Матура за четене в 5-и клас, в 9-и също на изпит

Кабинетът прие план за повишаване на грамотността
31
Матура за четене в 5-и клас, в 9-и също на изпит
Снимка: Булфото, архив

Матури и за петокласниците - това предвижда приетият от Министерски съвет план с мерки за 2015-2016 година в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Те ще се явяват на национално външно оценяване, което трябва да покаже каква грамотност притежават при четенето.

В момента децата от 5-и клас не се явяват на никакви матури.

За учениците от 9-ти клас също се предвижда национално външно оценяване, в което те ще разкрият "функционалната си грамотност".

Чрез заложените в цялостната стратегия мерки се цели до 2020 година да се постигне 90% дял на обхванатите в детска градина деца на над 4 години, до 30 на сто по-малко 15-годишни ученици с постижения под критичния праг PISA, както и ръст на възрастните, завършили курсове за ограмотяване, пише "Монитор".

Основният акцент е насочен към стимулиране на четенето.

В документа са заложени различни училищни и извънкласни национални инициативи като "Бъди грамотен", "Малкото голямо четене" и др. За 2016 година е планирано и онлайн състезание "България пише".

За повишаване грамотността на нацията се предвижда още създаване на кътoве за четене на обществени места като например моловете, метрото, жп гарите и кината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: матура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Фики преди 7 години
*** пиша гармодно и не се плажа от ваз
21
1
 
0
 
! Отговори
Kaloqn преди 8 години
Tezi maturi sa golqma glupost.. No kakvo da se pravi naroda
20
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
това са глупости Има деца който си учат КАТО МЕНТЕЗИ МАТУРИ СА БЕЗМИСЛЕНИ нали така
19
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Пълни глупости - проверка на четенето след 5 клас. Ами то детето трябва да знае да чете след първи клас, а по-нататък да продължава упражнението с много книжки всеки ден в къщи, а не с флаш мобове в метрото и мола...А проблема на учебниците не е във високия стил, а в явните лъжи и преиначаване на историята - умишлено, злонамерено и по заявка на власт имащите.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен :) преди 8 години
Не знам скоро дали сте се докосвали до "магията" на новите учебници, но ако всичко не беше написано на толкова висок стил,може би тогава много деца щяха да учат повече :). Не ми говорете за желание и такива подобни.Да, то има значение при децата които така или иначе не си учат, но сложно написаните учебници затрудняват дори тези, които държат да постигнат добри резултати.За много от предметите разчитам на плановете, дадени ми от учителите, за да мога да усвоя материала. Сами си правете изводи :)
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ebookВ края на краищата който иска, полага усилия сам, ако ще и с калем да почне да се учи да пише и стари вестници да чете. Насила убост не става, а и от всЕко дЪрво - ***. Лошото е, че чиновниците в МОН са толкова грамотни, колкото и тираджиите и свястна реформа не могат да измислят.
16
1
 
3
 
! Отговори
ebook от 3 и 20 преди 8 години
Извини ме! Не исках да съм груба. За съжаление толкова изостанала е нашата действителност, че трябва да започнем ограмотяването от ниво килийно училище. Гледах преди време филмче за пенсиониран учител в родопско село, който у дома си събира децата; преподава им по учебници 8-*** употреба, а родителите му осигуряват въглища и храна за децата. И всичко това, за да не се налага да пътуват в снеговете по 20 км. до официалното училище.А говори ми за нет и е-бук... :(
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще е добре и материала малко да се осъвремени.Произведенията по литература са отегчителни за децата,може да се променят с нещо по интересно.Да не говорим за архаичният език.Налага се да бъда преводач на детето си,защото много от думите в произведенията изучавани в училище,са отдавна излезли от употреба,дори и в диалектите.Има достатъчно български и чужди автори,които биха били по интересни.
14
3
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
И за теб явно не е проблем да отнемеш и съвсем малката част от цената, която остава за автора.
13
2
 
6
 
! Отговори
ebook преди 8 години
20, защо нападаш?! Съвсем съгласен съм, че е така, просто нагаждам ситуацията към "неофисната градска действителност". Сам каза, че в малките населени места няма навсякъде Интернет, затова и се изхвърлих с 500-те книги. Аз имам само около 50, точно защото си ги подбирам в движение и по усет. Моля да не избързваш с изводите следващия път, става ли?
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ebookПич, моля те излез от офисната градска действителност!Явно още си в младежка възраст и четенето не ти е хоби, а поза, защото в противен случай щеше да знаеш, че човек в различни моменти има нужда от различно четиво. Аз си избирам четивата по усет и досега съм сгрешила само веднъж с "Нещо се случи" на Дж. Хелър. А ти?
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щръци, на децата не им се учи, защото съдържанието е поднесено скучно, сложно, отегчително.
10
4
 
5
 
! Отговори
ebook преди 8 години
Няма кой да се занимава нито да продава книги в малки населени места, нито да изгражда библиотеки. Това е истината. Нужно ти е 1 пътуване до "цивилизацията", купуваш електронен четец, пуълниш го с 500 книги и си спокоен цял живот. :))
9
1
 
3
 
! Отговори
3 преди 8 години
Това, което предлагам може да е със задна дата в големите градове, но вземете и идете в затънтените градове и села, където почти няма интернет да не говорим за нещото, наречено електронна книга. Не съм противник на ел. четци, напротив, но все още сме далеч от времето, в което ще бъде дигитализирана цялата информация.п.п. Истинските фенове на книгата знаят, че освен огромните ресурси от нови заглавия в електронен формат има и уникални издания на хартия.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали тези мерки ще дадат резултат, обаче определено трябва да се предприемат някакви действия. Трагично е положението - деца в 6-ти клас едва-едва сричат и не могат да съберат 1/2 + 1/3.
7
9
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Не самоук съм.На село в училището бяхме малко деца и даскала ни даваше да се занимаваме с нещо и отиваше да пасе козите.Това че ги взимаш от интернет не означава, че е безплатно. Предполагам и авторите трябва да живеят.........Дай линк от къде да си закупуваме книги директно от български автори, както ти писах доста неща съм пропуснал в образованието си, но може би ще имам шанс да наваксам.
6
10
 
2
 
! Отговори
до ebook 6 преди 8 години
Би ли споделил с нас от къде взимаш безплатно книги на Български език без да нарушаваш авторските права на авторите и издателствата.
5
1
 
4
 
! Отговори
Звезда преди 8 години
След полагането на изпита в девети клас и на база резултат минимум "Добър 4.00", младежът да има право да помисли за шофьорски курсове!!!
4
1
 
1
 
! Отговори
Хитър Петър преди 8 години
Сложете и по едно кътче с книжки и в тоалетната - да има от де да късаме :)
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За повишаване грамотността на нацията се предвижда още създаване на кътoве за четене на обществени места като например моловете, метрото, жп гарите и кината."Намалете ДДС-то върху книгите, заредете библиотеките с нови и интересни издания, отпуснете пари на читалищата и училищата за различни извънкласни дейности (художествено слово, театрални трупи и пр.), а не ми слагайте по два дивана в мола.