държава.За какво им е български.Шведски да учат,английски там поне ще просат и така.
47
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко още червени лампички трябва да светнат та да се направи нещо?
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учете ги на майчин език, българския е умиращ.
45
0
 
15
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 8 години
***, имаш правописни грешки в статията. Ще се наказваме!"При тях заинтересоваността е много малка и непременно указва влияние това на спада в класацията"!!!??? Освен това изречението не е построено логически правилно!!!???
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ползваме английски език за незнаещите български.
43
2
 
3
 
! Отговори
az преди 8 години
Katastrofata e ve4e tuk umuvaite i se spasqvaite dale4e ot bulgaristan
42
3
 
1
 
! Отговори
minava преди 8 години
Polucili ivanco asanco i asenco 2ki v ucili6te.ba6tata na ivan kazal-nyama ni6to sine 6te ya popravij.ba6tata na hasan kazal sa6toto.ba6tata na asen nabil sina si.sinat go pita.tate za6to ivan i asan ne gi biha,a ti mene me nabi?ba6tata otvarnal:ne razbiraj sine.bulgarinat 6te zamine za evropa,turcinat v turtziya.taya darjava 6te ostane za naz.zatova tryabva da ucij,6toto sled vreme ti 6te upravlyavaj stranata:))
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!ПОЛОВИНАТА ВЕЧЕ НЕ СА БЪЛГАРИ ТЦ ТЦ ТЦ ;(((((((((((((((((((((((((((((((((((((99999