"Мъртви души" в училищата точат по 20 милиона от хазната

Пишат студенти и пенсионери за средношколци
12
"Мъртви души" в училищата точат по 20 милиона от хазната
Снимка: Булфото, архив

Близо 20 млн. лв. е загубата за държавния бюджет от "мъртви души" в училищата – фиктивно записани ученици, съобщи просветният министър Тодор Танев по bTV.

Още по темата
Той уточни, че цитираната сума е по предварителни данни и след 15 септември ще може да каже по-точна цифра.

Танев ще настоява фиктивното записване в училищата да се криминализира и да се въведе глоба от около 1500 лв. за всяка мъртва душа в списъците на училищата.

На сайта на Министерството на образованието вече има специална форма, чрез която може да се подаде сигнал за фиктивно записани ученици.

По думите на Танев в момента в училищата имало записани студенти и дори пенсионери.

Той предупреди също, че няма да разчита само на информация от училищата и регионалните инспекторати по образование, но ще праща и изненадващи проверки.

Също така обеща, че ще предложи промени, с които да се намали минималния брой на паралелките, заради който най-често се прибягва до мъртвите души.

Министърът на образованието обяви още, че рокадите във фонд „Научни изследвания” са във връзка с големи злоупотреби във фонда и то за 15 години назад.

Крадецът вика дръжте крадецът, така той определи спекулациите около случващото се във фонда.
Танев уточни също, че не крие одитния доклад на фонд „Научни изследвания” и всеки, който го поиска по Закона за достъп до обществена информация, ще го получи.

Министърът обяви, че подкрепя новия Закон за училищното е предучилищното образование, който парламентът приема на второ четене.

В момента се работи по закон от 1991 г., когато нямаше интернет и частният сектор въобще не беше развит, напомни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
33 преди 8 години
Танев,не се мъчи да отклоняваш вниманието на българите по този начин от проблема с финансирането на частните училища от държавата!С каква цел се прави това финансиране?Удвояването на парите за частните училища за мен означава,че те стават първа грижа на държавата,а не държавните,че се източва по този начин бюджета на държавата,че се цели сриване на държавното образование,което е национално предателство и ...следва съд за тези ,които го правят!Няма да ви се размине-на теб ,на Кастрева и на унгарс
6
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
tova e nai-bezotgovornoto ministerstvo. kvestorite prodadoha maturata-bez posledstvie,martvi dushi ima ot mnogo godini,i nikoi ne e uvolnen za tova.dori sega darjavata shte plashta na chastnite uchilishta,takava anarhiia ima samo v Balgaria
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то туй "мъртвите души" са много алчни, не само в училищата; има ги навсякъде; появяват се и на избори; къде ли не!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гогол е прозрял бъдеща България и от това е направил велик роман!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората постъпват непочтено, защото търсят лесния път. А лесния път е за тези, които нямат качества, мозък и воля да постигнат нещо нито за себе си, нито за околните. Лесен е пътят за омразата, измамата и кражбата. Преподавател може да стане всеки с дипломка, но учителите са все-по малко, защото нашето пренебрежение, арогантност и глупост не ги заслужават. А нашите деца гледат нас и ако са станали *** - вината е изцяло наша!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой в тази държава разбира смисъла на думи като достойнство, чест, авторитет, благородство, смелост, сила, саможертва, СМИСЪЛ...?Аз и ти да - една шепа човеци, които живеят тук - въпреки и обаче, защото все още вярват, че си струва и не са сами.
1
0
 
3
 
! Отговори
fere преди 8 години
zakrivai tva bezmozachno ministerstvo, bimbashi. niama ministerstvo, niama korupcia.