Не стигат средствата за стипендиантите на СУ

От Алма матер решиха да намалят стипендиите от пет на три
13 авг 2015 17:13,
15
Не стигат средствата за стипендиантите на СУ
Снимка: bgonair.bg

Орязване на стипендиите на някои от наградените студенти от Софийския университет. Част от лауреатите на състезания или международни конкурси, които учат в Алма матер, няма да получат цялата сума, полагаща им се от последния програмен период от Европейската оперативна програма, става ясно от репортаж на България Он Ер.

Вместо полагащите им се пет стипендии, шампионите, които учат в Софийския университет, ще получат три.

Къде се къса веригата студент–университет–министерство и има ли решение?

Кандидат-висшистите от Студентския съвет на СУ ни обясниха, че проблемът не е само в Алма матер. 

"Проектът касае европейските стипендии, той е проект от ОП към ЕС за стария програмен период. Проектът е трябвало да приключи 2014 г., но последната година парите са разпределени на два семестъра. Те са първо по-малко и накрая се оказва, че за този семестър не достигат, тъй като се преизпълва квотата за успех", обясни Симеон Цветков от Студентския съвет на СУ.

Недоразумението се получава заради еднакъв успех на студентите. Тоест, ако в проекта е заложено стипендия да взимат петима кандидат-висшисти с успех 5.85, а в действителност със същия успех са общо двайсет, сумата, която ще получат трябва да бъде значително намалена, за да може стипендии да има за всички.

От МОН са наясно с проблема. От ведомството обясняват, че недоразумението се е получило заради забавянето на всички оперативни програми и за да не се допусне прекъсване между програмата „Развитие на човешките ресурси“ и новия проект по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Затова е взето решение проектът да бъде удължен с още един семестър и реално да покрие цялата учебна 2014-2015 г.

Допълнителни средства за стипендии за още един семестър обаче не са отпуснати, а наличните 15 млн. лв. са разделени между двата семестъра. Освен това, след класирането броят на студентите с равен минимален бал се оказва неочаквано висок за почти всички университети.

За стипендии за успех с равни балове са класирани 1 453 повече студенти от определената квота. Надхвърлената сума общо е над 1 млн. лв. От МОН предлагат три варианта за решение на проблема на университетите, които изискват те да покрият дупката от собствения си бюджет и за сметка на студентите.

Омагьосаният кръг затваря администрацията на СУ с решение да ореже стипендиите. От там отговориха на запитването на България он ер с официално становище: "Комисията по стипендиите единодушно решава броят на специалните стипендии, които един студент може да получи, да бъде намален от пет на три, a недостигащата сума в размер на 4 830 лв. да бъде изплатена от бюджета на СУ.

31 студенти от Софийския университет ще получат по-малка сума. В другите университети, в които има същия казус, стипендиите са изплатени в пълен размер от самите висши учебни заведения.

Вижте повече в репортажа на България Он Ер:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стипендиянтите фахаахааааааСтипендия хооохоооооТОВА Е КАТО ДА НАПИШЕШ ЛИНТЯЙ С ЛИНТЯЙИЛИ ПЪК БЪСТУНА ДА ГО НАПИШЕШ БААААСТУН : DСЕГАШНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ НЕ СА ВЕЧЕ ЖУРНАЛИСТИ А СА ПЪЛНИДЖУРНАЛИСТИХЕМ ДЖУРКАТ ХЕМ ЛИСТЪТХОХОООО
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо младите бягат на запад...Алчните академици вече всичко оцапаха.Няма образование. Преди беше с връзки-днес с пари.....
2
3
 
8
 
! Отговори
морски преди 8 години
Че къде са парите на държавата бре!Нали ГЕРБ изтеглиха 16 милиарда лева заем,къде са сега тия пари!Някой задава ли си тоя въпрос!Някой задава ли изобщо въпроси на управляващите!ГЕРБ окрадоха 16 млрд.лева,Бойко Борисов чрез строителните си фирми присвои други милиарди и никой не им търси сметка.Но тия кражби ще ги плаща един ден българския народ
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега, който иска да учи, учи и стипендия не взема, защото много станаха преписвачите със слушалки.