Ще си бият ли децата главите? "Мрянка" в матурата

Седмокласниците трябва да са преразказали точно текста
Обновена: 20 май 2015 17:22 | 20 май 2015 17:18, Камелия Цветанова
18
Ще си бият ли децата главите? "Мрянка" в матурата
Снимка: Булфото

И тази година просветното министерство е дало на седмокласниците текст на матурата за преразказ, който е едносюжетен и са с по-проста композиционна рамка.

"Няма непознати думи в творбата, но може би има само една, за която "се застраховахме" и я изведохме в подтекст - "мрянка" - вид речна риба", обясни Красимира Александрова, експерт по български език и литература в Министерството на образованието и науката, цитирана от БТА.

Още по темата

Тя отбеляза, че героите в творбата са само двама, в нея е назовано едно лично име и няма такива подробности, които биха затруднили седмокласниците при възприемането на текста.

При преразказа на откъс от творбата "На Изток от Запада" от Мирослав Пенков седмокласниците трябва да са преразказвали вярно, точно и последователно, според съдържанието на художествения текст, коментира още експертът.

Над 61 000 седмокласници трябваше да се явят днес на националното външно оценяване по български език и литература в седми клас.

Изпитът беше в два модула, като на втория модул учениците трябваше да напишат преразказ по непознат в училище текст, с дидактическа задача.

Според задачата седмокласниците трябваше да преразкажат подробно текста от името на неутрален разказвач.

"Учениците трябва да са се съобразили с критериите за оценяване, които са оповестени на сайта на МОН и те не са променяни от години", каза Красимира Александрова.

Тя добави, че преразказът в максимална степен трябва да отговаря на осем критерия, като учениците трябва да се съобразили и с поставената им дидактическа задача.

"При написването на преразказа учениците не трябва да са употребявали микротекстове с коментарен или интерпретативен характер. Те трябва обаче да са се съобразили максимално с пунктуационната, граматичната, лексикалната и правописната норма", обясни Александрова.

Тя добави, че седмокласниците е трябвало да преобразуват пряката реч в непряка, да използват подходящо основно глаголно време и да съвместяват глаголните времена и наклонения. Не е маловажно и графичното оформяне на текста на преразказа, отбеляза експертът.

Сборникът с разкази "На Изток от Запада" е на Мирослав Пенков, роден през 1982 г. в Габрово. Той е завършил Първа английска гимназия в София, а през 2001 г. е приет в Университета в Арканзас. Пенков преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
Савова преди 8 години
Моля, някой разбиращ да напише какви времена е трябвало да се използват при преразказа и къде може да се намери верния преразказ.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"мрянка" - вид речна риба"- глупости на търкалета. Има Черна мряна (Barbus meridionalis petenyi), наричана също Балканска мряна, риба от род Мрени на семейство Шаранови. Тя е една от най-вкусните риби - цитат. ТЕ ДАСКАЛИЦИТЕ НЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС, А ИЗИСКВАТ ОТ ДЕЦАТА.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНапълно те подкрепям! при нас имаше масово преписване - разрешаваше се ставане от мястото и разхождане извън залата. Даже единият квестор заспа! Това е подигравка с децата, които наистина са се подготвили. Тази обстановка им пречеше да се съсредоточат, а тези, които цяла година спяха просто преписаха и ще влязат в желаното училище.
14
2
 
9
 
! Отговори
ВИЛИ преди 8 години
КОЛКО ОТ ДЪРЖАЛИТЕ ДНЕС МАТУРИ БИХА МОГЛИ ДА СЕ СПРАВЯТ С НАЧИНА НА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ПРИЕМ В Т. НАР. "ЕЛИТНИ" ГИМНАЗИИ ОТ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ? ОБРАЗОВАНИЕТО НИ Е ПЪЛНА СКРЪБ! ПРЕРАЗКАЗЪТ СЕ УСВОЯВА В НАЧАЛНАТА СТЕПЕН НА ОБРАЗОВАНИЕ! ЖАЛКА БЪЛГАРИЯ!
13
1
 
6
 
! Отговори
dmx преди 8 години
Това е скандално!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
думата зограф е по-непонятна от мрянка за повечето седмокласници
11
1
 
8
 
! Отговори
333 преди 8 години
...толкова текстовете? Мряна не е мак толкова невероятно извънземна дума. Като занижиш изискванията, занижаваш и резултата и залъгваш с оценките. После защо сме ставали все по-неграмотна нация!
10
1
 
5
 
! Отговори
333 преди 8 години
Защо е необходимо да се опростяват т
9
2
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Точно при преразказите няма зубрене - текстът за пръв път го чуваш на самия изпит и разчиташ изцяло на това до каква степен си разбрал текста. При писането на есета също се разчита изключително много на креативност.А що се отнася до това да се пишат разни теми върху произведенията, учени в училище - изцяло зубране, нали и аз съм бил ученик. Научаваш 3-4 теми наизуст за всяко едно произведение и каквато и тема да се падне, комбинираш заучените изречение и готово- написал си темата. Зубрене си е
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мряната се учи още в четвърти клас.
7
3
 
17
 
! Отговори
без думи преди 8 години
Мирослав Пенков е един декадентен интелектуален *** и няма място на изпит по литература.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма толкова зубрене при съчиненията, тъй като се разчита на действителна мисловна дейност, за да се вникне в смисъла на творбата като се върти това около ключови точки, стига и произведението естествено да не е на ниво за магистрати. Зубренето е точно при преразказите
5
4
 
14
 
! Отговори
родител преди 8 години
Преразказът е много по-добре за седмокласниците. Така децата поне малко от малко напрягат мозъчните клетки. Иначе тези съчинения-разсъждения са си пълна тъпотия - ходиш на уроци и после зубриш 10 страници безсмислици, защото професор еди-кой-си използвал същите думи в не-знам-кое-си свое съчинение. Просто научаване на тонове материал, които децата въобще не разбират.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак се преписваше масово по тези матури(но не на всякъде).В едни училища се преписваше рахат,в други квесторите дебнеха и следяха като копои.Нека да е едно и също на всякъде,или да не се преписва никъде или да се правят на луди на всякъде.Иначе се подиграват с труда на децата(на тези които наистина са подготвени)
3
4
 
21
 
! Отговори
преди 8 години
Някога пишехме съчинения-разсъждения за изпитите след 7 клас, сякаш се готвехме за матура след 12, днеска децата пишат преразкази, леле колко затъпяхме за няма и 9 години
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И квесторите са едни.....Мрянка не вид речна риба, а Майчето Манолова
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умрянка в матурата.