Поне 200 лв струва "безплатното училище"

Родители всяка година плащат за обучението на детето си
21 сеп 2015 08:41, Петя Славова
39
Поне 200 лв струва "безплатното училище"
Снимка: Булфото

Милиони левове се източват всяка учебна година от родителите за уж безплатното държавно и задължително образование. Не става дума за частните уроци, а за таксите, които всички училища и детски градини събират за каквото им хрумне.

„Чувстваш се като пълен идиот, ако не дадеш пари за поредното хрумване на училището. Да не говорим, че и училищното настоятелство, което уж представлява нас, и то се чувства длъжно да събира средства за нещо“, казва родител на третокласник пред в. "Труд".

От 200 до 350 лева са принудени да платят майките и бащите на децата. Част от парите за са консумативи - тоалетна хартия и вода. Има вноски и за училищното настоятелство, за "дребни" ремонти на класната стая, за зелено училище и извънкласни дейности "по желание".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: училищеплащания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Читател преди 8 години
Затова една английска пословица гласи: "Не съм достатъчно богат, за да купувам евтиното".
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продължение...на 15.09. срещам децата и ги питам ентусиазирано, дечица как сте, първи учебен ден, радвате се нали....всички правеха кисела физиономия и използваха различни думи със общото значение "гадост", нормално ли е това...децата отиват смачкани, без хъс, без ентусиазъм....и това става част от естественото им психологическо състояние години наред, после тръгват на работа и така негативизма се завихря с пълна сила и в крайна сметка, това е България. Къде е училището на радостта, на градацият
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тотално сбъркана система, хиляди помагала и какво ли още не, с единствена цел...."пари" по цялата верига и за какво е това, за децата ни ли....не е нормално чантата да тежи 10 кг. и ръката да ме боли с дни от влаченето и, а този товар за детето е непосилен....хиляди глупости, които нямат общо с действителността се учат, само защото някой много умен е написал учебник, без да погледне малко по-далеч от носа си и да види какво става в цивилизования свят и какво учат децата.
26
7
 
4
 
! Отговори
ф преди 8 години
До martiriz - След като могат да се разхождат с последен модел телефони,лаптопи,таблети, коли марка Ауди и нагоре,очевидно е, че биха могли да си закупят помагала и учебници за много по-скромна сума. И аз плащам за обучение по английски във фирма, предоставяща тази услуга за малки деца 4-5 годишни,плащам и за спорт на стадиона, но в крайна сметка го правя за детето си, за да се развива и за да има един ден по-добри възможности за работа и реализация.
25
4
 
2
 
! Отговори
martiriz преди 8 години
Знам, че Ви е трудно, знам, изисква много грижи едно малко дете, но такава е системата, трябва да сте доволни и на това, което Ви се дава. Всичко се върти около пари и финансово положение, за съжаление, но няма как иначе. Така че, недейте да се самосъжалявате още отсега, че после, в гимназията, направо ще Ви се разкатае фамилията, както се казва! (: #3
24
0
 
1
 
! Отговори
martiriz преди 8 години
Попитайте родителите на деветокласници като мен как се справят... учебници, учебни тетрадки + нещата, които Вие сега купувате за един първолак! Така че, не ревете за 200 лева, това е едно нищо в сравнение с това, което Ви очаква занапред! 65 лева е цената на само един комплект (учебник и учебна тетрадка) по Английски език за девети клас... мислете му, най-лесно Ви е на Вас сега. #2
23
0
 
2
 
! Отговори
martiriz преди 8 години
До родителите на първокласниците и второкласниците - още нищо не сте видяли, а се оплаквате! Давате ли пари за учебници? Не! Давате ли пари за учебни тетрадки? Не! Дават Ви се безплатни екземпляри, нали? Единственото, което трябва да Ви притеснява, са парите за тетрадки и допълнителни консумативи (химикали, моливи, боички и т.н.) и дрехи - другото Ви е предоставено! Ако отсега ревете за едни 200 лева, то какво остава за след това? #1
22
0
 
0
 
! Отговори
Ицо ботевъ преди 8 години
Поне млъкнете чеда мой че стават пирои кат си отворите устите
21
1
 
