Решението в образованието - атрактивни учителски заплати

Игнатов предлага стартовото заплащане - като в IT сектора
14 сеп 2015 19:58,
41
Решението в образованието - атрактивни учителски заплати
Снимка: bgonair.bg

Приетите от парламента промени в Закона за предучилищното и училищното образование са твърде закъснели, а някои от тях са остарели. Такава позиция изрази бившият министър на образованието Сергей Игнатов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му приемането на закона е закъсняло, тъй като политическият фактор е надделял над експертния. Според него, когато става дума за образованието, трябва всички да се обединят, а не да се преследват партийни интереси.

По думите на Игнатов решението основното образование да се завършва след 7 клас е стъпка напред към по-качествено образование. Това е било наложително, тъй като в момента децата завършват основно оброзование след осми, а някои и след девети клас, както е в езиковите гимназии, обясни експертът.

Бившият просветен министър смята, че с промяната за обединените училища до десети клас ще могат да се развиват и регионите.

"Вместо децата да напуснат малкото градче след 8 клас, ще могат да останат да учат до 10 клас. Това ще дава хляб на много учители и те ще запазят работата си.", коментира той.

Сергей Игнатов смята, че основното, което трябва да се промени в образованието, са заплатите.

"Политиците трябва да променят статута на българския учител. За да отидат отличниците от студентските скамейки като учители, заплатата трябва да бъде изключително привлекателна. Началната заплата на учителите трябва да е колкото в IT сектора и да расте по същия начин.", предложи той.

По думите му практиката да се "запушват дупки" и да се дава по малко на всички във всички сектори е грешна.

"Ако искаме да оправим държавата, трябва да се концентрираме в образованието - то само ще реши останалите проблеми, то ще създаде средата и в образованието ще видим първите резултати. Като има малък бюджет, няма да даваш по 5 ст. на всеки, а ще дадеш на образованието.", обясни той.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
х преди 8 години
До Анонимен -Крайно време е всеки да си върши качествено работата и да получава адекватен доход за нея.Не е нормално да си 5-ти клас, а да не можеш да четеш и да не знаеш таблицата за умножение например.Но да,случва се,защото въведоха от 1-4 кл. да не се повтаря.Децата следват примера на родителите си,моето може и си чете на 5 години,а и не съм си прехвърлила отговорностите на родител с тезата "те в училище ще го научат" или "ще стои на занималня,за да не се занимавам вкъщи аз.Въпрос на избор.
20
0
 
4
 
! Отговори
п преди 8 години
Въпрос на личен избор е дали ще плащаш частни уроци, школи и т.н. Ако си седнат на д-тата и учат както трябва по мое мнение не са им необходими такива по род занимания, за които да плащат. Аз лично не съм ползвала частни уроци и подготовки нито след 7 кл., нито след 12-ти кл. Въпрос на контрол вкъщи.Никаго не са ми се карали за оценка, а за знания.Когато см получавала не добра оценка, майка ми хващаше учебника е ме е връщала до първия урок.И ако знаех, тогава спореше с преподавател.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този човек трябва да е в затвора.....
18
0
 
2
 
! Отговори
Игнатов преди 8 години
До Анонимен 32Защото това не зависи от министъра. Трябва зад теб да стоят големите партии, мнозинството на парламента и съответните гласоподаватели, т.е. народа. Стана ли ти ясно сега.
17
2
 
6
 
! Отговори
Status quo преди 8 години
До СТРАНДЖАТАЕ това с връзките беше. Ти ще държиш ли на работа ИТ специалист, ако не ти носи печалба. Има си начин да се направи и в преподавателския труд. Всичко е до принадената стойност. Ако не ставаш - аут.
16
6
 
4
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
НЕ МОЖЕ ОТ ВИСОКО НИВО ДА СЕ ПИШАТ ГЛУПОСТИ КАТО ТАЗИ ,ДЕТО УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ ДА СЕ ИЗРАВНЯТ С ИТ СЕКТОРА...?НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА СРАВНЕНИЯ ИЗОБЩО-А РАБОТАТА В ИТ СЕКТОРА С ТАЗИ НА УЧИТЕЛЯ ПЪК ИЗОБЩО НЯМА НИЩО ОБЩО!ЩО ЗА ГЛУПОСТИ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ОТ ТАКОВА ВИСОКО НИВО?ЗАПОЧВАМ ДА МИСЛЯ,ЧЕ ЕДИН ЧОВЕК С ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ИМА ПОВЕЧЕ АКЪЛ ОТ ВАС ТАМ ГОРЕ-НЕ СЛУЧАЙНО СЕ МИСЛИ,ЧЕ ОТ ОХОЛСТВО И УЯЖДАНЕ СЕ ЗАТЪПЯВА....
15
3
 
12
 
! Отговори
Status quo преди 8 години
До СТРАНДЖАТАТочно обратното. Ако заплатите на преподавателите са високи, ще има опашки за интервюта за едно място. Търсене и предлагане. Така само най-добрите ще стават учители, а така и специалистите ще бъдат още по-добри.
14
1
 
