Наесен учителите с нови заплати? Дано стане!

Министър Танев: Ще променим начина, по който се правят матури!
Обновена: 12 юни 2015 12:06 | 12 юни 2015 11:32, Анисия Иванова
56
Наесен учителите с нови заплати? Дано стане!
Снимка: архив Булфото

Наесен заплатите на учителите може да бъдат увеличени. "Винаги наесен се случва това. Дано стане", заяви пред Нова телевизия образователният министър проф. Тодор Танев.

"Преди няколко дни премиерът обеща да бъдат намерени 20 милиона лева допълнителни средства. Ние сме в непрекъсната връзка със синдикатите. Разчитам на опита на Янка Такева", каза министърът.

Още по темата

Но не е само синдикатът, сега вече има и политическа воля това да се случи, убеден е Танев. По повод непрекъснатите намеци за оставка в образователното ведомство министърът заяви, че целта на нападките е да се дискредитира правителството.

Относно скандала с купуването на отговорите за матурите министърът заяви, че по думите на главен комисар Терзийски става дума за административни нарушения, а не за изтичане на информация от министерството.

"Повтарям -  от министерството нищо не е излязло. Предишни години може да се е случило, но тази година - не", убеден е министърът.

За преписването на матурите и дали ще има наказани той заяви, че квесторите в страната са над 10 хиляди души. "Възможно е стотина да са съучаствали с действие и бездействие", допусна Танев. По записите много внимателно ще видим какво са правили. Има преписани, има еднакви работи, става въпрос за свободния текст при зрелостниците, поясни той.

"Хванахме 84 абсолютно еднакви работи. Сега по видеозаписите ще видим какво се е случило. В Ардино миналата година са били открити много еднакви работи и хората са си затворили очите". Става въпрос на ниво Районен инспекторат, поясни той.

Миналата година училището беше на 7 място в класацията по успех при зрелостниците, тази година е на 653 място. Това подбива авторитета на цялата система и доверието към българския учител, убеден е Танев.

Той отново заяви, че от следващата година ще бъде променен начинът, по който се правят матурите. Събрали сме много информация и ще променим много неща. Според министъра има принципна, философска грешка при сегашното провеждане на матурите, затова ще има промяна на наредбата. В момента, в който ученикът излезе, той веднага ще може да си пресметне точките за верните отговори и ще знае как се е справил, разкри министърът.

По повод случая с 14-годишната ученичка, която наби учителя си, проф. Танев заяви, че повечето училища нямат този проблем. Според него трябва да се заздравят връзките между семейство, училище и общество, а родителите тряба да участват в педагогическия процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Калина Станкова преди 8 години
Въпрос на култура . Един човек като не е точен и коректен , за какво повече да говорим . Има ли смисъл от повече коментари . Няма нали ???
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С КОЛКО %?МОЖЕ БИ 2-3% ЗА НАЙ-ПОСЛУШНИТЕ, А?А за директорите около 20-30%, нали?Па и те да си купяят хубави коли!
25
0
 
8
 
! Отговори
Павката преди 8 години
До Анонимен 12 Ще ти отговоря като човек познаващ системата отвътре. Образователната система като повечето системи е функция на обществото. Когато имаш болно общество получаваш болно образование. Единици учители идеалисти не могат да компенсират обществени проблеми натрупвани с години - могат единствено да помогнат на по-ученолюбивите да вземат живота си в ръце навреме. Докато в множеството Български домове има повече снимки на фолкзвезди отколкото книги на Възрожденци това няма да се промени.
24
1
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Пак се започна с вицовете.Нито един млад човек няма да започне да работи в тази система, поради един *** факт - във всяка друга фирма ще получава същото заплащане 500 бруто.Второ младите хора идват и си заминават, защото този доход особено за мъж го поставя в зависимост или от родители, или от съпругата му.Така, че освен, че е феминизирана, ще стане и предпенсионна/защото основната възраст е 55+/.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идват избори,на есен...
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак лъжете хората, Тодоре! Не ви ли увряха тиквите, че този сценарий е разиграван вече много пъти и ти, и баба ти Такева сте пътници, некадърници.
21
0
 
