Кисела лютеница и безвкусно сирене – храната на децата

Безплатните закуски не стават за ядене, редовно отиват в коша
51
Кисела лютеница и безвкусно сирене – храната на децата
Снимка: bTV

Две слепени филии с кашкавал, тънък като цигарена хартийка, по средата. Това е безплатната закуска, която получава детето на Цвета Бешова в училище.

"Дори не прилича на кашкавал, нещо като млечен продукт, тип пластмаса, самата миризма е на пластмаса, някакво тъничко парче, което дори те дали биха го яли въобще", възмути се майката пред bTV.

Децата редовно получават и сандвичи с кисела лютеница и безвкусно сирене. Случва се и храната да е развалена.

Децата признават, че най-често изхвърлят и сандвичите, и плодовете. А от фирмата доставчик обясняват, че работят по утвърдена рецептурна книга.

Парите за безплатните закуски идват от държавния бюджет, а общините ги разпределят по училищата. И до там стига контролът върху тях.

Проверки в Община Варна правят само по сигнали, но такива миналата година не е имало. Регионалният инспекторат по образование пък контролира как директорите организират храненето, но не и самите храни.

"През изминалата година 90% от училищата във Варненска област бяха проверени и се констатира, че директорите много стриктно си спазват разписаните задължения и извършват контрол върху документацията", обяснява директорът на РИО Венцеслава Генова.

Безплатните закуски са на стойност 72 лева на ученик за учебна година.

"Което за една закуска ежедневно прави 48 стотинки с ДДС. Оттук нататък нека всеки да направи сметката колко и какви закуски се правят - не могат да бъдат много големи и с много качество", отбелязва и.д. директорът на СОУ "Гео Милев" Димитър Митев.

В училището безплатната закуска е за 690 деца - това означава по около 320 лв на ден, или над 6 400 лева на месец - приход само от едно училище.

Родителите питат защо парите трябва да отиват във фирми, вместо закуските да се приготвят в столовете.

"Всички стоки, които се влагат нашите продукти отговарят на изискванията. Всички сандвичи и закуски се приготвят в деня на консумацията", твърди и управителят на фирмата доставчик Любомир Димитров.

Родителите неведнъж се оплакват на родителска среща. Обяснението е, че няма пари за по-добро.

Регионалната здравна инспекция следи за качеството, разнообразието и здравословността на храните.
Отклонения няма. Агенцията за храните контролира безопасността, съставките, опаковките. Нарушения няма.

Всички признават, че за 48 стотинки не може да има добро качество. Остава въпросът отбиване на номера и пълнене на джобовете на фирми ли са "безплатните закуски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
18
 
36
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Който е недоволен да не яде.Не стига че безплатно ги раздаваме, но и кусури все се намират.
12
4
 
44
 
! Отговори
не сме толкова преди 8 години
бедни. Какви са тия мизерни 48 стотинки? Храним най-много полицаи в ЕС, а за децата 48 стотинки??? Егати абсурда, честно!
11
1
 
38
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Важното е, че имаме програма за хранене да цета в училище. Това е добра практика, да се види че ние се грижим за децата, че им се осигурява закуска. Реално, така се постигат 2 цели: привличат се повече деца в училище, и се помага на родителите в изхранването на деца, защото у нас заплатите са най-ниски в целия ЕС за да сме конкурентни и да привличаме ПЧИ и да идват пари.
10
1
 
39
 
! Отговори
ЕЛЕНА преди 8 години
ДА АМА ДЪРЖАВАТА ИЛИ ДАВА ИЛИ НЕ ДАВА КАКВИ СА ТИЯ 0.48 СТ. ДА ДАДЕ ЛЕВ НА ДЕТЕ ЗА ДА ОЧАКВАМЕ КАЧЕСТВО НА ХРАНАТА . вСЕ ПАК Е ХРАНА И ТИЯ ПАРИ СЕ ХВЪРЛЯТ НА ВЪТЪРА.
9
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не мога да разбера, защо в тази държава всичкото е все пародия на нещо - нищо, като нямат пари за закуски по-хубаво да го няма или както трябва или нищо . Това са наши пари на вятъра.И еврофондове печелим и все си е българска простотия. Нито пътищата ни са пътища, нито бензина ни е бензин. Кажете кое в тази българия не е *** ?
8
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"извършват контрол върху документацията"И какво точно е "КОНТРОЛ ВЪРХУ ДОКУМЕНТАЦИЯТА"???Дали въпросните фирми-доставчици са си сложили всичките пари в джобчето ли? Ами да, сложили са ги. А директорите са проверили и са казали - всичко е наред, по документи. Има договор, има и дадени пари по него. Да ама драги, контролът не функционира така!!! Основната му функция е да се провери какво е получено срещу парите!
7
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майчето от снимката, дето държи филийката да си прежали златните ноктенца и да сготви здравословна закуска за детето си. За 0,48 ст сори, ама и това е много. Да не говорим, че според мен не трябва да не се размива този бюджет за всички, а със същите пари да се прави нещо качествено в по-малки количества и да се дава само на нуждаещите се, а оная от снимката със златните ноктенца и пръстени може да сготви, а и не ми изглежда социално слаба.
6
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак някой прибира гърбави пари, не се ли сещате?
5
7
 
39
 
! Отговори
до защо преди 8 години
брачед,явно нямаш малки деца,илие било мнооого отдавна
4
2
 
58
 
! Отговори
защо преди 8 години
Защо се възмущават родителите от "безплатните" закуски в училищата на стойност 48 ст.?За толкова пари - толкова качество. За вкус изобщо да не говорим.А зщо всичките тези недоволни родители не изискат да се спре с тези закуски?Излишно разхищение за някакъв буламач, който в повечето случаи се изхвърля от децата.Нека всеки родител да приготвя сандвич за детето си от вкъщи - така ще знае какво яде детето му и какви продукти е вложил в закуската.Просто, лесно и изпълнимо.Другото е псевдогрижа.
3
11
 
39
 
! Отговори
Б.Б. преди 8 години
Пак мрънкате, пак недоволствате ! Какво сте се завайкали пак това не било хубаво онова не било .....аз останах без омари в самолета вие ми ревете за сиренето ! Я вижте тези в Сомалия ? Те и това нямат така че си трайте и работете !
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, деца, що си ги не ранат удома. Ние че раним тези дебелаци. А келепира де е? Те не са бъдещето щото ще избегат утре в странство щото България нема да я има.
1
2
 
39
 
! Отговори
има си преди 8 години
детска поговорка-втола глупа,киселата супа.