Наесен с песен – повече първолаци зад букварите

Има нужда от повече учители, младите педагози бягат на запад
Обновена: 10 юли 2015 16:38 | 10 юли 2015 16:33,
12
Наесен с песен – повече първолаци зад букварите
Снимка: Булфото, архив

72 000 първокласници очакват от Синдиката на българските учители (СБУ). От родените 73 881 деца се очаква над 72 000 да седнат зад чиновете наесен. Много от децата са емигрирали заедно с родителите си и затова от СБУ очакват по-малка бройка, коментира пред БТА лидерът на синдиката Янка Такева.

"За съжаление обаче се увеличават и децата, родени с ментални или физически проблем. Те сядат по-късно зад чиновете", затова Такева изрази надежда, че все пак наесен децата в училищата ще бъдат повече от очакваните 72 000.

Тенденцията за увеличаване на раждаемостта се запазва и в следващия набор 2009, когато родените са над 76 000. Това обаче създава и нужда от повече места в детските градини и ясли, както и повече паралелки в училищата.

Янка Такева похвали общинските политики, които целят да се разширят детските градини. Похвали и създадените възможности в образователната система да се обърне внимание и на децата от ромски произход още от детската градина.

Трябват ни учители по чужди езици и точни науки

Търсят се 138 възпитатели за училищата в София. Допълнително има глад и за преподаватели по чужди езици, а има липса и на учителите в сферата на точните науки като математика, химия, физика, биология. По думите на Такева, има липса и на желаещи да работят като начални и детски учители, но младите педагози предпочитат да се развиват в други сфери, заради ниското заплащане.

Тя посочи за пример Кърджали, където в бюрата по труда има незаети хора с педагогическо образование, но въпреки това има 111 свободни места в учебните заведения. Според СБУ е нужна държавна политика да се преодолеят два належащи проблема в сферата. Освен липсата на млади и свежи кадри, наблюдава се и прекалена феминизация на професията.

Младите специалисти - в Англия, Германия, Австрия

Заради по-доброто заплащане в чужбина младите ни специалисти емигрират след като завършат. Специалистите от професионалните училища, особено владеещите чужди езици, отиват да работят зад граница, разказа Такева. Началните учители пък стягали куфарите към Великобритания. Там са привлечени не само от по-доброто заплащане, а и от по-различната организация на работа. В началото работят с децата на емигранти, а после продължават и в британските училища.

Ако искаме по-млади учители - трябва да се повишат заплатите

Заплащането е сред основния фактор за мотивация на младите и трябва да се работи в посока увеличаване на заплатите, коментира Такева. От СБУ са поставили искане за увеличение и са получили обещание това да се случи от октомври тази година. По думите й министър-председателят е поел ангажимент за увеличение на заплатите в целия сектор и да се отпуснат 20 милиона лева за целта. В момента се правят изчисления с колко процента могат да се увеличат заплатите на учители, директори и помощник-директори. Правят се изчисления и за бюджета за 2016 година, като акцентът освен върху по-доброто заплащане, е и върху подобряване на условията на труд.

Тенденцията у нас - като в Европа

Председателят на СБУ цитира и колегата си от Европейския синдикален комитет по образованието Мартин Ромер, който в скорошното си гостуване в страната е обявил, че скоро в Европа ще има нужда от 2 милиона учители. Същото се наблюдава и у нас. От 93 000 учители и директори в страната едва 1700 са до 25-годишни. Средната възраст на учителите у нас е между 48 и 52 години. Янка Такева заяви, че все пак в България ситуацията е по-добре отколкото в Европа, където средната възраст на учителите е 56 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
B провинцията без връзки не става.
7
0
 
15
 
! Отговори
уч преди 8 години
Как да дам пример на учениците ми за това,че трябва да се реализират с учене, като знаят, че учителят им изкарва 500лв заплата, а мутрите и чалга "звездите" се возят в най-скъпите коли, ежедневно са на лъскави партита/купони и въобще не се лишават от нищо. Това грабва окото на младия човек.Ами естествено, че ще подражават мутрите с джиповете и ще се правят на биячи, както и на чалгапевачките и ще се предлагат чрез фейсбук профила си.. защо им е да учат и да мислят...
6
0
 
12
 
! Отговори
учител под 30 преди 8 години
Млад учител съм и работя с желание. Трудът ни е жестоко подценен, а отговорностите големи. Не само, че трябва да учим децата на наука, но имаме и моралното задължение да ги изградим като чисти и светли личности напук на зверския материализъм, който е обхванал обществото ни.Който си мисли, че да си учител е лесно - нека изкара няколко дни с всички 170 ученици, на които преподавам, бумащината, която ми се стоварва и разправиите с родителите и ученическите претенции
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се виждам как ще се пенсионирам на 65 години при условие че децата драстично намаляват,годините се увеличават а заплатата ми не мърда.Работим повече от 12 часа,отговорността ни е огромна,бумащината ни е огромна,вършим работата и на директора,който като правило е винаги недоволен,защото се мисли за бог,а заплатата ни е между 530-555 лева.До кога?Ние обожаваме децата,но за нас мисли ли някой?До кога ще бъдем просяците на обществото ни?Искам достойно заплащане и човешко отношение към нас!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След освобождението сме били 3 милиона. Реално толкова ще останем след 10 години. 2 милиона в София и 1 милион в провинцията.
3
1
 
19
 
! Отговори
stranno преди 8 години
Набор 2009 се родиха над 80000 деца а сега говорят за 76000. Къде са другите, те не знаят колко точно са емигрирали. И е крайно време да се сложи ред за да знаем колко сме тук колко са се изнесли и колко сезонно поработват навън. Да не се окаже че сме под 6 млн?
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учител съм по образование, но с нито ден трудов стаж по специалността. Заплащането е повече от обидно.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма увеличаване на раждаемостта сред българите, а има преселение на народите от провинцията към София.