Парадокс: Учим, за да ровим по кофите

Студенти масово избират специалности с висока безработица
10 авг 2015 16:00,
104
Парадокс: Учим, за да ровим по кофите
Снимка: Архив Reuters

По-голяма част от българските студенти се ориентират неправилно още при кандидатстване в университет. В последствие обаче очакванията им да си намерят работа по специалността, се разминава с реалността.

Това показва сравнителният анализ на данните за реализацията на студентите, завършили различни професионални направления, направен през рейтинговата система на университетите rsvu.mon.bg.

Младежите предпочитат модерни напоследък специалности като психология, публична администрация и др., а безработицата точно в тези сфери е висока. Много по-търсените на пазара на труда са направления с малък наплив като енергетика, транспорт и др, съобщи "Дарик".

Показателна е например Психологията, която за четвърта поредна година е най-желана в Софийския университет. Безработицата при младежите, които са се дипломирали в тази специалност от всички университети в България, е 4,03%, което е над средната безработица.

При нея се наблюдава и увеличение на хората, които не си намират работа по специалността - от 1,77% през 2012 г. на 2,56% през 2014 г. Въпреки тези тревожни данни масово кандидат-студентите и тази година посочиха като №1 в списъка на желанията си именно психологията.

Успокоителното тук е, че близо 60% от завършилите си намират някаква работа (не задължително като психолог), за която се изисква висше образование.

Следването на Публична администрация, която е втората предпочитана специалност в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, също не изглежда перспективно, тъй като там безработицата при завършилите е още по-висока - 4,43%.

Тревожно е положението и по показател „приложение на придобитото висше образование” - едва 36% от завършилите тази специалност си намират работа, за която се изисква диплома за висшист.

Подобно е положението и с третата и четвъртата най-желана специалност в СУ - Английска филология и Социални дейности. При филологиите безработицата е много малко под средната - 3,7%, а при социалните дейности стига цели 4,89%.

И двете направления са под средното ниво на приложение на наученото - съответно с 42% и 45% лица, намерили си работа, за която се изисква висше образование.

Педагогиката, към която последните години има трайно увеличаващ се интерес, също не може да се похвали с кой знае каква реализация - безработицата тук е 3,45%, доста далеч например от медицината, където безработицата е едва 0,13%.

На обратния полюс са специалностите, към които няма голям наплив на кандидат-студенти, но пък има глад за кадри.

В направление Енергетика например, за което работодателите се оплакват, че има недостиг, безработицата е едва 2,6%. В направление Транспорт, корабоплаване и авиация също безработицата сред завършилите е относително ниска - 1,95%.

При информатиката и компютърните науки процентът на безработни е 2,78%, като приложението на придобитото образование е 67%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
УАСГ випуск 09 преди 8 години
Глупости. В държавните университети,броят на местата в определена специалност е зададен чрез държавна поръчка. Ако има безработни в дадена сфера то или поръчката грешна, или тези хора не искат/не стават да работят в дадените позиции. Висшето образование - хубаво, лошо - НЕ ГО ПОДЦЕНЯВАЙТЕ. Възползвайте се докато е без пари в БГ и от възможностите които предлага европейският съюз. Милиони хора нямат лукса за безплатно образование. Милиони хора имат комплекси, че нямат висше образование.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Реалност Засягаш дълбок проблем, липсата на професионално образование, шлозери, фрезисти, заварчици...няма къде да се учат вече, а се търсят. На 18 г. в у-ще, а родителите на родителска среща...абсурдно. Всички искат да учат ви(с)шУ, парадокс какви хора учат и то атрактивни специалности в най-престижни университети в България. Млади хора, които нямат елементарен изказ и обща култура. Познавам момче, студент, ниво без коментар - казва ЧетеМ и нищо не разбирам, взел си е всички изпити.
62
0
 
6
 
! Отговори
milena преди 8 години
Аз съм завършила бакалавър по молекулярна биология. Когато трябваше да направя своя избор за специалност в университета,не съм се съобразявала с бизнеса, а само със сърцето си. Знаех, че работа за молекулярни биолози в България няма, или ако има ще е за 400-600 лв, което е недопустимо за такава специалност. Но реализация има в чужбина, особено ако там завършиш магистратура. Та всеки трябва да избере своя път на реализиране независимо от това каква е безработицата, трябва да следва сърцето си!
61
0
 
4
 
! Отговори
Реалност преди 8 години
Предпочитането на хуманитарните специалности в университетите в голяма част от случаите е заради плашещата повечето младежи математика, която не са научили и схванали в средното образование. Другия проблем е, че ги допускат и с ниски оценки до тези специалности - с тройки по Български език и литература. Извод: приема в университетите драстично трябва да се промени, практическата насоченост в университета също, както и качеството на средното образование. Не е нужно всички да влизат в университет!
60
0
 
0
 
! Отговори
DO MAINA преди 8 години
Maina ot Plovdiv li si ?
59
0
 
5
 
! Отговори
уууу преди 8 години
Неграмотността излиза много по-скъпо на едно общество, отколкото държавата да плаща за желанието на хората да учат нещо, което желаят. Въпросът е - да учат както трябва. Тоест, държавата трябва да плаща за строга и справедлива оценъчна система, която отсява мързеливия, глупавия, лековатия и т.н. Създадат ли се полезни навици у студентите към самоподготовка и целенасоченост в саморазвитието, тогава висшето образование ще изпълни много добра роля за бизнеса - ще даде един дялан камък...
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера гледах някъде репортаж с един младеж-висшист, работещ не по специалността (всъщност желаел да работи като учител), а в книжарница за 600лв. Момче беше твърдо убедено, че адекватното възнаграждение за образоваността му (История) и квалификацията ?! оценява на 1000 евро. Пожелавам му ги от сърце, обаче, как се изкарват такива пари в държава, където държавната заетост е 30% !!!! -около 700 хил. души, в т.ч. и учители; 2млн пенсионери, толкова непълнолетни, безработни, и разни ДРУГИ? Няма как.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БеселинаЗаглавието е манипулативно, но това е "изискване" така да се каже, в бг пресата ;) Самата статия ако я прочетеш ще забележиш че, казва верни неща - за недостига на кадри в енергетиката, транспорта, корабоплаването, авиацията... въобще, всичко за което се иска акъл. С други думи, искат дипломи, но няма кой да учи, от там - гвардии от психолози, социални и други ала бали - безработни!
56
0
 
