МОН се оправдава: Не продаваме матури, а знания!

"Няколко души знаехме верните отговори", каза зам.-министър
Обновена: 21 май 2015 14:08 | 21 май 2015 09:30,
55
МОН се оправдава: Не продаваме матури, а знания!
Снимка: Нова тв

"Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност".

Така зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева коментира фрапиращият случай на продажба на верни отговори на тазгодишните матури. И твърди, че в министерството са взети изключителни мерки за сигурност.

Още по темата

Да си купиш отговорите на матурите. Оказа се, че това не е никак трудна задача. Нова телевизия се сдоби с абсолютно всичките верни отговори на теста по български език по време на самата матура. Сделката е сключена няколко дни преди изпита. А в самия ден получават два SMS-а с верните отговори. И всичко това само за 100 лева. Излиза, че дори пазени от 10 000 квестора и над 4300 камери, в запечатаните стаи верните отговори влизат тихо и мобилно.

Кастрева допусна, че след разпращане на вариантите до училищата е възможно някой да е решил теста бързо и да е изпратил отговорите на хората, които са си платили за тях, много преди изтичането на времето на изпита.

"Колегите, които създават задачите нямат нищо общо с другите комисии. А вчера, преди 8 часа, освен ние двамата с министъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на Министерството на вътрешните работи, които знаеха задачите. 680 училища вчера са провеждали изпитите", добави зам.-министърът по образованието. Тя отказа да коментира по какъв начин е изтекла информацията.

По думите на Кастрева в МОН ще бъдат донесени всякакви видове "пищови", намерени от квесторите в изпитните стаи или в тоалетните.

"Цялата информация, която събираме, ще предоставим на полицията", добави Ваня Кастрева. "Капката катран в кацата с мед в никакъв случай не трябва да оставя горчив привкус на тези, които вчера говориха", коментира още тя.

Според нея учениците, преписали на матурата, са несигурни в себе си.

"Ние държим в деня на изпита да има специално оторизиран човек, който да следи записите във всички зали. Дисциплинарна отговорност ще бъде поискана от квестор, който си е позволил да наруши правилата. Излизайки от залата, директорът забелязва, че той излиза от изпитната зала и провежда телефонен разговор в коридора. Той е отстранен веднага. Това е нарушение на правилата, тъй като както зрелостниците, така и квесторите нямат право да използват такава техника по време на изпита", обясни още Ваня Кастрева.

На изпита са били хванати да преписват 43 ученици. А некоректно влизане на външни лица е имало в гимназията в Ихтиман.

"За мен е важно правилата да се спазват от всички. Настоявам за обществена нетърпимост за всички, които погазват труда на учителите. Министерството не продава матури, а създава знания", категорична бе зам.-министър Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
4
 
! Отговори
. преди 8 години
Продавате смешки и придавате чалъми, неграмотни и продажни ленивци такива!
44
1
 
1
 
! Отговори
ппп преди 8 години
До От стадиона"Дупе знае две и двеста".След като му плащате, нормално е да не учи в часовете, защото знае, че мама и тате ще се погрижат.Ако знае, че няма да дадете и лев, или че нямате, ще си седне на четирибуквието и ще учи, но факт- ще успее. Най-големият проблем на днешния ученик е мързела на първо място, на второ - пилеенете на време в чатове, игри и т.н.Всички учители имат консултации безплатни,но за да зададеш въпрос трябва да си прочел поне нещо.Варианти има и е безплатно,ако пожелаеш.
43
1
 
2
 
! Отговори
ппп преди 8 години
До От стадионаНе давайте пари за нещо, на което учениците могат да бъдат научени в училище.Единственото важно е да се спази структурата, която може да бъде осъзната и с един урок.Останалото е въпрос на това да си седнеш на дупето и да четеш, и да развиваш теми и да решеаваш тестове.Ако човек знае защо е в училище, няма начин да не научи.Ако си пропилява времето там, нормално е да плати за гяволъка си след това.Родителите ми нямаха пари да плащат, четях и успях.
42
1
 
1
 
! Отговори
ш преди 8 години
До система халифаксКрайно време е да отпаднат тези предварителни изпити.По мое време имаше един изпит, през юли.Ако знаеш и можеш, един изпит е достатъчен, за да бъдеш приет.Ходят на по 10 изпита, а и най-висока оценка се взима. С извинение,но още на входа е ясно, че доста от тези деца или нямат знания, или не са сигурни в себе си.Не е възможно все някой друг да е виновен.Ако учиш системно и си сигурен в знанията си, няма нито система, нито формат, който да не оцени това, което знаеш и можеш.
41
1
 
0
 
! Отговори
456 преди 8 години
МОН да не се оправдава , а да подскаже как да ги хванат!
40
2
 