0
 
! Отговори
Вазов преди 8 години
Бг племето нивга не ще стане народ
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Папагали кво общо имат тук цигарите папагали скоро има избори след тях може да ви уволнят или ваште фирми да не печелят държавни поръчки и да ви направят заплатката 500 левчета да ви видя ПаПАГАЛИ
19
1
 
3
 
! Отговори
ИМА преди 8 години
И ПО-АМБИЦИОЗНИ ДАСКАЛИ,КОИТО ИСКАТ ПАРИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ЗА НОВИ ЧИНОВЕ,ДЪСКА И ПРОЧИЕ,И ПРОЧИЕ
18
2
 
2
 
! Отговори
Ana Slavova преди 8 години
Da triabva da se pla6a! Kogato ima6 dete bi triabvalo u4ili6eto da Ima prioritet. Niama bezplatni ne6a, obrazovanieto sa6o ne e napalno bezplatno.
17
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 8 години
P.S.: Понеже темата за частните издателства за учебници е много по-сериозна от двестата лева които са главната тема тук, мисля че трябва за тях да се говори много повече.Кой ги определя - кое издателство какъв учебник да отпечата?Тук явно се създава схема за корупция!Ами ако аз си направя издателство, какво ми пречи да почна да печатам учебници?Ако не ме одобрят, не мога ли да направя нещо "под масата" за да ме одобрят?Порочна практика, това е то!
16
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
Най-добре го е написал номер 17 (65)Детето ми е във втори клас и вече плаче всеки ден че си няма таблет като другите деца, да не говорим за смартфон!А вечер не може да заспи защото сънува кошмари от страшните игри които играе на компютъра.Отсега мислим за таблет и като се има предвид че най-евтиния е поне 100 лева, какво са 200 лева на фона на всичко това??? И после възхвалявайте скапания комунизъм! Съгласен съм само с това, че е безумие да се печатат учебниците от частни издателства.
15
0
 
10
 
! Отговори
10 преди 8 години
Образователната ни система е пародия. Не те учат как да мислиш, а какво. Карат те да робуваш на някакви глупави оценки, няма практика, децата се затъпяват масово. Да не говорим, че това вече е просто бизнес, който само изсмуква парите на хората.
14
1
 
18
 
! Отговори
65 преди 8 години
Как не ви е срам родители да се оплаквате!!Децата от трети клас още имат последен модел телефон ,таблет.Цяла година ги изплащате ,че даже и бабите с ,,ниските ''пенсии се включват.На плщадката пред блока ми няма весели подскачащи деца. Те си говорят за някакви бомби,точки,извънземни.Лошо няма ,ама това ги е превзело изцяло.Да не говорим за дрехите.На племеницата ми за първия учебен ден и купиха дантелена рокля в кралско синьо за 80 лв,а тя е само в трети клас!!ЛУДА работа!Така че МЛЪКВАЙТЕ
13
0
 
12
 
! Отговори
Учител преди 8 години
До МайкаКогато уважаемите дами от регионалния инспекторат дойдат на проверка при даден учител първото , което искат да видят и проверяват е имат ли децата съответния набор от учебни тетрадки и помагала и не можеш да се защитиш защо не си накарал родителите да ги закупят.Мафия с издателите. От години се мъчат да наложат и учебник за час на класа ,защото просвета го е издала.
12
3
 
10
 
! Отговори
edin преди 8 години
За всеки лев има документ!!!Ако не Ви се плаща,просто не плащайте!!!Купете му мотор!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То да бяха само 200 лева! В гимназията "безплатни" учебници няма. Та само пари за учебниците като сложиш сигурно ти излизат над 100 лева. А оттам нататък всичко останало като екипи за спорт, транспортни карти, тетрадки и да, "таксите" които ти събират за това и за онова. Ама тия такси винаги ги е имало, ако не помните едно време събираха пари от учениците са "братските" народи. Така, че училището никога не е било безплатно, не и за българите. Виж за едни сънародници с тен...
10
0
 
14
 
! Отговори
Майка преди 8 години
По мое време по даден предмет се учеше с един учебник и да речем две тетрадки (за работа в клас и за домашно). Сега детето ми е в пети клас и по един предмет освен учебника и тетрадката се изискват и допълнително помагала и учебни тетрадки, като за всеки отделен предмет се закупуват от различни издателства. Чудя се дали това ще направи децата ни по-грамотни.