1
 
! Отговори
Беселина преди 8 години
Прав е ууу! Тази *** манипулативна статия в различни варианти е пусната във всички вестници. Скоро обедняла България ще се оттегли от образованието и ще ви обяснят, че нямате нужда да учите каквото и да било, защото да ходите да чистите на западняците не е нужно кой знае какво знание. Също така ще са много щастливи всичките да си направите татуировки и да си пробиете носовете - така ще приличате повече на ***, а те знаят как да изтребват ***.
55
0
 
0
 
! Отговори
Беселина преди 8 години
До ууууПълно е с манипулативни статии, но точно тази не е образец. Това е проблем не само за БГ. Младежите си "следват сърцето" и т.н. и бягат от трудните професии от които реално има нужда. Затова пък, се е напълнило с измислени които запълват вакума за желаещите да заковат диплома за висше на стената, без много напъване. По цял свят безработните социални, психолози, мениджъри (на неясно какво), т.н. "арт" и други подобни стават все повече. Единствената манипулация са скромните 2% безработица
54
0
 
4
 
! Отговори
До уууу преди 8 години
Пълно е с манипулативни статии, но точно тази не е образец. Това е проблем не само за БГ. Младежите си "следват сърцето" и т.н. и бягат от трудните професии от които реално има нужда. Затова пък, се е напълнило с измислени които запълват вакума за желаещите да заковат диплома за висше на стената, без много напъване. По цял свят безработните социални, психолози, мениджъри (на неясно какво), т.н. "арт" и други подобни стават все повече. Единствената манипулация са скромните 2% безработица за които пишат...
53
0
 
6
 
! Отговори
Да преди 8 години
Така е, но за жалост и правото вече не може да изхрани тоолкова много завършващи юристи всяка година. Положението не е по-добро от психологията
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още преди 25г. тая специалност "психогология" беше "желана" от неуспелите да запишат "право" с надеждата да се прехвърлят по-натам.
51
3
 
2
 
! Отговори
V преди 8 години
За повечет от тия занаяти не се изисква вище . Все пак живеем във века на информацията ;) Трябва желание а не кетапи ;) могат да се направят три месечни курсове с дистанционно убочение . Интернет не е само за да се играят игри.Мястото на новите технологии в бг са използва не по предназначение щото много *** и алчни хора управляват образованието и държавата
50
5
 
15
 
! Отговори
уууу преди 8 години
Тази *** манипулативна статия в различни варианти е пусната във всички вестници. Скоро обедняла България ще се оттегли от образованието и ще ви обяснят, че нямате нужда да учите каквото и да било, защото да ходите да чистите на западняците не е нужно кой знае какво знание. Също така ще са много щастливи всичките да си направите татуировки и да си пробиете носовете - така ще приличате повече на ***, а те знаят как да изтребват ***.
49
2
 
17
 
! Отговори
НОРМАЛНО!!!!!!!!!!!! преди 8 години
НА КОМУНИСТИТЕ-КАПИТАЛИСТИ , НЕ ИМ ТРЯБВАТ УЧЕНИ ХОРА .....А ***-ПРОЛЕТАРИАТ!...ИНАЧЕ ..КОГО ЩЕ КОМАНДВАТ И КОЙ ЩЕ ИМ СЛУГУВА.....???/...така се манипулира тълпата ,по-лесно !!!/
48
1
 
7
 
! Отговори
АМИ РОВЕТЕ ,БЕ... преди 8 години
Няма граници за тъпотата и суетата в България!ТОВА НЕ Е ПАРАДОКС ---ТОВА Е РЕАЛНОСТТА ТУК!ВСЕКИ ИСКА ДА Е ТОВА ---КОЕТО СИ МИСЛИ ,ЧЕ ...Е...!Накрая остава само с фантазиите си!/...ПОСЛЕ -ДРУГИТЕ МУ ВИНОВНИ.../
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парадокс ЛИ ? ТА ТОВА БЕ ЦЕЛТА - скапано образование и още по скапана икономика ( на практика икономика на подаянията)Резултата е отличен - 5млн зомбита .
46
6
 
10
 
! Отговори
БГ хейта е безкраен преди 8 години
Създателят на Линкедин не е знаел дълго време с какво иска да се занимава, след като е завършил Станфорд със специалност Символна система и Когнитивна наука, след което е взел и магистър по Философия в Оксфорд! Та този човек, който сега е преуспял, дълги години се занимавал с какво ли не, като е бил безработен, предподавател, консултантн и т.н. Докато не създал Линкедин, който се ползва от милиони хора по света. Висше образование не означава, че можеш да работиш само това, което си учил!
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато едно общество не произвежда, развива т.нар. service industry--кол центрове, туризъм, публична админстрация, т.н. Тези професии като правило не са добре платени. Така е навсякъде по света. В България това е комплицирано от по-специфични социално-икономически фактори. В провинцията ситуацията е зле, независимо от специалност и се получават невероятни разлики в стандард между столицата и други градове. В столицата, специалисти печелят добре ако работят за чужди компании.