2
 
! Отговори
От стадиона преди 8 години
Дал съм маса пари за уроци по БЕЛ и математика за частни уроци през годината, и сега за 100лв. да ги продават! Подигравка с децата ни! От утре само на английски и немски. Ако не ги хванат тези престъпници, нищо не става с тази държава. ***!
39
1
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
*** народ ---->слаба държава!
38
10
 
2
 
! Отговори
Калина Станкова преди 8 години
Българчетата са най-начетените и грамотни деца в света . Те са много интелигентни и умни деца . Освен това имат изклютително високи академични познания . Те заслужават много . Заслужават да бъдат възнаградени от държавата .
37
2
 
17
 
! Отговори
God преди 8 години
Толкова ли е трудно всички училища да получат едновременно теста онлайн и да го разпечатат на място? Така няма да има изпращане на тестове от МОН към тях и съответно да има време за решаване на теста и изпращане на отговорите. Защо в горните курсове отпадна възможността за освобождаване от матура ако имаш среден успех мин. 5, както беше навремето? Това е единственият начин да принудиш учениците да учат системно. Иначе 3 г. можеш изобщо да не ходиш на училище. За 100 лв минаваш матурата.
36
1
 
2
 
! Отговори
kapka преди 8 години
goliam t*shak da pusnat na zadnicite v parlamenta i ms edna takava "matura" i webcam kvestori za bulgarreklama na bulgarturizma :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) pozdravlenie za vsichki bg komentatori v forumite - veliki ste!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЖалкото е, че част от тия хора взимат места на други хора, които са учили, и които освен да влезнат, могат и да излезнат от даден университет. Парадоксалното е, че ако си учил здраво няма да ползваш тия мизерии и да кажем имаш 5.30 - 5.50. Онзи, който си е купил отговорите, ти изкарва 6.00, без никакви знания и ти си с пръст в уста. Няма да забравя преди години, когато аз полагах матура(първите матури), имаше някакви села, в които от 10 човека, 10 със 6.00 ... примерно.
34
2
 
12
 
! Отговори
система халифакс преди 8 години
За генериране на неграмотници! Ако някое дете има успехи, то не е благодарение на системата, а въпреки нея. Докато не се премахнат делегираните бюджети и така нареченото "външно оценяване", нищо добро не ни чака. Същото е и с ДЗИ-тата - ако нямаш знания, то логично е да си изкарваш оценката с преписване. Преди, поне тези, които имаха отлични оценки, бяха освободени от зрелостни изпити. Сега има зрелостници, вече приети във ВУЗ от предварителните изпити, но задължително се явяват на ДЗИ! Е, защо?
33
2
 
7
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Добре де, устройство за заглушаване на сигналите на GSM - ите струва около 20-тина долара. Вместо да дават пари за камери, които никой не гледа, и които не са навсякъде и са доста по скъпи, взимаш по няколко такива устройства на училище, започва матурата, пускат се устройствата, реже се достъпа до училището никой да не може да влиза ... Какъв е проблема? В университетите го правят тоя номер от край време, или поне в някой от тях.
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Госпожо, по-високо ниво от министерството няма, така че спрете да си измивате ръцете с другите и си поемете отговорността и вината за провала!
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялото образование и тия матури са пълна пародия. Жалкото е, че някои хора ще станат студенти с тия купени оценки от матурата.
30
2
 
15
 
! Отговори
Баба Тонка преди 8 години
Тези лелки ,като тая са най-опасни на такива постове.Те са завършили училище по актьорско майсторство и са навсякъде.Можеш да ги срещнеш като любовница на някой високопоставен,можеш да ги видиш в ролята на продавач на знания а не на матури и т.н.С тези си качества са силно търсене защото корупцията със тях процъфтява..........
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Накратко: МОН - Ние не сме виновни, ние сме най-съвестните, другите под веригата под нас са виновни.
28
1
 
14
 
! Отговори
Десислава преди 8 години
Тази госпожа Кастраве преди две години, чинно беше казала името ми в СГСАГ - Христо Ботев, след като бях подала сигнал сруещу зам. директорката госпожа Грунева. Същата преподаваше математика на синът ми и редовно закъсняваше за час. Та така, след подаденото от мен оплакване до Инспектората, който тогава се ръководеше от вечно веселата госпожа Кастрева, бях поканена любезно от директорката на училището на разговор. Кой ли ми беше казал името? А отговорите на матурата?
27
1
 
8
 
! Отговори
тома неверни преди 8 години
Абе тази звездетина,да не е бивша стюардеса,с тази заучена усмивка????
26
1
 
17
 
! Отговори
Пъзел преди 8 години
Кви знания продавате беее???Вижте, че половината НЕ могат да пишат на български!!!