От 1 октомври - скок на заплатите в средното образование

Средната заплата в сектора сега била 799 лв.
10 сеп 2015 15:19,
11
От 1 октомври - скок на заплатите в средното образование
Снимка: архив Булфото

От първи октомври 2015 г. ще има увеличение на работните заплати на всички, работещи в системата на средното образование - учители и непедагогически персонал. Това съобщи днес председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

По думите й средно увеличението на заплатите ще бъде между 8,2 и 9,2 процента.

В средното образование работят общо 128 000 души, като от тях учителите са 93 000, каза Такева. Тя съобщи, че сега се правят разчети и предстои постановление на Министерски съвет за отпускане на 20 милиона лева за повишаване на заплатите в сектора.

Увеличението на работните заплати от 1 октомври е политическо решение, коментира Янка Такева.Тя каза, че сега средната работна заплата на учителите в страната е 799 лева по данни на Националния осигурителен институт, на база на осигурителни вноски.

На младите учители, постъпващи на работа, сега работната заплата е 530 лева, но ще стане не по-малко от 600 лева от 1 октомври, отбеляза Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
9
 
! Отговори
учител под 30 преди 8 години
600лв е брутната, това означава 490лв нетна... Това е подигравка. Не искам увеличение с 5,10 или 15 процента. Нормално е да се увеличат със 100%. Това е основна професия, на която се крепят обществата. Припомнете си само кои български възрожденци са били учители...
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Госпожа Такева или е спала на мокри вестници или ...
5
2
 
22
 
! Отговори
PKK преди 8 години
Дааа, със заплатите на директорите сигурно е толкова?! Всеки дебел *** от партийната листа, сложен на директорския пост, взима не по малко от 1500-2000лв. А краденето е отделно, всичко по ремонтите се договаря на четири очи, от всяка химикалка купена за учителите се "кяри" !. Всичко което се купува минава през счетоводителя и директора...в комбина са! Комисионни има и за инспекторатите по образование. Училищна мафия!!!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И след като си учил минимум 4 години, за да добиеш квалификация какточно се очаква да се издържаш с 600 лева? Това не стига дори за сметките и храната. А ако наистина се налага да се издържаш сам и да плащаш наем или ипотека, а ако имаш семейство и деца? Защо не пробват депутатите писали закона да поживеят няколко месеца с 600 лева заплата?
3
1
 
3
 
! Отговори
tehnikum преди 8 години
Ne se habete. Da uchat koran i biblia stiga.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига льгахте!Кажете в кои училища е такава средн ата заплата!
1
0
 
26
 
! Отговори
гост преди 8 години
А другите учители, преди средното, не са ли учители?!