Матурата през май - в 3 модула

Последният въпрос ще бъде съобщаван след останалите
0
Матурата през май - в 3 модула
Снимка: архив, Ройтерс

Държавният зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас през май 2016 г. ще бъде разделен на три модула. Това съобщи днес заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Сега зрелостниците по БЕЛ се явяват на тест с 41 въпроса, като 41-ят от тях е за написването на интерпретативно съчинение или есе по зададена тема.

Идеята ни е последният 41-ви въпрос да бъде съобщаван на зрелостниците след приключването на предишните два модула, обясни Кастрева. Тя отбеляза, че тези процедури ще бъдат разписани в заповед на министъра на образованието.

С въвеждането на модули на матурите по никакъв начин не се нарушава учебно-изпитната програма, защото в съдържателен аспект няма да има промяна за държавните зрелостни изпити по всички предмети, коментира тя, цитирана от БТА.

Идеята за модулите на матурите е обсъдена с просветния министър Тодор Танев и със специалисти по различни учебни предмети и това е модел, който вече се прилага няколко години успешно при националното външно оценяване в седми клас, обясни Кастрева. Тя припомни, че седмокласниците на външното оценяване по БЕЛ и по математика работят по първия модул и едва след това получават материалите за втория модул.

Възнамеряваме да приложим този модел от седми клас и при държавните зрелостни изпити в 12-и клас, като експертите по отделните предмети ще определят продължителността на всеки един от учебните предмети, по които учениците могат да положат държавни зрелостни изпити, каза Ваня Кастрева.

Тя отбеляза, че и на сегашните матури зрелостниците нямат право да излизат от изпитната зала в рамките на един час. Целта е с новите мерки да не може да се изнася информация от матурите, обясниха от МОН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: образованиематура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари