Кисела лютеница и безвкусно сирене – храната на децата

Безплатните закуски не стават за ядене, редовно отиват в коша
51
Кисела лютеница и безвкусно сирене – храната на децата
Снимка: bTV

Две слепени филии с кашкавал, тънък като цигарена хартийка, по средата. Това е безплатната закуска, която получава детето на Цвета Бешова в училище.

"Дори не прилича на кашкавал, нещо като млечен продукт, тип пластмаса, самата миризма е на пластмаса, някакво тъничко парче, което дори те дали биха го яли въобще", възмути се майката пред bTV.

Децата редовно получават и сандвичи с кисела лютеница и безвкусно сирене. Случва се и храната да е развалена.

Децата признават, че най-често изхвърлят и сандвичите, и плодовете. А от фирмата доставчик обясняват, че работят по утвърдена рецептурна книга.

Парите за безплатните закуски идват от държавния бюджет, а общините ги разпределят по училищата. И до там стига контролът върху тях.

Проверки в Община Варна правят само по сигнали, но такива миналата година не е имало. Регионалният инспекторат по образование пък контролира как директорите организират храненето, но не и самите храни.

"През изминалата година 90% от училищата във Варненска област бяха проверени и се констатира, че директорите много стриктно си спазват разписаните задължения и извършват контрол върху документацията", обяснява директорът на РИО Венцеслава Генова.

Безплатните закуски са на стойност 72 лева на ученик за учебна година.

"Което за една закуска ежедневно прави 48 стотинки с ДДС. Оттук нататък нека всеки да направи сметката колко и какви закуски се правят - не могат да бъдат много големи и с много качество", отбелязва и.д. директорът на СОУ "Гео Милев" Димитър Митев.

В училището безплатната закуска е за 690 деца - това означава по около 320 лв на ден, или над 6 400 лева на месец - приход само от едно училище.

Родителите питат защо парите трябва да отиват във фирми, вместо закуските да се приготвят в столовете.

"Всички стоки, които се влагат нашите продукти отговарят на изискванията. Всички сандвичи и закуски се приготвят в деня на консумацията", твърди и управителят на фирмата доставчик Любомир Димитров.

Родителите неведнъж се оплакват на родителска среща. Обяснението е, че няма пари за по-добро.

Регионалната здравна инспекция следи за качеството, разнообразието и здравословността на храните.
Отклонения няма. Агенцията за храните контролира безопасността, съставките, опаковките. Нарушения няма.

Всички признават, че за 48 стотинки не може да има добро качество. Остава въпросът отбиване на номера и пълнене на джобовете на фирми ли са "безплатните закуски".


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
34
 
! Отговори
Мила преди 5 години
ама то по добре тия пари изобщо да не ги дават... или да се дават закуски само на социално слаби деца, разбира се не с бюджет 48 стотинки... това е крайно нелепо, аз за 48 стотинки не мога да си нахраня котката... па камо ли детеДругият вариант е да готвят в столовете, себестойността на една порция супа е между 20 и 30 стотинки, по добре на обяд да хапнат по една супа, отколкото тези гадости
32
0
 
36
 
! Отговори
Учител преди 5 години
Не по-различно е положението с безплатните плодове и зеленчуци по програмата "Училищен плод". В повечето случаи са изгнили, безвкусни, с най-ниското качество! С една дума- не стават и за прасета даже, камо ли за малки деца в детска градина!
31
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Угояват бежанците,а на нашите деца дават развалена храна... За нас българите винаги няма пари,но щеш ли за други,които убиват държавата има..Българийо загиваш..
30
1
 
35
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Как да няма сигнали? Лично аз пуснах жалба, когато синът ми донесе вкъщи половин кален морков, който му бяха дали за закуска. Половин ме защото беше ял от него. Толкова му сложили. Резултат от жалбата ми нямаше.
29
0
 
43
 
! Отговори
Теди преди 5 години
Ако ще им дават *** и ще ги изхвърлят, по- добре да премахнат тези закуски и родителите сами да приготвят на децата си храна .Те знаят най-добре децата им какво обичат и така няма да има недоволни.
28
0
 
