Киното виновно за интереса към "Психология"-та

Психоаналитици от филмите вдъхновяват кандидатите
12 авг 2015 08:48, Петя Славова
14
Киното виновно за интереса към "Психология"-та
Били Кристъл като психоаналитика на шефа на мафията, изигран от Робърт де Ниро в "Анализирай това". Снимка: Warner Bros. Pictures

До голяма степен интересът на студентите към специалността "Психология" е определен от несъвсем точната представа, която имат младите хора за нея. Тя се обуславя от филмите, в които психоаналитиците са проспериращи в просторни кабинети или изпълняват ролята на "рентген" при разкриването на престъпления, заяви пред БТА психологът доц. Маргарита Бакрачева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Поводът за коментара й е факта, че през последните години все повече студенти избират да учат специалността "Психология". Вече четвърта година тази специалност е най-желаната от кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски", въпреки че безработицата сред младите хора, дипломирали се в "Психология" във всички университети в България, е 4,03 процента.

Това показва сравнителен анализ на данните за реализация на студентите, завършили различните професионални направления, направен чрез рейтинговата система на висшите училища.

Сред почти всички хора доминира представата, че психологът с един поглед прави портрет и вижда невидимото, а всичко е в рамките на индивидуалното консултиране, което осигурява охолен живот и личен успех в собствения живот, коментира Бакрачева. Тя отбеляза, че младите хора проявяват интерес към психологията и заради това, че всеки човек иска да опознае и другите, и себе си.

Още по темата
Това е придружено с очакването, че учейки, всеки ще реши собствените си проблеми и ще бъде номер "едно". Тази частична представа на младите хора няма много общо с ролята на психолога, а е само една малка част от възможните функции и поприща за работа и реализация, коментира Маргарита Бакрачева.

Проблемът е, че има голям процент от учещите и завършили "Психология" , които правят това само защото е модерно и актуално.  Работата на психолога, както и много други професии, е натоварваща, недобре платена и изисква постоянно повишаване на квалификацията. Липсата на практика, предвидена в учебните програми, в допълнение "пуска" на пазара на труда завършилите я неподготвени, заяви психологът.

Според Бакрачева при избора на висше образование по психология кандидат-студентите не следват принципа на съобразяване с нуждите на пазара на труда, а и липсата на достатъчно информация към студентите за нуждата от допълнителна квалификация "прави нещата размити".

Дипломата за психолог дава само част от правата за практикуване на професията, каза психологът. Останалото е плод на допълнителни усилия, на учене и практика, както и на работа под супервизия, добави Бакрачева.

Една от основните функции на психолога е да работи в области, които са свързани с общото психично здраве и с благополучието на нацията, обобщи "полето на изява" на психолозите Маргарита Бакрачева.

По думите й това пък от своя страна включва всички сфери, в които са необходими психолозите - образователна и учебна дейност, трудова среда, здравеопазване, кризисни ситуации или на практика тези специалисти са нужни навсякъде.

Това, което липсва до голяма степен, е профилирането само в няколко насоки на учебните програми и също следва да се подобри, отбеляза Бакрачева.

Друг важен проблем у нас, е че професията на психолога продължава да бъде нерегламентирана в България. По думите й това създава неясни граници за правата на практикуване на професията и затова кой може да ги упражнява.

От друга страна, това поставя страната ни в различно положение спрямо останалите държави, заяви психологът.
Всяка друга професия може единствено да спечели от регламентирането на професията на психолога, защото това защитава квалификацията и предотвратява възможността потребителите да попаднат при неквалифициран доставчик на услуги, коментира Маргарита Бакрачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости, ама пълни глупости могат да бъдат подобни твърдения на тия архаични *** от БАН, които са застинали в Камената ера! Образователната система у нас ражда трайно безработни, неграмотни, мързеливи и безамбициозни същества, които са обречени на глад и мизерия до живот. Това е политика на онези, които ние въртим вече 25г. на власт - народът трябва да е *** и необразован, за да седи мирно и да се примирява. Преклонената глава, сабя не я сече!
4
0
 
3
 
! Отговори
Психология преди 8 години
Същият наплив към психологията като специалност и брой завършили е имало в Америка през 20- ти век, където възниква Бихейвиорзима с цел приложимост и прагматизъм, като при точните науки. Многото завършили също не намирали място на пазара на труда, освен част от тях в предподавателската дейност. Правителството и държавата решили да създадат работни места за голяма част от завършилите, като ги назначавали в училища, болници, поправителни домове, затвори, организации като консултанти на поведението
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко милиона живеят в САЩ? Това е първия въпрос, на който тези кандидат студенти следва да си отговорят. На практика в САЩ, пазарът е неограничен и работата за психолозите е благодатна. Тук кого ще консултират? В България обаче винаги има някаква *** мода, която определя посоката на движение в обществото.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Населението се нуждае от тези услуги, така е, но наистина е трудно човек да се ориентира сред специалистите на кого си струва да се довери. Нароиха се едни психолози, току що завършили, без грам допълнителна квалификация, практически и житейски опит. Това трябва да се спре.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Населението на България има отчаяна нужда от психолози и психотерапевти, но за съжаление не може да си позволи да плаща консултациите им.