Звънец се чува пак, а в село – само един първолак!

Еди Шекиров е единственото дете в първи клас в Букова поляна
18 сеп 2015 10:52,
14
Звънец се чува пак, а в село – само един първолак!
Снимка: Булфото

Еди е единственият първокласник, който прекрачи прага на ОУ "Христо Ботев" в маданското село Букова поляна. Училището е открито още в далечната 1928 г. и в него са учили по над 100 деца годишно. Тази година обаче първия звънец чуха само 15 деца.

Майката на малкия Еди Шекиров – Фейме Карамфилова коментира пред bTV, че въпреки че на Еди му е мъчно за детската градина, момчето се радва и вълнува за учебната година. Тя смята, че ако в селото имаше повече деца щеше да е по-добре за момчето, но пък така учителите му обръщат повече внимание.

Еди обича да смята и да играе на компютъра. Знае да чете и смята и затова нямало да скучае в смесената паралелка с трите деца от трети клас, водена от госпожа Милена Цанева.

В училището има 6 учители. По думите на директора на училището Митко Бекяров грижите на преподаватели са на ниво, независимо от броя на учениците. Резултатите от външното оценяване на училището демонстрират много добрите резултати на възпитаниците му.

"Един, един, но той си е радост за нас. Това си е щастие, че имаме първокласник. Основният проблем, за да се случва това нещо - да има един ученик, виждате какво се случва в цялата страна, е демографският срив", коментира ситуацията кметът на село Букова поляна Ахмед Ахмедов.

От 12 години той наблюдава значителните разлики между броя на учениците от основаването на школото и в днешно време. Въпреки това Ахмедов смята, че много от съселяните му искат да останат да живеят на село. По думите му, не всеки се стреми да се премести в големия град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
anumus преди 8 месеца
hi
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия луди ли са бе? Колко човек аще обгрижват тоя първолак и къде е сметката? Далеч по евтино ще ако това дете го извозват до най-близкото нормално училище. И без това идеята на училището не е само да зазубрят разни неща децата, но и преди всички социално контакти с други деца на същата възраст. това дете какво ще прави само?
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви били българите, па какви били турците по селата не виждам смисъл да се дебатира. Добри, работливи хора, които бяха смазани от труд, ограбени и оставени на самотек. Куражлиите, младите и здравите избягаха, останаха възрастните, немощните и вече неприспособими хора.И на всичкото отгоре те биват допълнително ограбвани от привилигерования етнос, щото ако се съпротивляват, ще ги обвинят в расизъм. Това е чудовищно престъпление - и по размер и по давност!
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужас , каква радост то ти избиват сълзите като си помислиш докъде сме я докарали....,загиваме като държава без война, без епидемия, без бедствие...ей така от нас си и от овчото ни търпение...
4
0
 
28
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Само че тук не става дума за турци, а за българи мохамедани!
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЯвно си млад човек с порядъчно промит от пропагандата мозък и повтарящ като папал клишетата които тоите идоли са ти сложили в главата. На принципа рибата не мисли, рибата знае. През комунизма имаше огромни преференций за Южните пригранични райони, приемаха се студенти без изпит, там се изпращаха учители по разпределение, училищата получаваха много повече средства та и до сега. В селата в другите населени места особенно в Северна България болшинството от училищата ги затвориха.
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Цветанкацвете ли си зюмбюл ли си не знам, знам само, че този процес в Родопите започна оше 80-те години на миналия век когато Тато и комунделите бяха върховната власт.
1
3
 
41
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Логично последствие от политиката на"либерал-демократичния капитализъм".....и на заграбилите властта ПРОСТАЦИ....