Матура за четене в 5-и клас, в 9-и също на изпит

Кабинетът прие план за повишаване на грамотността
31
Матура за четене в 5-и клас, в 9-и също на изпит
Снимка: Булфото, архив

Матури и за петокласниците - това предвижда приетият от Министерски съвет план с мерки за 2015-2016 година в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Те ще се явяват на национално външно оценяване, което трябва да покаже каква грамотност притежават при четенето.

В момента децата от 5-и клас не се явяват на никакви матури.

За учениците от 9-ти клас също се предвижда национално външно оценяване, в което те ще разкрият "функционалната си грамотност".

Чрез заложените в цялостната стратегия мерки се цели до 2020 година да се постигне 90% дял на обхванатите в детска градина деца на над 4 години, до 30 на сто по-малко 15-годишни ученици с постижения под критичния праг PISA, както и ръст на възрастните, завършили курсове за ограмотяване, пише "Монитор".

Основният акцент е насочен към стимулиране на четенето.

В документа са заложени различни училищни и извънкласни национални инициативи като "Бъди грамотен", "Малкото голямо четене" и др. За 2016 година е планирано и онлайн състезание "България пише".

За повишаване грамотността на нацията се предвижда още създаване на кътoве за четене на обществени места като например моловете, метрото, жп гарите и кината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: матура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си оправят учебното съдържание и учебният план първо, тогава евентуално може да се очаква повишаване на грамотността. Отделно в момента заплащането на учителите зависи единствено от техният трудов стаж и директора. Няма значение дали е бакалавър, магистър или доктор, допълнителните квалификации, публикации, участие в семинари също не участват в определянето на заплащането им. Не ги стимулират по никакъв начин за по-високо професионално развитие, което би се отразило и на начина на преподаване
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Матурите не са начин за повишаване на грамотността!Може би възможността за освобождоване от матура, както беше преди би стимулирало учениците повече да полагат ежедневни усилия през цялата година за да имат по-висок успех/знания. В момента може цяла година да не прави почти нищо и месец преди матурата/изпита да седне да се подготвя.Естествено след изпита поне 50% от наученото е вече забравено