Време за матура: 58 000 ученици отиват на изпит

Фалшиви отговори на теста "изтекоха" във Facebook
Обновена: 20 май 2015 07:33 | 20 май 2015 07:28,
19
Време за матура: 58 000 ученици отиват на изпит
Снимка: архив Булфото

Днес ще се състои държавният зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Матурата започва в 8 часа и ще продължи четири часа. За нея са се записали над 58 000 ученици. Днес на изпит се явяват и седмокласниците - за националното външно оценяване.

Изпитът включва 40 тестови задачи, които могат да донесат на кандидата максимум 70 точки, и създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба - с максимални 30 точки.

Пак в 8 ч. на 22 май ще е втората задължителна матура по предмет по избор. Зрелостниците ще трябва да пишат с черен химикал, като тази година за първи път в изпитните стаи ще има камери. За учебната 2015/2016 г. матурите ще са вход за 41 от общо 52-те висши училища у нас

Междувременно във Facebook изтекоха фалшиви отговори на днешните матури.  Те бяха качени от потребител в групата „Матура по БЕЛ 2015", съобщи Дарик.

От просветното министерство обаче побързаха да обявят, че няма как това да са отговорите, защото от банката с тестовите задачи възможните комбинации са теоритично 11 милиона.

Самият изпитен вариант пък се генерира пред медиите от произволно избран журналист в 05:30 ч. в сградата на МОН и няма как да изтече предишната вечер. Окончателният вариант се съставя и се публикува на защитен сайт, като училищата получават паролата за достъп до материалите в часа на изпита - 08:00 ч.

Няколко часа по-късно потребителят, публикувал отговорите, се отрече от тях и обясни, че се е шегувал. „Сега сериозно: глупаво е да се възползвам от наивността на някои хора, затова нека всеки, който ми е повярвал, да не използва отговорите, които дадох! Успех на всички! По-малко чалга и повече те(к)стове!", написа той в групата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че завърших :)
13
1
 
1
 
! Отговори
Bubbles преди 8 години
До Анонимен(14)Прекрасна тема!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимензащото е добре и да се разпечата, нали?
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо се тегли в 5.30??????????Не ли редно да се изтегли ,след началото,когато всички са влезли и да се съобщи едновременно за цялата страна.Така близките на теглещите и платежоспособни граждани могат да се подготвят по темата идеално за времето от 5.30 до 8.0 часа.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Да бъдеш в бяло" на Яворов е темата.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно, бе хора. Аз бях първият випуск с матура. По математика имах 6.00, по БЕЛ- 5.75. А съм чоек с ИТ насоченост, който просто знаеше да пише грамотно и знаеше собствения си език. И това ми стигна да изкарам 5.75. За математиката не говорим- там задачите бяха, меко казано, елементарни. Та до ден днешен от интерес си гледам матурите- е, извинявам се, но те са по-елементарни даже от преди. Всяко дете, което е учило през годините, трябва да може да изкара поне 4.50.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Темата е- "Истерични родители с болни амбиции стресират децата си".
7
1
 
8
 
! Отговори
до 7 и 8 преди 8 години
Драги родители, малко по-спокойно. Ако детето ви е учило нещо през годините, то ще има отлична в краен случай много добра оценка. А и темата е еднаква за всички.
6
4
 
4
 
! Отговори
И преди 8 години
Кога ще излезе темата? Стана 08,40, а все още няма нищо
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що си губят времето така и така ще ги приемат където желаят
4
0
 
2
 
! Отговори
malart преди 8 години
Ако действаме като в САЩ, където наскоро избухна скандал с учители, които подсказвали и давали отговорите на учениците при тестове, от които зависело финансирането на училището,доста от гилдията ще влязат в затвора. В САЩ именно това иска прокуратурата и според мен това се води някакъв тип измама и като акумулират пресъпленията, както само те си знаят, нищо чудно да отнесат по 5-10 години). При нас положението не е по различно
3
0
 
6
 
! Отговори
До БЕЛ преди 8 години
Шшшш, недей така, сега ще видиш какво ще стане. Те грешката си няма да изтрият, но коментара ти със сигурност.
2
0
 
10
 
! Отговори
БЕЛ преди 8 години
Пише се теорЕтично!!! Някой не си е взел матурата в "Dnes.bg"
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Успех!!!