Пет ваканции за децата през идната учебна година

Нито ден почивка между матурите, решиха обаче от МОН
22 юли 2015 07:41,
34
Пет ваканции за децата през идната учебна година
Снимка: архив, Булфото

Пет ваканции заедно с лятната ще имат учениците през следващата учебна година. Това показва графикът за учебното време, публикуван на сайта на МОН.

Есенна ваканция ще зарадва учениците само месец и половина след първия звънец. Те ще почиват от 31 октомври до 2 ноември включително.

По Коледа пък учениците няма да посещават класните стаи общо 11 дни - от 24 декември до 3 януари догодина. Само след по-малко от месец хлапетата и гимназистите ще излязат в нова междусрочна ваканция - от 30 януари до 7 февруари. На следващия ден ще започне вторият учебен срок.

Пролетната почивка за учениците от 1 до 11 клас ще е 9 дни и е насрочена за периода от 2 до 10 април. За зрелостниците тя ще е по-кратка - от 2 до 6 април.

За разлика от последните няколко години обаче, зрелостниците няма да имат и ден отдих между двете матури. Националният изпит по български език и литература ще е на 26 май, а втората задължителна матура по избор ще е на следващия ден. На същите дати ще са и националните външни оценявания след седми клас.

На 26 май ще е и изпитът за гимназия по български език, а на 27 май ще бъде тестът по математика. Така за поредна година зрелостници и седмокласници ще имат изпити "две в едно".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
фифи преди 8 години
Заплатите са различни ,според училището.Някъде вземат 700, в други училища 500.Зависи от броя деца в самото училище.
30
0
 
0
 
! Отговори
166 преди 8 години
Последната ми заплата беше 660 лв-чисто.Учител съм.
29
0
 
1
 
! Отговори
Isuf преди 8 години
Аха, значи есенна ваканция от 31ви до 2ри? Това означава, че само на 2ри ще се почива като ваканция, другите два дни са уикенд. Още повече, коледната завършва в неделя, следователно реална коледна ваканция има до 1ви. Вземете тези ваканции и си ги пъхнете надълбоко.
28
0
 
4
 
! Отговори
Т преди 8 години
До ТамараНе ги държат на училище до 17.Просто задължителни занимални направиха, за да се отглеждат децата/т.е. да престоят някъде/, докато родителите им се приберат,за да ги вземат.За доста родители занимаването с детето вкъщи е досадно и ненужно, след като може да се прави и от друг.Контрола е почти нулев.И тъй като не се повтаря от 1-4 клас, в 5-ти влизат тотално неграмотни и с минимум знания, не счели за необходимо да прочетат една книга от задължителната литература през лятото
27
0
 
7
 
! Отговори
Галя преди 8 години
Оги ли си, Боги ли си, с коментар 1,ами стани учител, след като ти се вижда много добре заплатено и леко, вместо да завиждаш. Смятам, че с 500 лв. заплата ще си изхраниш семейството. Не е невъзможно, от личен опит знам. И да ти поясня, че благодарение на отпуската си, ще можеш да работиш и на втора работа, за да си позволиш да имаш поне едно дете. Малко са учителите с 2 деца, разбираемо защо. Все пак да те успокоя - всеки ден ще имаш 30 деца на главата си. Няма да ти е скучно само с твоето.
26
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До учител в БългарияМоята основна заплата за старши учител ( с висше образование) пък е 555 лв, но знам, че има колеги и с още по- ниско заплащане.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Относно коментара ,че българските деца са много натоварени:БЪЛГАРИЯ:Дълга лятна ваканция, която така или иначе омръзва на децата.През годината имат малко почивки , а дори и те се отработват през уикендите.Децата имат многоглупави учебници,имат много домашни (напишете за ваш родина участвал във втората световна война)!
24
3
 
5
 
! Отговори
европата преди 8 години
До Тамара (23)Аз съм в Австрия. Тази натовареност, която си описала, тук започва от 5ти клас. Към нея добави: ежедневни домашни, които се проверяват за разлика от БГ (т.е. не може да отидеш без написано домашно, следва лоша оценка), проекти, презентации, т.нар. читателски дневник (няма оценка по съответния език, ако не прочетеш книгата и не я опишеш на 2-3 стр.), в гимазиите имат по средно 9 редовни часа на ден. Почивка само през уикенда или ваканциите.
23
8
 