17
 
! Отговори
Ти и аз преди 8 години
До АзМного добре казваш, че рибата се вмирисва откъм главата. Лошото обаче е това, че се чисти откъм опашката. И както виждам, наистина чистенето на рибата точно оттам и ще почне - само слушай министърът как обвинява учителите.
20
0
 
9
 
! Отговори
Геш преди 8 години
До СмахнатЧе си смахнат се вижда! :) Изобщо не си наясно за частните училища, някой те е излъгал! Там и заплати по високи, и работата им е по лека,гаранция!!! Имах колеги,знам какво натоварване имаха те и какво аз,в обикновеното училище в голям областен град. С по 6-7 деца в клас, и всичко осигурено! Ама и да ти обяснявам няма да го разбереш! :D
19
0
 
9
 
! Отговори
nn преди 8 години
Продължават да снасят по всички медии какво ще направят. Айде да видим какво направихте А?
18
4
 
3
 
! Отговори
учителка преди 8 години
Чета тук развълнуваните коментари на капс лок на някакъв родител и искам да му отговоря - ***, да го духаш, ние вече сме във ваканция!
17
11
 
3
 
! Отговори
Смахнат преди 8 години
Крайно време е учителските заплати да се изравнят с европейските. Но не бързайте. Трябва да са в съотношение както в Европа . Между минимално възнаграждение и учителска заплата в държавно училище там в Европата. Тогава ще видите че заплатите им трябва да се намалят драстично. А който иска висока заплата бегом в частно училище. Само,че там изискват 8 часа на работно място. Няма безкрайни отпуски . Иска се дупе и реални резултати. И тогава дават пари. Там пари не дават само с повтаряне на дай
16
4
 
18
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Като пишеш "неколкократно вдигане на заплатите на учителите" да се беше позаинтересувал, че един учител масово е със заплата 500 лв. Когато убедиш умен, образован, смислен, можещ човек да стои и да търпи ученически и родителски произвол, тъпкане, унижение, физическа саморазправа за тези пари, ела ми се обади. От образованието зависи каква ще ни е държавата. Нашата затова е скапана, понеже разни хора чули, че на учителите "неколкократно им вдигали заплата" и се чудят що няма ефект за 500 лв.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Трябва и законностВ такава система, няма "наши хора", защото има точни ясни критерии.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 23Внасям пропорционално на това,което получавам и за разлика от тебе не мога да скатая нищо.За разлика от такива като тебе не мога да взимам комисионни,не мога да правя он инклузив обслужване с претоплени и манджи от една седмица,храни и напитки със съмнително качество и др.далавери!Аако на това вБългария му казваш туризъм,значи си много зле!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учител с 20 г.саж и 550 лв. чисти пари на края на месеца,това звучи смешно! Който иска да заповяда на частни уроци-един урок минимум 30 лв. Е,сега някой ще каже,че не всеки родител има възможност,ама аз като отида в магазина никой не ме пита дали имам или нямам.В крайна сметка трябва да има и хърби в тая държава,не може всеки да е с престижна и добре платена професия!
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Трябва и законностАми точно за това става дума. Високите заплати да послужат за ново селектиране на млади кадърни учители. Така се прави по света. Даваш два семестъра "пробационни", мониторинг и след две отрицателни доклада - чао. Ама сега не може да се направи, и ако ти трябва учител по английски вземаш някой с пета специалност. Хората са го измислили.
11
1
 
4
 
! Отговори
стрелец преди 8 години
Чуя ли за думата матура,ръката ми посяга към кобура!
10
0
 
12
 
! Отговори
Геш преди 8 години
Не е само заплата,разбере го! Да, първо от нея започва всичко,даваш висока заплата после изискваш! На първо място нови директори!!! От там мирише най много,там е корупцията и неправилното управление! След това ПРАВА!!!! Права на учителя, да не е зависим от ученици,родители и делигиран бюджет! Атестация на всеки две години! И на учители и директори! Сурови наказания за гамените които се гаврят с учители и съученици! Това е!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Плаща се за това което знаеш и можеш, а не колко часа си работил.
8
5
 
5
 
! Отговори
друг форум преди 8 години
Защо слагате минуси на мнение 6. Не ви се мисли логично ли?