Българските учители масово търпят насилие от родителите

Засегнатите даскали са 45% от училищата и 65% от детските градини
Обновена: 10 юни 2015 13:48 | 10 юни 2015 13:48,
15
Българските учители масово търпят насилие от родителите
Снимка: Reuters, архив

Около 45 процента от учителите в училище са пострадали от насилие от ученици и родители, а 65 процента от учителите в детските градини също са претърпели насилие от родители и това е психическо насилие.

Това заяви днес пред журналисти председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева, попитана увеличават ли се случаите на физическото и словесното насилие към учители от страна на родители и ученици.

Такева коментира темата за насилието в училище по повод на последния случай от Велико Търново, при който ученичка от осми клас е ударила учителя си по български език и литература, след като й е написал "двойка".

Във всеки един момент в българското училище се случва нещо и затова през 2013 г. СБУ поиска от 42-то Народно събрание и беше прието изменение в Наказателния кодекс - в член 113 и в член 114, и така физическото насилие към учителите беше криминализирано, заяви Такева. "Затова, всеки, който посяга на учителя, трябва да познава този закон", коментира тя.

На въпрос увеличават ли се случаите на нервни и психични проблеми сред учителите заради насилието и стреса в училище, Янка Такева обясни, че в наредба 5 са регламентирани професионалните заболявания при учителите и те са защитени от закона.

Изследване на СБУ от 2013 г. показа, че "твърдите" фактори намаляват въздействието си върху тези пет болести при учителите, но се увеличават факторите, свързани със стреса в училище. Тези фактори влияят пагубно върху здравето на учителите, но и върху учениците, защото и "те започнаха да боледуват от болестите на възрастните", коментира Янка Такева.

СБУ организира днес националната конференция "Взаимодействието между средното и висшето образование - перспективи и решения".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: насилиетормозучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
даскал от миналото преди 8 години
До АнонименЛичи си кой е бягал от час и после се е молел за тройчица. И после е псувал и проклинал, когато не е получавал. (Виж "НИЕ НЯМАМЕ.......")
12
1
 
10
 
! Отговори
кака мара преди 8 години
г-жа Такева да не се заблуждава-това не е точна статистика.докато държавата не си поеме задълженията ще има още много насилие срещу учителите.никакви закони не работят-как ще задължиш насилника да те уважава??!!само с насилие-това винаги всява респект срещу тъпанарите
11
1
 
9
 
! Отговори
Учителя Оби Уан преди 8 години
На учителите да се зачисли по един джедайски меч. Това ще реши проблема.
10
1
 
15
 
! Отговори
kvazi преди 8 години
"от 1994 година насам е председател на Синдиката на българските учители."21 години!
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ква стана тя, мамини дечица започнаха да определят условията в училище и семейството. И колко от тях са научени на самокритичност и труд, колко? Тате носи, мама меси, да живей труда на сянка! Няма казарма където искаш не искаш *** те учи на ред и дисциплина. Разбираш, че има принципи на колектива които да се спазват. Егото остава удома. За да влезеш в СУ беше постижение и влизаха най-училите. Да препишеш или платиш беше невъзможно. Сега плащаш и взимаш "вишу" като половината изпити са платен
8
4
 
44
 
! Отговори
глас преди 8 години
Какво друго очаквате от родители-простаци? Простака ражда и отглежда простаци. Тези простаци сринаха изцяло образованието, натикаха учителите в ъгъла и сега им гледайте сеира. *** народ - слаба държава.
7
4
 
29
 
! Отговори
Пацо преди 8 години
Родителите прекалено много си глезят децата и ги защитават за всичко. Дори и когато 100% не са прави. Преди години не е имало такава глезльовщина...но днес е така: "Ох на мама златното, ох на тати невероятното" (хвалби без покритие и заслуги) и дрън дрън...
6
8
 
36
 
! Отговори
ДЕТСКА учителка преди 8 години
Всеки божи ден на вратата на занималнята ми висят родители и ме съветват как да им гледам децата, какво да ги уча и колко да ги възпитавам. Почвам да се чудя защо изобщо съм учила пет години в университета, щом всеки *** я разбира моята професия и ме наставлява ежедневно?!
5
3
 
34
 
! Отговори
реалист преди 8 години
За съжаление младото поколение не е закърмено с любов към знанието, а към" лесния начин" на живот. Всеки втори иска да става певец/майка му му казала, че може да пее/, трият билети от Националната лотария само и само да не учат, някои крадат, други още на училище се напиват и дрогират, почти всички са в чат по време на учебен час и още много други възможности да прекараш деня без да научиш нещо. Това е резултат от статуса на родителите- и те не са прочели една книга през живота си,.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има учители има насиле над тях, като свършат и ще изчезне и насилието!
3
4
 
28
 
! Отговори
родител преди 8 години
а учителите шамари нямат ли , *** разбира само от кютек
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо се допуска такова насилие?На първо място е редно във всяко детско заведение да има работещи камери. така ще се установи лесно насилието, упражнява както от, така и върху учителите и децата. А на Такева отдавна следваше да й се посочи вратата, след като сама не се сеща, че е изпята песен.
1
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През времето на гадния социализъм родителите идваха на родителска среща,чуваха какви са ги надробили отрочетата и после удома имаше здрав анализ и тупаници. Сега родителя е друг. Детенцето е онеправдано от гадни учители които не разбират гениалността му. Ето защо родителят решава да внесе справедливост и отива в школото и набива учителя. Да гледа по-добре и "правилно" да оценява кретенчето. А то завършва със самочувствие и очаква признание от живота. И идва момента в който розбира, че не става.