43
 
! Отговори
54 преди 5 години
ВНУЧКАТА МИ Е УЧЕНИЧКА 5 КЛАС В ИСПАНИЯ.ДЕЦАТА ОТИВАТ НА УЧИЛИЩЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАКУСИЛИ В КЪЩИ,НОСЯТ ПЛОД ЗА МЕЖДИННА ЗАКУСКА И АКО ИСКАТ ОБЯД ПЛАЩАТ ПО 6.50 ЕВРО НА ДЕН.ПОЛУЧАВАТ РАЗБИРА СЕ КАЧЕСТВЕН ОБЯД.САМО ТУК БЕЗПЛАТНО,НО БЕЗ КАЧЕСТВО.
27
3
 
36
 
! Отговори
и това от магазина преди 5 години
За 25 стотинки -четвърт хляб ,15 стотинки е пакетче глюкозо-фруктозен сироп "Сладък-букет" и остават 10 стотинки за салфетка ако щете.Не ме занимавайте с глупости ,че са малко парите а си давайте оставките.Закуска на едно дете на можете да осигурите и поддържате в добро качество,за каква държавност ми говорите.Кой министър отговаря за инспекцията на храните?Аз му искам оставката..
26
2
 
40
 
! Отговори
анти преди 5 години
Трябва да се спрат безплатните закуски и всякакви помощи, детски, помощи за първокласници и 2-ра година майчинство! Това трябва да стане за българи и *! Айде стига с тия безплатни неща! Ако нямаш 2 лв да дадеш на детето си да си вземе закуска или нямаш пари за учебници защо създаваш дете?! Ама масово е така, пари нямало, бащата ги зарязал с 10-тото дете и не знам какво си! Ей да ги ожали човек! И аз искам 2 деца, ама имам пари да гледам качествено само едно! Ако нямам пари- въобще ,
25
2
 
36
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Според мен не трябва да има безплатни закуски! А те тръгнали и да се оплакват! Едно време и по време на Комунизма се купуваха купони и с тях закуски.....Който иска по-хубаво - да си носи!
24
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да им раздават плодове!
23
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен20-ти ,абсолютно съм съгласна, реално филия хляб ,намазана с масло и добавена шарена сол плус яйце получава тези 48ст.Това което дават на децата едва ли надвишава 20ст
22
1
 
40
 
! Отговори
оптимист наивник преди 5 години
По - добре да се осигурят Учебниците с тези пари- по стария принцип -връщаш в у-ще старите и получаваш за др год., Е ще спре едно сладко лапане на едни ,ама
21
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
24 ти ,а ти виждал ли си тези измислени закуски.То по-добре по парче хляб със сланина да им дадат или варено яйце с филия ,отколкото това чудо наподобяващо храна.
20
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25Ами децата са с надмормено тегло от неправилно и нездравословно хранене.Не можеш да тъпчеш едно дете с тесто, да го държиш 7 часа затворено в една стая без да му осигуриш достатъчно движение и да очакваш, че ще е тънко като клечка.Инициативата е много добра, но както винаги изпълнението е трагично.
19
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в София е същото
18
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзТова е начина.За съжаление на директорите на училищата не им се занимава да администрират още една дейност.Освен това се съмнявам, че в повечето училища има оборудвани кухни.Но това е единствения начин - да се готви на място, с продукти закупени на преференциални цени от производители и готвачите да не са сърдити бабки дето са свикнали да правят само банички и козуначени кифли.
17
3
 
39
 
! Отговори
parite преди 5 години
Парите да се дадат на родителите! И да няма безплатни закуски - надали ще има гладни деца тогава-родителите ще се погрижат за закуската.. А сега хем е платено,хем децата не ядат закуски.
16
4
 
40
 
! Отговори
123 преди 5 години
До АнонименТези пари не ги дават родителите, а са по програма на министерството, така че коментарът ви е крайно неуместен. Въпросът е, че тези 48ст на дете са нищо, но като сума давана общо си е доста. Не е ли по-добре да не са за всички деца дребни стотинки, а за наистина социално слабите, които дори не могат да си позволят обяд в стола. Нека се пада по 1.50-2 лева на такова дете, с които да може да се храни на обед, а не за отбиване на номера и толкова пари на ***.
15
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално 48 стотинки не са малко.Една баничка в баничарница е с крайна цена 1 лв с включена печалба.Т.е. 48 ст. са напълно достатъчни децата да получат някаква прилична закуска, просто няма начин фирмата която ги произвежда да има печалба.Това може да се случи ако закуските се правят в училищните столове като едно време.Също така не е задължително закуската да бъде някакво тестено изделие. В тази цена мисля, че може съвсем спокойно да се даде някакво мюсли с кисело или прясно мляко например.
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб ша ва управи фишисти папагали