3
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Не мога да разбера толкова ли е трудно учебната година на учениците да започва на 15 август или 1 септември и да свършва на 30 юни, дори и за малките. Ще имат достатъчно време да си вземат материала и ваканциите ще са по-нормални, а не изсмукани от пръстите като сега по 2-3 дни, защото останалите са някакви празници. А понеже са семейни празници, по-трудно може човек да се организира да отиде примерно някъде на ски или екскурзия. Да не говорим, че нищо не успяват да научат така.
22
1
 
2
 
! Отговори
Калина преди 8 години
До Студентка,,Студентке'', ходи си в УНСС или в ЮЗУ и си мълчи. Сигурно и финанси учиш, или може би международни отношения :Д . Куха лейка такава.
21
3
 
11
 
! Отговори
Тамара преди 8 години
До европатаМоля те, замълчи. Децата в България учат по възможно най-глупавата и несъобразена образователна система, която може да съществува! Да, натоварени са, говоря от името на човек, който все още е в гимнация. Чантите на първокласниците тежат по няколко килограма, държат ги на училище до 5! Гимназистите имат тестове, контролни и други глупости почти всяка седмица, домашните понякога са непоносими.Ние също сме хора и имаме нужда от почивка. Млъкни и си ходи в Австрия като ти харесва повече
20
4
 
4
 
! Отговори
европата преди 8 години
до Албена (16)Децата в БГ са натоварени?! Само едно сравнение с Австрия-там децата ходят сутрин на училище, но почти всеки ден имат по 2-3 редовни часа и след обед (по различно време, като студени са), т.е уроци някъде мевду 18,00-20.30ч., почивка-нощем. А в БГ ходят само сутрин или след обед и на практика имат половин ден за почивка и уроци. Да не говорим, че зрелостниците имат 5 изпита (не 2) за 10тина дни, като езиците са писмено и говоримо (т.е.мин.7 изпита). И казваш бълг.деца натоварени?
19
1
 
8
 
! Отговори
До учител в България преди 8 години
Колега, завършил съм редовно СУ през 1984 г.Кандидатствахме 16 души за едно място.Подборът беше много добър.Сега молят в същата специалност някой с 4 от дипломата да се запише.А иначе имоята основна заплата е 590 лв. вече от 5 години.А новият закон ще донесе още повече проблеми на образованието ни.Мислех да се пенсионирам след 2 години.Сега.....
18
0
 
22
 
! Отговори
Димитрова преди 8 години
До Helenaправилно, МОН брои почивните дни и ги пише - ваканция. И това не е за първа година!
17
0
 
4
 
! Отговори
ое преди 8 години
До До ИвановаИскате във София, Иванова, затова няма !! Идете на село, ако все още има училище!
16
0
 
18
 
! Отговори
Читател преди 8 години
Много ми се ще да знам - а дали от 24.12 до 03.01. депутатите ще работят ?! Каква ваканция е това?
15
0
 
8
 
! Отговори
Неук преди 8 години
До HelenaМОНТ и медиите да не се излагат,... все поне елементарна разлика между работни и почивни дни трябда да могат да направят... и прости умения да броят до 10 !!! Не е трудно децата в първи клас ще им свършат работата, ако им е трудно!
14
0
 
7
 
! Отговори
Албена преди 8 години
До огорчена и смаянаИ без това стреса е толкова голям и за децата и за родителите. Толкова ли е трудно да им се даде поне малко време "за превключване"?! Дали може с нещо да се повлияе на това решение?
13
0
 
3
 
! Отговори
tanq преди 8 години
u4itelite sa zaviimi ,te pravqt kakvoto im se naredi,(pone pri nas e taka)kaje li direktora zna4i hte e taka,mojeh ne mojeh ,iskah ne iskah ,izpalnqvah!!!
12
2
 
27
 
! Отговори
огорчена и смаяна преди 8 години
Как може матурите за зрелостниците да са в 2 последователни дни??? Това са деца, а не машини!!! МОН си правят експерименти и всичко това е на ученическия гръб!!! Не бива нещата да се оставят така и трябва да се вземат мерки още сега!!! Те имат нужда поне от един ден разлика!!! Защо е нужно излишно напрежение??? ТЕ НЕ СА РОБОТИ!!! МОН, вземете се в ръце!!!!!