Учете арабски, персийски и кюрдски. Търсят се!

Заради бежанците у нас се търсят именно такива предовачи
9 юни 2015 14:43,
23
Учете арабски, персийски и кюрдски. Търсят се!
Снимка: Булфото, ахрив

У нас сега се търсят преводачи от арабски и персийски език, от кюрдски и афгански език, които да се справят с все повече увеличаващите се нужди на бежанците в страната, каза за БТА доц. Цветомира Пашова от Факултета по класически и нови филологии към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите й има много голяма нужда от преводачи от тези езици в страната - там, където са бежанските лагери, но трудно млад човек би отишъл да се засели по тези места.

Доц. Пашова представи проекта "Провеждане на обучението по превод във Факултета по класически и нови филологии на СУ в съответствие с нуждите на националния пазар на услуги, базирани върху превод, в контекста на глобализиращия се многоезичен свят".

Партньор по проекта на ФКНФ е Българската асоциация на професионалните преводачески агенции, като той се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси". Сега у нас най-много преводи се правят от английски език, след това се нареждат преводите от френски, немски и испански език, каза доц. Пашова, която е и ръководител на проекта. Тя съобщи, че по проекта са създадени нови курсове за студентите в магистърските програми и е оборудван нов кабинет по превод към ФКНФ.

В него са монтирани две кабини за симулативен превод, с дискусионна система и компютри. В този кабинет вече се организират занятията по новите курсове за магистри.

"Създадохме и онлайн многоезична терминологична банка, която ще се попълва със съвместните усилия на студентите в магистърските програми и с партньорите ни от Българската асоциация на професионалните преводачески агенции", каза доц. Цветомира Пашова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
kvazi преди 8 години
мдам, бързо германците да започват да учат арабски, полски, български.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кви езици,кви пет лева бе? Тия да не смятат да остават тук за постоянно или да ставаме тяхна провинция? Пет века турско робство малко ли ни бяха!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй, тъй, не стига, че са дошли неканени, ами поне малко от малко да се понапънат да понаучат някакъв език. За български не смея и да мечтая, ама поне английски да понаучат, защото той е официален в ЕС. Иначе какво излиза, че цяла Европа трябва да се съобразява, защото тия мързели ги мързи да понаучат 2 думи на английски? И от къде на къде? Все едно аз да емигрирам някъде и да очаквам, че заради мен някой ще научи български. Ха-ха-ха!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво на продажници политици , вместо тая *** да я изринат с булдоза те се опитват да слагат на младите хора ислам в главите
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
''предовачите'' ще предат ли моля? и наред с това ще превеждат ,и то за 400 лв или за 500 лв на месец ?.Търсят се още хора знаещи английски, румънски,руски,китайски -ама все за заплати става въпрос най накрая бе .Много хора ,с различни квалификационни и езикови умения се търсят в Бг .Много професии се търсят въобще в Бг то ...
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдаам предовачи се търсят. Учете, учете!
10
0
 
7
 
! Отговори
предовач преди 8 години
До Ben GanТова приятелю е човек, що преде на арабски, персийски и кюрдски :)
9
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой къде по точно ти е дошъл па на тебе бе *** е? Така и не му увря главата на *** да учи езици, още Алеко се е подигравал и го е изопачил. *** никога не разбра че не е фактор който да казва кой какво ще учи а трябва той да се съобразява с обстановката, и после се чуди защо света не се върти около лингвистичните му способностина *** най му приляга режим от затворен тип Северна Корея, там с сигурност друг език не знаятпоздрави от сидни австралия, но за вас го бройте друга вселена
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А аз искам да отида в нигер. Там е толкова хубаво. Приятна миризма по улиците, щасливи африканчета да щъкат и да се...рат наоколо. Жените да грухат царевица и пукат въшки. А мъжете- само готин мамун. Ама що да ходя- то у нас скоро ще стане нигер
7
0
 
19
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
АЗ ПЪК ИСКАМ ДА УЧА КХМЕРСКИ ЗА ДА ИДА В КАМБОДЖА
6
4
 
31
 
! Отговори
България над Всичко преди 8 години
Аз да уча арабски персийски и кюрдски? Па да ви е....м макята бре!!! Да съм им аз на гости в Мойта държава... Я марш пи...ка ви матерна... Нагли сте вече....
5
1
 
19
 
! Отговори
Ben Gan преди 8 години
Какво е ПРЕДОВАЧ?
4
0
 
19
 
! Отговори
Peter преди 8 години
СМЕШНО АФГАНСКИ ЕЗИК , МНОГО СМЕШНО.Дари и Пущу са официалните езици в АфганистанИМА И 10 -НА ЕЗИЦИ НА МАЛЦИНСТВАТА.
3
4
 
33
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Ще им учим ние язика. А те не могат ли да научат български, след като живеят тука? Както е тръгнало турския и арабския ще станат официални тук (((( Срам и позор
2
12
 
8
 
! Отговори
TRAKIEC преди 8 години
МИ ТЕ ТВА СА ОФИЦИАЛНИТЕ ЕЗИЦИ НА БУРГАЗЛИЙ ХАХАХА
1
5
 
41
 
! Отговори
??? преди 8 години
По тъпо нещо отдавна не бях чел.Дори и китайците вече говорят английски... така че всеки да учи английски или немски, а не някакви джагалски езици звучащи като квичене.