3
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
До АнонименСУПЕР ТОЧНО КАЗАНО,САМО ЧЕ ТУК ТЕМАТА Е ЗА НАЧАЛНОТО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ,КОЕТО Е В КАТАСТРОФАЛНО СЪСТОЯНИЕ И ПЪРВО НАИСТИНА ТРЯБВА УЧИТЕЛИТЕ ДА ИМАТ ЗАПЛАТИ С КОИТО НОРМАЛНО ДА СЕ ХРАНЯТ,ДА СИ ПЛАЩАТ РАЗХОДИТЕ(път,ток,вода и др.) И МАЛКО ДА СПЕСТЯВАТ.С ТЕЗИ СЕГА СА МИЗЕРИЯ,ОСОБЕНО НА ТОКУ- ЩО ЗАПОЧВАШ(а в началото имаш най-много работа...).РАЗБИРА СЕ КОНТРОЛЪТ ВЪРХУ РАБОТАТА НА УЧИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА Е СТРОГ И ЖЕСТОК!(не да мрънкат да се премахне книгата,в която се попълва предадени
13
1
 
9
 
! Отговори
Staus quo преди 8 години
До СТРАНДЖАТАПрав си, напълно си прав. И за това... сме на това дередже. Ама дали този добър специалист, независимо от личните му качества, щеше да е такъв, ако не беше минал през ообразование и съответно без учители. Всичко започва с образование.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Началната заплата на учителите трябва да е колкото в IT сектора и да расте по същия начин." Браво Игнатов !!! Развитие започва с образование!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До С.Ами чуй интервюто. Министърът сам, включително настоящият, не могат да направят нищо. Трябва ти критична маса от народното събрание 70-75 процента, 3-4 водещи партии, зад които стоят съответните гласоподаватели, 3 парламента, които ще работят преимуществено. Ето така стават нещата, но народът трябва да го осъзнае.
10
3
 
9
 
! Отговори
С. преди 8 години
Той като беше министър защо не ги направи по 2000 лв ,ами дава акъл.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей това е. Когато не ни харесва нещо: *** и измислици. Само че тук не става въпрос за мен и за теб, а за това, че България загива.Страните с висок стандарт са богати не с природни и капиталови ресурси, а с човешки. Няма друг "драйвер", който да създаде качество в ч. ресурси освен образованието, поне не в 21 век. Игнатов дава рецепта. Като не се разбира, значи толкова си можем и си заслужаваме съдбата.
8
1
 
9
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Брей, какви умници! След 26 / двадесет и шест/ години на погром и прогонване на най-ценните кадри в образователната система се сетили......... Почакайте още 26 години.......
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТААми дадох ти отговор. Аз мога да говоря за Ю. Калифорния, защото там съм живял и преподавал. Имай също пред вид, че заплатите в ИТ сектора са нещо доста волатилно - в смисъл кариерата ти може да тръгне надолу на 30-35, докато в образованието има кариерно развитие, така наречените фриндж (бонуси) и на 55 можеш да вземеш пенсия от около 5К. Ако не ми вярваш, има си интернет.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТака е, но тия държави с които искаме да се сравняваме са имали друга историческа съдба. Но по принцип Игнатов е прав. Всички държави, които са направили впечатляващ икономически пробив в последните 50 години са заложили на "инжекционно" образование: Финландия, Ю. Корея, Сингапур, донякъде Китай. Иначе, от личен опит в Ел Ей , Ч. В. Скул дистрикт. Един учителски час се калкулира на 45 долара, докато на ИТ специалист, но не програмист35-40 долара. Годишна уч. заплата 90 000 д.
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука е прав. На страната са необходими 50 000 нови, мотивирани, качествени преподаватели в следващите 5-6 години. Начална заплата - не по-малко от от 1500 лева, висящи договори за 4 семестъра. На всеки семестър - атестационен доклад. При два отрицателни доклада - аут и следващия. Атестацията се извършва от борд на образованието. Тогава Б-я ще стане много по-добро място за живеене, защото качеството на хората определя качеството на материалната среда.
4
2
 
4
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Решението е от атрактивни към адекватни...В момента заплатата е атракция! Стоп кадара на клипчето с водещата е доста сполучливо! :))
3
2
 
3
 
! Отговори
alterna преди 8 години
ima izhod - 1.referendum "svetska ili religiozna darjava da e rbg"? 2. "obrazovanieto po koran li da e"?
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sa Tova koeto prepidavat im stigat saplatite da ne go u4itelki puscht piani idvat ve4er igrajat na Kasino i kato leki jeni se obli4at a saplatite na 4asnite u4ilischta sa visoki saschtoto im pischat belejki ot bogatite Mutri i mutresi roditeli bogat64etsta s kupi ispiti i nakraja itli4nizi s te ne Mogat da smardat i 4etst Po golam Kontrol na 4asnite u4ischta