Матурите след седми клас – слаби и с много двойки

Математиката мъчи децата, лексиката им куца, отчетоха от МОН
Обновена: 3 юни 2015 14:13 | 3 юни 2015 10:01,
130
Матурите след седми клас – слаби и с много двойки
Снимка: архив, Булфото

Резултатите от матурите на седмокласниците са по-ниски от предходните 2 години. Матурата по математика най-много е затруднила кандидат-гимназистите и много деца имат двойки, обяви пред bTV зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева.

"Математиката е затруднила тазгодишните седмокласници. Има доста двойки на матурите. По български език продължава да има лексикални и пунктуални грешки в работите на децата", уточни тя.

Още по темата

Днес официално ще излязат резултатите от външното оценяване на седмокласниците. Тази сутрин предстои преобразуването на точките в оценки.

По български език и литература общият брой точки са 4 по-малко от миналата година, а по математика – 7.

Според зам.-министъра това е отстъпление от постиженията и е проблем. Тревожни са многото двойки по математика, това е важна дисциплина, коментира Кастрева.

В изпита по български и литература учениците са показали липса на лексикални знания и опит за работа с текст.

Според данните от външното оценяване софиянчетата са се справили най-добре, след тях са децата от Варна и Смолян. Добри постижения има и в Плевен, Хасково и Разград.

Кастрева обясни, че изтичането на матурата по литература след седми клас е станало след 8 часа сутринта и се знае, че "къртицата" не е човек от системата на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нищо важното е, че в Кърджали, и къде беше още едно училище, всичко е от 5.5 нагоре.Догодината да вкарат творчеството на Азис, веднага ше се вдигне нивото.
3
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за математиката и лексиката, но най-големият проблем е, че расте поколение без характери. Моралната неграмотност е най-страшната.
2
1
 
17
 
! Отговори
make преди 8 години
абе слаби голема работа чалгата еле я има дрога има готови професиймомите певачки момците дилъри и ке построим комунизма
1
3
 
20
 
! Отговори
f преди 8 години
е сега слаби били , нали знаят къде е даскалото , след това ще има : ко речи , покажи им как готвиш.... , така е келеви ролидети , келиви деца